Geen babynaam kunnen vinden

Geen babynaam kunnen vinden Een babynaam vinden is vaak lastig. Sommige aanstaande ouders moeten er zo lang over nadenken, dat ze zelfs bij de geboorte nog geen naam voor hun kind hebben gevonden. Hoewel het internet volstaat met ideeën en er veel mooie nieuwe namen opduiken, blijft het lastig. Wat als je geen babynaam opgeeft bij de geboorteaangifte? De ambtenaar van de burgerlijke stand zal jouw kind dan een naam toewijzen. Dit kan niet altijd de naam zijn die jij voor ogen had.

Waarom hebben we een naam?

Mensen dragen al eeuwen een voornaam. Met een naam onderscheid jij je van anderen, en is het duidelijk wie er geroepen wordt of om wie het gaat wanneer je over iemand praat. Tot aan de middeleeuwen had iedereen één naam. Later werd de achternaam in het leven geroepen. Met een achternaam is duidelijk tot welke familie je behoort.

Een naam kiezen voor de baby

De naam voor een baby wordt in de meeste gevallen gekozen door de ouders. Wanneer het om een vondeling gaat, zal het weeshuis of de overheid een naam kiezen voor de baby. Het is belangrijk om een naam uit te kiezen voor de baby: deze zal zijn of haar hele leven met de naam blijven lopen. Namen zijn vaak tijdsgebonden: in bepaalde jaren zie je namen opduiken die ineens erg populair zijn.

  • Zo waren in de jaren 1950-1960 de volgende namen erg populair: Jan, Maria, Johannes, Hendrik, Elisabeth, Willem en Cornelis.
  • In de jaren 1970-1980 zagen we vooral de volgende namen voorbij komen: Marcel, Monique, Marco, Richard, Esther, Edwin en Robert.
  • Tussen 1990 en 2000 kwamen deze namen veel voor: Kevin, Johannes, Jeroen, Thomas, Maria en Mark.
  • Tussen 2000 en 2010 waren korte namen populair: Sanne, Emma, Max, Daan, Tim, Lars, Fleur, Isa, Britt, Kim, Noa.
  • Tussen 2010 en 2014 kwamen namen als Emma, Lynn, Lotte, Zoe, Milan, Jayden, Levi en Bram veel voor.

Vanaf het jaar 2000 veranderde er veel wat betreft babynamen. Mensen weken steeds meer af van de standaard namen, waardoor er zelf verzonnen namen bijkwamen. Dit maakte vaak dat er unieke namen ontstonden, die soms weer werden overgenomen door anderen. Ook namen als Bloem, Storm, Mercedes, Bliksem en Vlinder werden steeds populairder.

Moet je een naam kiezen?

Ieder kind dat geboren is, krijgt een naam. Deze naam wordt doorgegeven bij de burgerlijke stand. De ambtenaar mag een voornaam wijzen wanneer de voornaam een duidelijke achternaam is (Timmermans, de Bakker), wanneer het een scheldwoord is (Poepzak) of wanneer de voornaam uit teveel namen bestaat. De langste voornaam in Nederland is: Prince-Fritz-Cruene-August-Willem-Jan-Hendrik-Dick. Het gaat hier wel om iemand die in België geboren is.

Wanneer je geen naam kan kiezen voor je kind of geen naam opgeeft bij de geboorte-aangifte, zal de ambtenaar van de burgerlijke stand het kind een voornaam geven. Wanneer je het hier niet mee eens bent, kan je de voornaam laten wijzigen. Dit moet via de rechtbank en binnen zes weken.

Geboorteaangifte is verplicht

Het is verplicht om een geboren kind aan te geven bij de gemeente waarin het kind geboren is. Dit moet binnen drie werkdagen na de bevalling, waarbij de bevallingsdag niet meetelt. Ook het weekend en feestdagen tellen niet mee. De moeder kan zelf aangifte doen, maar ook degene die bij de geboorte aanwezig was. Was er niemand aanwezig bij de geboorte, dan moet degene van wie de woning, het ziekenhuis of de kliniek waarin het kind geboren is, aangifte doen. Was ook dit niet het geval, dan kan de burgemeester zelf aangifte doen, of een door hem aangewezen ambtenaar. Bij het niet tijdig doen van aangifte kan een boete volgen. Deze wordt opgelegd door het Openbaar Ministerie.

Verstandige keuze maken

Een babynaam kiezen is heel moeilijk. Veel mensen moeten er lang over nadenken en discussiëren. Soms kan men gewoon geen keuze maken of geen babynaam vinden. In een aantal gevallen zijn de ouders er zelfs bij de geboorte van de baby nog niet uit. De baby wordt dan zonder naam geboren. Vaak gebruikt het verpleegkundig personeel dan de achternaam van de baby, bijvoorbeeld Baby Timmermans. Binnen drie dagen na de bevalling moet het kind worden aangegeven bij de gemeente waarin het kind geboren is. Het is dan wenselijk dat het kind een voornaam heeft. Ouders hebben dus drie werkdagen tot na de bevalling de tijd om alsnog en naam te kiezen.

Heb je dan nog steeds geen naam? Dan zijn er twee opties mogelijk:
  1. te laat aangifte doen: dit heeft een boete als gevolg
  2. geen voornaam opgeven: de ambtenaar van de burgerlijke stand zal een voornaam aan het kind toewijzen
Bij de aangifte moet de aangever een geldig identiteitsbewijs meenemen. Als inwoner van de gemeente mag dit ook een rijbewijs zijn. Is het niet de moeder zelf die aangifte doet, dan moet er ook een identiteitsbewijs of rijbewijs van de moeder worden meegenomen. Daarnaast zullen er een aantal andere zaken moeten worden meegenomen, indien er nog dingen geregeld moeten worden (zoals een andere achternaam, erkenning of geboortebericht van de arts).
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kind aangeven na geboorteKind aangeven na geboorteNa de geboorte van een kind, moet hij of zij aangegeven worden bij de ambtenaar van de gemeentelijke burgerlijke stand.…
Bijzondere (kinder)namen over heel de wereldEen naam uitzoeken voor een kind valt meestal niet mee. U kunt overal inspiratie vinden, echter zit uw kind wel in princ…
Scandinavische meisjesnamenScandinavische meisjesnamenHet valt niet mee om een naam voor je dochter te vinden. Scandinavische meisjesnamen zijn vaak erg mooi. Misschien een a…
Een babynaam kiezenEen babynaam kiezenHet kiezen van een babynaam kan best lastig zijn. Het is immers de naam waar je kindje het zijn hele leven mee moet doen…

Kinderen onder de 12: gedragsproblemen en criminaliteitKinderen onder de 12: gedragsproblemen en criminaliteitRondom het thema van criminele jongeren is er vooral logische boosheid, en de roep om straf. Maar onderzoeker Charlotte…
De ontwikkeling van kleine kinderen verloopt niet gelijkDe ontwikkeling van kleine kinderen verloopt niet gelijkDe ontwikkeling van kleine kinderen is een omstreden onderwerp in de begeleiding van ouders. Van nul tot 6 jaar maken ki…
Bronnen en referenties
  • https://www.meertens.knaw.nl/voornamen/9601.html
  • http://www.vernoeming.nl/de-21-langste-voornamen-van-nederland
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-en-naamskeuze-kind/aangifte-geboorte-in-nederland
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.