Karl Marx: korte beschrijving van zijn levensloop
Hieronder volgt een overzicht van het leven van Karl Marx. De meest belangrijke gebeurtenis zijn hierin opgenomen.
Zijn Jonge jaren
5 mei 1818 wordt Karel als derde kind geboren uit het huwelijk van een joods advocaat Hirschel Mardochai en Henriette Persburg (een eerste kind was vrij spoedig na de geboorte overleden; de oudste van zeven latere was Sophie. Trier was een van de oude Duitse steden. Het gezin wordt omgedoopt in de evangelische kerk, vanwege sociale overwegingen niet religeuze; zijn vader noemt zich Heinrich Marx. Zijn vader is een grote aanhanger van Voltaire, Rousseau, Locke, Leibniz, Wolff en Lessing. Zijn moeder is een lieve huisvrouw, die geheel opging in de verzorging van haar vaak zieke kinderen. Van de zeven stierven er vier vrij jong aan tbc.
Als gymnasiumstudent valt hij niet op, hij is middelmatig, schrijft gedichten, kon fel spotten in korte verzen en was daarom berucht of beroemd onder zijn medeleerlingen.
Zijn levenspartner
In de zomer 1836 verlooft hij zich met zijn vier jaar jongere buurmeisje Jenny von Westphalen. Hij draag zijn dissertatie op aan haar vader (baron Ludwig van Westphalen), die hen in hun jongere jaren hele stukken van Homerus, Shakespeare en Cervantes voor. Zeven jaar later trouwen zij en krijgen zij in hun leven samen zeven kinderen.
Aanvankelijk begint zijn rechtenstudie aan de universiteit van Bonn in 1835, maar wordt, tot grote opluchting van zijn vader, voortgezet in Berlijn. Tijdens deze periode van studeren gaat hij niet vaak naar colleges, maar werkt wel heel hard. Hij verdiept zich in recht en wijsbegeerte, letteren, kunstgeschiedenis, hogere wiskunde, vertaalt Tacitus en Ovidius in het Duits en leert zichzelf Engels en Italiaans terwijl hij gedichten en toneelstukken schrijft. Hij heeft een ontzaglijke drang om te leren, te weten en drift om te werken. Hij is daarnaast lid van de doctorenclub, die toen in Berlijn veel van zich deed spreken; leraren, enkele docenten aan de universiteit en journalisten onder zijn leden.
Begin van zijn loopbaan
Hij promoveert in 1841 op een wijsgerig proefschrift: Democritus en Epicurus. ‘(...) de wijsbegeerte zal, zolang nog een bloedprop door haar wereldbedwingend absoluut vrij hart stroomt, steeds de tegenstanders met Epicurus toeroepen: goddeloos is niet wie de goden der menigte veracht, maaar wie de mening der menigte omtrent de goden aanhang. De wijsbegeerte verheimelijkt niet de belijdenis van Prometheus: “kortom, tegen alle goeden voel ik haat.”’
In 1842 wordt Karl Marx medewerker bij het blad de “Rheinische Zeitung”, later dat jaar hoofdredacteur, eind maart 1843 wordt het blad door de regeringscensuur verboden. Het was een opluchting voor de jonge Marx, maar deze periode was wel bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling en ombuiging van zijn gedachtewereld.
De Parijse en Brusselse jaren
Eind 1843 is Marx met zijn vrouw in Parijs. De belangrijkste ontmoeting uit deze tijd is die met Friedrich Engels. Marx zoekt in 1845 een toevlucht in Brusselse en niet veel later sluit engels zich ook bij hem aan. In die tijd schrijft enkele belangrijke stukken: Die deutsche Ideologie (1845 – ‘ 46), Thesen uber Feuerbach (1845 – ’46), Communistisch manifest (1847 – ‘48), Zur Kritik der politischen Okonomie (1859).
De Londense jaren en het einde
Vanaf 1850 zit het gezin in Londen. Het eerste deel van Das Kapital verschijnt in 1867, het tweede deel in 1885 en derde deel in 1894 (bewerkt en uitgegeven door Engels). In de jaren 1870 gaat Marx weer studeren, maar in het najaar van 1873 gaat het bergafwaarts met zijn gezondheid. In 1878 blijkt zijn vrouw aan kanker te lijden. Beiden zijn in de periode van 1881 ernstig ziek, hij herstelt. Kort na zijn herstel, overlijdt zij in december dat jaar. 13 maart 1883 overlijdt Karel Marx.
Weetjes
Zijn bijnaam was 'Moor', hij kon slecht omgaan met geld en zou een buitenechtelijk kind hebben.
© 2010 - 2024 Ck10, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ConflictsociologieBinnen de sociologie zijn er drie (hoofd)stromen te onderscheiden. De conflictsociologie is daar een van. Conflictsociol…
Bronnen en referenties
- Karl Marx, prof.dr. W. Banning