Wanneer heb je genoeg?

Wanneer heb je genoeg? Ik vraag het me persoonlijk wel eens af en hoop eigenlijk dat steeds meer mensen dat besef krijgen. Onze graaicultuur heeft in ieder geval zo zijn impact als het gaat om de economie zoals deze momenteel is ingericht. We willen steeds meer en vragen ook steeds meer van onszelf en onze omgeving. Dat gaat een keer fout!

Genoeg is genoeg

Maar wanneer is het genoeg? We hebben nu eenmaal een consumptiemaatschappij en alles is mogelijk als we er maar voor betalen. Daarbij komt dat alles commercieel goed wordt aangeprezen en het verleidingsproces is daarmee begonnen. Maar voor al dat moois en lekkers moet natuurlijk wel afgerekend worden en dus hebben we geld nodig … bij voorkeur veel.
Meer uren werken, beide partners (ondanks jonge kinderen) fulltime aan de slag en mogelijk werk doen wat de rekening betaalt maar waar niet de passie ligt.

Vrijheid en onafhankelijkheid

Dat geld staat voor vrijheid en onafhankelijkheid staat eigenlijk los van veel geld verdienen. Je kunt het proces ook omkeren en berekenen wat je nodig hebt om ‘normaal’ te kunnen leven. Maar wat is ‘normaal’ leven?

Normaal leven

Normaal leven is een breed begrip, maar uitgaan van in je eigen levensonderhoud kunnen voorzien, is de basis. Dat wil zeggen dat je je huur of hypotheek moet kunnen betalen, je overige vaste lasten, je boodschappen moet kunnen betalen om van te leven en jezelf moet kunnen kleden. Uitgaande van gezonde voeding en voldoende goed zittende en beschermende kleding.

Verleidingen

Als je hier goed over nadenkt is dit totaalbedrag meestal lager dan in de praktijk. Want de praktijk staat bol van de verleidingen en dat maakt het ook zo moeilijk. Tijdens het boodschappen doen wordt er reclame gemaakt voor lekkernijen. Tijdens het winkelen voor de noodzakelijke kleding, wordt er van alles aangeprezen wat we eigenlijk niet nodig hebben maar wel leuk is en als we een deodorant halen bij de drogisterij is die nieuwe lippenstift ook wel erg mooi.

Genieten van extra’s

Maar als je het voor elkaar krijgt om tot een goed basisbedrag te komen, is het ook veel leuker om te genieten van extra’s. Wat voor extra’s dan ook. De vrijheid die je creëert door je basiskosten afgedekt te hebben, kan veel meer betekenen dan die extra dure jas, vakantie of nieuwe auto. Daarvoor moet je het puur materialisme alleen wel loslaten en daar zit hem vaak het probleem.

Materialisme

Het materialisme is er in geslopen en inherent aan de democratie, want ‘the sky is the limit’ en daar heeft de VS bijvoorbeeld haar basis aan ontleend. ‘The American dream’ is immers daarop gebaseerd. Bovendien, als je alles kunt betalen wordt je grens ook vaak automatisch vooruit geschoven. Waar geniet je dan nog echt van?

Je innerlijke zelf

Voor de ene een hoop soft gebazel en voor de ander de essentie waar het om gaat. Want eigenwaarde, maar ook je eigen persoonlijke ontwikkeling, ligt toch echt bij jezelf. Vanuit je zelf en dat kan behoorlijk confronterend zijn. Het voordeel is wel, het kost geen geld en kan een hoop plezier opleveren. Het nadeel is, het alsmaar kopen houdt je zoet en tevreden en het teruggaan tot de kern kan pijnlijk zijn.

Hoe doe je dat?

  • Begin door je basiskosten in beeld te brengen. Wat heb jij echt nodig om van te leven? Dat kan soms al een eye-opener opleveren.
  • Vraag jezelf vervolgens af wat je een glimlach op de mond doet geven en waar je verdrietig van wordt. Wat raakt je dus.
  • Vraag jezelf ook af of je jaloers bent en zo ja, wat kan je een jaloers gevoel geven?
  • Met wat kan je je gekwetst voelen?

Vragen die zeggen iets over je persoon. Analyseer het goed en zoek vervolgens de pluspunten in jezelf. Wat maakt dat vrienden je vrienden zijn en weet je het niet zelf, vraag het ze dan gewoon. Vaak levert dit extra inzicht op in dit proces.
Daarnaast kan dit proces met enkele mensen samen doorlopen ook helpen. Elkaar stimuleren en ondersteunen werkt nu eenmaal goed.

Hoe te komen tot ‘genoeg is genoeg’

Als je je levenswaarden kent, weet je ook wat je nodig hebt om een goed leven te leiden en wat om je extra te laten genieten. Het helpt je de verleidingen van de consumptiemaatschappij te weerstaan en alleen dat als ‘extra’ te doen waar je ook daadwerkelijk gelukkig van wordt. Bovendien, mogelijk kan je zo ook meer geld in de zak houden om daar op een andere manier weer wat mee te doen. Of je gaat wat minder uur werken om zo die vrijheid op een prettige manier mee in te vullen (en dat hoeft dus niet ‘het kopen van…’ te zijn).

Ook goed voor de workaholic, want hoe leuk je je werk ook vind de balans in je leven is belangrijk voor jezelf en je omgeving. Vaak komen mensen er pas achter als die stap eenmaal gezet is en het afkicken is gerealiseerd.
Lukt het niet door dit proces te komen of kan je de verleiding nog niet weerstaan, dan ben je er mogelijk nog niet aan toe en moet je het wellicht over een tijdje opnieuw een kans geven.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Budgetteren: Vier verschillende methodesBudgetteren: Vier verschillende methodesDe betekenis van budgetteren is kort samengevat dat je jouw uitgavepatroon aanpast aan de inkomsten die je hebt. Met and…
Communicatiebudget (marketingcommunicatiebudget)Communicatiebudget (marketingcommunicatiebudget)Het marketingcommunicatiebudget is onderdeel van het communicatieplan. Het is vrijwel onmogelijk om vooraf het juiste co…
Eén bespaartip: geef minder uit dan dat er binnen komtEén bespaartip: geef minder uit dan dat er binnen komtGeld beheren is eigenlijk ontzettend eenvoudig. U hebt iedere maand een inkomen, en u kunt niet meer uitgeven dan dat er…
Budgetteren nut of noodzaak?Budgetteren nut of noodzaak?We hebben er op de televisie de mond van vol “budgetteren”. Want we gaan niet goed om met ons geld en dus moeten we bete…

Kind aangeven na geboorteKind aangeven na geboorteNa de geboorte van een kind, moet hij of zij aangegeven worden bij de ambtenaar van de gemeentelijke burgerlijke stand.…
Goede doelen: de New BelgicaGoede doelen: de New BelgicaOp zoek naar een concreet goed doel in eigen land met een zicht- en tastbaar resultaat? Dan is het project van de New Be…
Reactie

Franet (infoteur), 12-09-2011 #1
Dit artikel spreekt mij in essentie aan. Het is het verlangen naar materiële dingen dat maakt dat de mens alsmaar meer wil, zonder ooit tot bevrediging te komen. De mens zou veel meer gericht moeten zijn op geestelijke zaken, zoals mooie muziek van bijvoorbeeld Bach, Beethoven, Bruckner en Rachmaninov. De ziel van een mens wordt hierdoor verrijkt en in z'n totaliteit komen we geestelijk op een hoger niveau. Uiteindelijk komen we dan bij de bron van ons bestaan terecht: God, de Schepper van Hemel en Aarde. Groeten Franet. Reactie infoteur, 12-09-2011
Muziek is een mogelijkheid maar geen must, net zoals een uitkomst bij god. Als iemand daar uiteindelik zelf bij uitkomt is het oke net zoals bij de Islam, het Boedhisme of iets buiten het religieuze. Het besef dat genoeg ook genoeg kan zijn is echter de grootste stap.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.