Kind aangeven na geboorte

Kind aangeven na geboorte Na de geboorte van een kind, moet hij of zij aangegeven worden bij de ambtenaar van de gemeentelijke burgerlijke stand. Hiervoor staat een periode van drie dagen. Na de geboorte doet de vader over het algemeen de aangifte van de geboorte van het kind. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt vervolgens een geboorteakte op. Dit is het juridisch bewijs van de geboorte. De ambtenaar zorgt voor opname in de registers van de burgerlijke stand.

Wie doet de aangifte van het kind?

Over het algemeen is dit de taak van de vader van het kind. Indien deze niet meer in beeld is, niet bekend is, of niet in staat is om de aangifte te doen, mag iemand anders de aangifte doen. Diegene die de aangifte doet, moet aanwezig zijn geweest bij de geboorte. De aangever moet namelijk zelf gezien hebben dat het kind geboren is. Dit kunnen familieleden doen, maar bijvoorbeeld ook de arts of de verloskundige. Indien er niemand aangifte kan doen, moet de aangifte wordt verricht door de burgermeester, of een door hem of haar aangewezen ambtenaar. De aangifte moet gebeuren in de plaats van de geboorte van het kind. Dit hoeft dus niet de woonplaats te zijn.

Digitaal aangifte doen van de geboorte

In de toekomst zal het mogelijk worden om digitaal aangifte te doen. Op dit moment is dat nog niet mogelijk, maar met behulp van de Digid, moet het mogelijk zijn om deze optie in de toekomst aan te bieden. Waarschijnlijk zal hier niet veel gebruik van gemaakt worden. Het is voor de vader namelijk een activiteit die met enige trots uitgevoerd gaat worden. Waarschijnlijk zal deze mogelijkheid na introductie, ook niet door alle gemeenten aangeboden worden.

Wat wordt er vastgelegd van het kind bij de aangifte?

Bij de aangifte van het kind worden de gegevens vastgelegd in de registers van de burgerlijke stand. Alle gegevens moeten dus goed zijn. De volgende gegevens zullen worden vastgelegd:
  • Voornaam of voornamen (voorletters)
  • Achternaam van het kind
  • Het geslacht
  • Geboorteplaats
  • Voor- en achternamen van de ouders
  • Geboorteplaats en geboortedatum van de ouders
  • Geboorteplaats van het kind
  • Datum en tijdstip van de geboorte

Zijn er kosten verbonden aan de aangifte van een kind?

Nee, de gemeente zal geen kosten in rekening brengen bij het aangeven van een kind.

Burgerservicenummer (BSN)

Tegenwoordig wordt gelijk bij de geboorte het Burgerservicenummer afgegeven. Dit is het nummer die het kind ook altijd blijft houden. Dit nummer is uniek en wordt eenmalig afgegeven.

Keuze voor de achternaam

Bij geboorte is er een officiële familieband ontstaan tussen het kind en de ouders. Bij de aangifte kan er ook gekozen worden voor de achternaam van het kind. Het kind krijgt de achternaam van één van de beide ouders. In het geval de ouders gehuwd zijn, krijgt de kind automatisch de naam van de vader. Bij de aangifte kan er echter voor gekozen worden om toch de achternaam van de moeder aan te houden.

Ook bij ongehuwde ouders kunnen de ouders zelf kiezen welk achternaam het kind krijgt. Bij geboorte van een tweede of opvolgende kinderen, kan er geen keuze meer worden gemaakt voor de achternaam van het kind. Automatisch wordt de achternaam aangehouden die het eerste kind ook heeft gekregen.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De achternaam en het personenrechtDe achternaam en het personenrechtKrijgt een kind bij zijn of haar geboorte automatisch de achternaam van de verwekker of van zijn moeder? Hoe zit dit eig…
Geen babynaam kunnen vindenGeen babynaam kunnen vindenEen babynaam vinden is vaak lastig. Sommige aanstaande ouders moeten er zo lang over nadenken, dat ze zelfs bij de geboo…
Hoe verloopt de geboorte voor papa?De grote dag is aangebroken, al weken lang kijken jullie beiden er naar uit. Voor de toekomstige moeder zijn de laatste…
Redenen om uw voornaam of achternaam aan te passenIn bepaalde gevallen is het mogelijk om uw achternaam of voornaam aan te passen. Het is niet altijd mogelijk om een wijz…
Wanneer heb je genoeg?Wanneer heb je genoeg?Ik vraag het me persoonlijk wel eens af en hoop eigenlijk dat steeds meer mensen dat besef krijgen. Onze graaicultuur he…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.