Huwelijk in gemeenschap van goederen omzetten

Een huwelijk in gemeenschap van goederen kunt u tijdens het huwelijk omzetten naar een huwelijk op huwelijkse voorwaarden. Dit kan noodzakelijk zijn in verband met het runnen van een eigen zaak. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om niet in gemeenschap van goederen gehuwd te zijn. Dit doet zich bijvoorbeeld voor als één van de partners een eigen onderneming start, waarbij de eigenaar van de onderneming persoonlijk aan te spreken is door schuldeisers. In geval van betalingsproblemen van de onderneming, kunnen de schuldeisers het tegoed ook verrekenen met de persoonlijke bezittingen van de ondernemer. Een huis waarin een overwaarde is opgebouwd kan verkocht worden. Iemand met een eenmanszaak kan zelf ook failliet raken door een faillissement van de onderneming. Door te huwen op huwelijkse voorwaarden kan de niet ondernemende partner het huwelijksvermogen en bezittingen op naam krijgen.

Gehuwd in gemeenschap van goederen

Bij het sluiten van een huwelijk is er normaal gesproken sprake van een huwelijk in gemeenschap van goederen. Om huwelijkse voorwaarden op te stellen moet er nog een afspraak met een notaris worden gemaakt voordat het huwelijk gesloten is. Hierin kunnen de partners condities vastleggen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat een van de twee partners de eigenaar blijft van een groot vermogen bij het verbreken van het huwelijk. Met huwelijkse voorwaarden kan het vermogen ook van elkaar gescheiden worden gehouden uit voorzorg.

Huwelijk in gemeenschap van goederen omzetten

Na het sluiten van een huwelijk in gemeenschap van goederen, kunt u niet meer eenvoudig huwelijkse voorwaarden opstellen. Dit had moeten gebeuren voordat het huwelijk gesloten werd. Toch is het mogelijk om een gesloten huwelijk om te zetten. Hiervoor is het noodzakelijk dat beide partners ermee instemmen en de rechtbank moet daar toestemming voor geven na onderzoek. Hiervoor moet een verzoek worden opgesteld en ingediend bij de rechtbank. Aan het verzoek worden wel eisen gesteld en moet over het algemeen worden opgesteld door een advocaat.

Benadelen van derden

Indien uit het onderzoek van de rechtbank blijkt dat derden nadeel ondervinden door de omzetting zal het verzoek niet worden gehonoreerd. Dit is bijvoorbeeld het geval als de onderneming van één van de partners betalingsproblemen heeft. Bij een omzetting van het huwelijk kunnen de schuldeisers het geld vaak niet meer verhalen op het gehele huwelijksvermogen. Daarnaast mogen de nieuwe voorwaarden niet in strijd zijn met wettelijke bepalingen of gebruikelijke of algemene gewoontes.

Verzoek indienen bij de rechtbank

In eerste instantie moeten de partners zorgen dat de nieuwe voorwaarden worden vastgelegd in een akte bij de notaris. De akte moet vervolgens door de rechtbank worden goedgekeurd en daarna binnen drie maanden bij de notaris worden ondertekend. Op het moment van ondertekening bij de notaris gaan de huwelijkse voorwaarden pas in. Schuldeisers die een claim hebben die betrekking heeft op de periode voor het definitief worden van de huwelijkse voorwaarden, kan de schuld nog verhalen op het huwelijksvermogen.

Schulden en gehuwd in gemeenschap van goederen

Na het sluiten van het huwelijk zonder tussenkomst van een notaris, zijn ook schulden een gemeenschappelijk bezit van beide. Na het sluiten van het huwelijk is het vervolgens niet mogelijk om alsnog huwelijkse voorwaarden op te stellen. Hierdoor zullen de schuldeisers nadeel ondervinden en zal de rechtbank een omzetting niet goedkeuren.
© 2010 - 2025 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gemeenschap van goederen omzettenGemeenschap van goederen omzettenIn bepaalde gevallen kan het noodzakelijk zijn om een gesloten huwelijk in gemeenschap van goederen om te zetten naar ee…
Trouwen onder huwelijkse voorwaardenTrouwen onder huwelijkse voorwaarden kan een keuze zijn die je maakt omdat je zekerheden wilt hebben wanneer er per onge…
Trouwen in gemeenschap van goederen soms onverstandigNa het sluiten van een huwelijk in gemeenschap van goederen is uw bezit, ook het bezit van uw huwelijkspartner. In de me…
Niet alles valt onder gemeenschap van goederenNiet alles valt onder gemeenschap van goederenEen huwelijk wordt gesloten in gemeenschap van goederen, tenzij de partners voor het sluiten van het huwelijk, huwelijks…

Een origineel cadeau voor je vriendin vindenEen origineel cadeau voor je vriendin vindenVriendin jarig, valentijnsdag, of gewoon om te laten zien dat je om haar geeft, een cadeau kent vele aanleidingen, maar…
Joran van der Sloot en de moord op Stephany FloresJoran van der Sloot en de moord op Stephany FloresJoran van der Sloot is een Nederlandse man die in verband gebracht wordt met de verdwijning en het overlijden van de Ame…
Reacties

Ded Rie, 24-10-2013
Mijn man heeft samen met een compagnon en vof. de zaken gaan goed en ook de relaties zijn goed maar zelf zit ik wel met de vraag of het toch niet verstandig is om ons huwelijk om te zetten naar huwelijkse voorwaarden. Stel dat het zakelijk minder gaat zijn zelfs de kinderen hun spaarpotje kwijt en ik wil dit niet riskeren. Ook de vof naar een bv opzetten zou kunnen, wat is verstandig en makkelijker/goedkoper te realiseren? Reactie infoteur, 25-10-2013
U kunt het beste een afspraak maken met een notaris om uw situatie door te spreken. Aan een dergelijke beslissing moet u advies inwinnen.

Iris, 17-09-2013
Mijn partner en ik zijn 7 jaar getrouwd in gemeenschap van goederen. Wij overwegen een echtscheiding. Dit betekent echter voor ons beiden dat wij elk met een behoorlijke hypotheekschuld en lening van onze ouders blijven zitten.

Mijn echtgenoot heeft de financiële middelen om het huis alleen te kunnen betalen, mits ik bijvoorbeeld geen partneralimentatie eis. Hij wil mij echter niet "uitkopen".

Is het een optie om ons huwelijk in gemeenschap van goederen om te zetten naar een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden? Zodat alle bezittingen (materiële zaken, bezittingen, spaarrekeningen etc.), maar ook de hypotheekschuld en de lening van onze ouders op zijn naam komen te staan? Reactie infoteur, 18-09-2013
Iris, dat is niet zo eenvoudig te realiseren. Jullie kunnen het beste een bezoekje afleggen aan de notaris. Het huwelijk omzetten is te omslachtig. Er zijn via de notaris betere wegen te bewandelen.

Fran, 30-04-2013
Wij zijn 8 jaar geleden getrouwd met gemeenschap van goederen. Maar er zijn scheuren in het huwelijk. Als ik met mijn partner verder wil zou ik graag in samenspraak weliswaar willen overgaan naar scheiding van goederen. En het huis overkopen en op mijn naam laten zetten. Dit om niet steeds bang te moeten zijn over de materiële dingen. Is dit mogelijk? Reactie infoteur, 30-04-2013
Een afspraak inplannen met een notaris lijkt mij verstandig. Er zitten meer haken en ogen aan dan dat u in eerste instantie zou vermoeden.

C. A. W. Slager, 18-03-2013
Mijn man en ik zijn sinds 1971 gettrouwd.Mijn man is Duitser ik Nederlandse.
Sinds 19 77 wonen we gescheiden; ik in Nederland en mijn man in Duitsland.Wij zijn nog steeds volgens het Duitse recht in gemeenschap van goederen getrouwd.
Sinds kort heeft mijn man een lening op genomen, voor het huis dat hij samen met zijn zus gerfd heeft, te verbouwen.
Kan ik de huwlijksvoorwaarde in gemeenschap van goederen omzetten, zodat ik na zijn overleiden niet met schulden kom te staan. Reactie infoteur, 19-03-2013
Uw vraag heeft betrekking op het Duitse recht. Hier durf ik u geen antwoord op te geven.

Eva, 25-06-2012
Ik kom er na 5 jaar achter dat mijn man erg veel schulden heeft. En blijft maar komen. Deze schulden zijn gemaakt VOOR mijn tijd (om het zo even te zeggen). Klopt het als ik ga scheiden, ik ook voor de schulden op draai? Kan ik mijn "gemeenschap van goederen" omzetten naar "huwelijkse voorwaarden"? Vriendelijke groet Reactie infoteur, 25-06-2012
De schulden zijn gezamenlijke schulden geworden. Het huwelijk nu nog omzetten heeft helaas geen zin meer.

Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.