Geheugentraining: hoe kun je namen onthouden?

Geheugentraining: hoe kun je namen onthouden? Een gemiddeld mens die opgroeit in de westerse wereld, hoort gemiddeld in een enkele dag wel bijna 15.000 woorden via de radio, de tv, in gesprekken, presentaties, cursussen, onderwijs, etc. Daarnaast lezen veel personen boeken waardoor ze zelfs nog meer woorden voorbij zien komen. Maar hoeveel woorden daarvan worden er nu eigenlijk onthouden? Verreweg de meeste woorden vergeet je weer. Er is maar één woord dat je nooit zult vergeten, en dat is je eigen naam.

Namen noemen

Je naam is eigenlijk het belangrijkste woord in je gehele leven. Zonder naam door het leven gaan, dat is onvoorstelbaar. Het staat op je papieren, op de post die je ontvangt, en je wordt dagelijks bij je naam genoemd. Daardoor vind je niet alleen zelf dat je naam belangrijk is, een ander vindt dit ook. Een ander vindt het ook belangrijk dat jij zijn/haar naam weet. Bij veel mensen is het onthouden van de naam van een ander moeilijk. En dan hebben we het niet over de naam van een vader/moeder of ander gezinslid die je toch regelmatig ziet, maar over mensen die je niet regelmatig ziet of zelfs pas hebt ontmoet. Je hoort iemands naam, maar een seconde later ben je het alweer vergeten.

Hoe belangrijk is het om een naam te onthouden?

Gezien het feit dat je je eigen naam belangrijk vindt, kun je ervan uitgaan dat een ander dit ook vindt. Dat betekent ook dat een ander het belangrijk vindt dat jij zijn/haar naam weet of kunt onthouden. Napoleon was bijvoorbeeld ook zo iemand: ondanks zijn drukke bezigheden als keizer, wist hij toch de namen van iedereen waar hij mee werkte en omging en ook de namen van de mensen die voor hem werkten, tot de schoonmaakster aan toe. Zijn visie hierin was: "Eén van de eenvoudigste, gemakkelijkste en effectiefste middelen om indruk op iemand te maken is dat men zijn naam weet". Hier heeft hij gelijk in want als iemand je naam weet te onthouden (vooral iemand die je niet vaak ziet), dan voel je je serieus genomen en het geeft een gevoel van bevestiging. Stel dat je een vaste klant bent bij een winkel of bedrijf en je komt er daardoor regelmatig, dan vind je het fijn dat iemand bijvoorbeeld bij binnenkomst zegt: "Goedendag, mevrouw van der Horst". Dit geeft een gevoel van gastvrijheid. Binnen een bedrijf is het dan fijn als een collega die je niet vaak ziet toch je naam weet en je toch bijvoorbeeld kan begroeten met "Goedemorgen Esther". Het geeft een fijn gevoel wetende dat een persoon de moeite heeft genomen je naam te onthouden. Andersom gezien vindt men het dan ook fijn dat jij moeite doet om de naam van iemand te onthouden. Je geeft die mensen dus eenzelfde gevoel van gastvrijheid en collegialiteit. Dat zou weer vruchten kunnen afwerpen bij een bedrijf omdat het toch aanzien kan geven.

Namen en gezichten

"Een cosmetisch chirurg danst op een feestje met een mooie dame en zegt: " Mevrouw, uw gezicht komt me zo bekend voor..."
"Nou, zegt de vrouw, dat is geen wonder, u hebt het een jaar geleden zelf in elkaar gezet, voor 2000 Euro!"


De geheugentraining om namen te onthouden

Er zijn een aantal regels die je kunnen helpen bij het onthouden van namen. De ene regel zal je meer aanspreken dan de andere regel, en het is ook niet nodig om ze allemaal tegelijk te gebruiken. Kijk naar de omgeving/situatie en kies het soort regel of regels wat erbij past.

Regel 1: Goed luisteren

Lijkt logisch, goed luisteren, maar in vele gevallen doe je dit bewust of onbewust niet. Misschien omdat je op dat moment net met iemand stond te praten of je was je aan het bedenken wat je zou moeten doen of zeggen. De naam van de persoon ontgaat je dan al snel. Ontmoet je dus iemand of word je voorgesteld, neem er dan tijd voor om de naam van de persoon goed in je op te nemen. Kijk de persoon ook goed aan (dit helpt ook bij het vormen van ezelsbruggetjes, de regel die zo genoemd wordt). Kijk je iemand goed aan, dan ben je ook bewust bezig met het contact dat op dat moment plaatsvindt.

Regel 2: De naam laten herhalen en vaker herhalen

Het komt voor dat de persoon zijn/haar naam niet goed of duidelijk uitspreekt. Wees in dit geval niet bang om de persoon te vragen zijn/haar naam te herhalen en versta je het dan nog niet, vraag dan om het te spellen. Je denkt misschien dat dit opdringerig overkomt, maar het tegendeel is waar. Wat is er namelijk mis om oprechte interesse te tonen voor iemands naam? Om iemands naam te blijven onthouden, kun je de naam van de persoon gebruiken in een zin/vraag wanneer de situatie zich voordoet. Een aantal voorbeelden:
Goedemorgen/middag/avond, meneer …
Wat vindt u hier nu van mevrouw …?
Meneer …, zoudt u mij hierbij kunnen helpen?
Niet alleen geven deze manier van een naam herhalen in een zin jou de kans om de naam te onthouden, de andere persoon voelt zich hierdoor ook meer serieus genomen/bevestigd en dit kan de relatie met die persoon verbeteren.

Regel 3: Schrijf het op!

Zijn er meerdere namen die je in geen geval zou mogen vergeten, schrijf ze dan op zodra de gelegenheid zich voordoet. Nee, ga nu niet met pen en papier een voorstelronde in om direct alles op te schrijven. Het beste is om wel een kladblokje en pen bij je te hebben (in je handtas of broek/jaszak en wanneer je even alleen bent de namen op te schrijven. Je onthoudt namelijk beter als je iets opschrijft, wat ook een vorm van herhalen is. Je kunt eventueel de uiterlijke kenmerk(en) van een persoon bij de naam zetten om te onthouden wie nu wie is, bijvoorbeeld "meneer Hendrikse, zwart haar". Gaat het om ontmoetingen en contacten leggen tijdens een conferentie of vergadering, probeer dan vantevoren een deelnemerslijst te krijgen. Daarna is het een kwestie van aanstrepen of aantekeningen maken bij elke persoon.

Regel 4: Beeld-associaties maken

Het werd zojuist al in regel drie genoemd; het maken van beeld-associaties. Beeld-associaties zijn redelijk simpel, we hebben namelijk binnen 10 seconden na het ontmoeten al een beeld van het uiterlijk, het gedrag en ook de spraak van iemand. Deze beelden kunnen we dan associëren met diens naam om deze beter te onthouden. Dit kun je natuurlijk opschrijven, maar wellicht is dit niet eens nodig. Een aantal voorbeelden van beeld-associaties:
  • Mevrouw Karelsen - zenuwachtig, reageert nerveus
  • De heer Mechelen - zwarte bril
  • Mevrouw van der Zee - stottert
Je zult merken dat je beeld-associaties veel beter in verband kunt brengen met een bepaalde naam en daardoor de naam van de persoon kunt onthouden.

Regel 5: Ezelsbruggetjes

Naast beeld-associaties bestaat er ook het maken van ezelsbruggetjes om iemands naam te kunnen onthouden. Je brengt dan iemands naam in verband met iets anders om het te onthouden. Sommige namen lenen zich er goed voor, anderen minder. Bij Nederlandse namen zal het maken van ezelsbruggetjes makkelijker gaan omdat veel achternamen komen van beroepen, plaatsnamen, namen van dieren, etc. Een aantal voorbeelden van ezelsbruggetjes:
  • Meneer Bloemkool: laat bloemkool nu net je lievelingseten zijn
  • Mevrouw Schoenmaker: je opa was vroeger schoenmaker van beroep
  • De heer van Wanten: "die weet van wanten" (helpt nog beter als deze meneer ook een vooruitstrevend type is)
Sommige namen lenen zich bij uitstek voor een ezelsbruggetje en zijn hierdoor makkelijker om te onthouden, probeer het maar eens:
  • De heer Lazarus
  • Mevrouw Hilarius
  • Mevrouw Paardebek
  • De heer Disseldorp
  • Mevrouw Pruim

Belangstelling tonen

Natuurlijk kun je dit alles proberen te gebruiken, maar het zal pas echt succes hebben als je ook daadwerkelijk belangstelling toont en hebt voor andere mensen. Realiseer je dat achter iedere naam ook een mens zit met eigen kunnen en kennen. Toon jij belangstelling voor een ander dan zul jij ook meer belangstelling van een ander ontvangen, het is een wederkerend fenomeen. Wil je meer succes, aanzien en bevestiging krijgen, dan is het een must om belangstelling te tonen en ook te hebben, dan zullen bovenstaande regels je ook beter helpen om iemands naam te onthouden, en daarna misschien nog meer!
© 2014 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geheugen: Namen en gezichten beter onthoudenGeheugen: Namen en gezichten beter onthoudenNamen en gezichten onthouden is voor veel mensen moeilijk. Wanneer we aan iemand voorgesteld worden, vergeten we zijn of…
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Hoe kun je je geheugen verbeteren?Hoe kun je je geheugen verbeteren?Een beter geheugen, wie zou dat niet willen? Het scheelt je tijd, geld en een hoop energie. Je moet er geen wonderen van…

Neuro Linguistisch programmeren (NLP)Neuro Linguistisch programmeren wordt veel ingezet door middel van trainingen en cursussen en heeft als hoofddoel commun…
Communiceren om te overleven; wat is communicatie?Communiceren om te overleven; wat is communicatie?Communiceren heeft altijd een doel en is erop gericht om onze behoeften te bevredigen, het is van levensbelang bij alles…
Bronnen en referenties
  • https://www.salusi.nl/5-simpele-manieren-om-je-geheugen-te-verbeteren/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Geheugen_(psychologie)
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 11-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.