Geheugen: Namen en gezichten beter onthouden

Geheugen: Namen en gezichten beter onthouden Namen en gezichten onthouden is voor veel mensen moeilijk. Wanneer we aan iemand voorgesteld worden, vergeten we zijn of haar naam vaak al snel weer. Door concentratie en actief waarnemen kun je ervoor zorgen dat de naam daadwerkelijk in je geheugen wordt opgeslagen. Daarnaast kun je door middel van visualisatie plaatjes maken die bij een persoon horen, waarmee je de naam en het gezicht aan elkaar koppelt. Het kan erg vervelend zijn om iemand om zijn naam te vragen, terwijl diegene zich al eens aan je voorgesteld heeft. Wanneer je een bepaalde naam blijft vergeten, kan dat zelfs voor erg gênante situaties zorgen. Voor veel mensen is het moeilijk om namen te onthouden. We blijken steeds weer te vergeten welke naam er bij welk gezicht hoort. Door je meer toe te leggen op het onthouden van namen voorkom je niet alleen moeilijke situaties, maar maak je vaak ook een erg goede indruk. Wanneer je iemands naam weet te herinneren, terwijl je die persoon maar één keer eerder hebt gezien, kan dat zeer gewaardeerd worden.

Concentratie en actief waarnemen

Een naam onthouden begint met concentratie en actief waarnemen. Wanneer mensen zich aan elkaar voorstellen, gebeurt het maar al te vaak dat ze door elkaar heen praten, even snel hun naam mompelen en niet werkelijk naar elkaar luisteren. Wanneer je iemands naam wilt onthouden moet je bij de kennismaking zeker weten dat je de naam goed hebt verstaan. Herhaal de naam daarom als je hem voor het eerst hoort en - als het een buitenlandse naam is - vraag of je de naam goed uitspreekt. Als je vervolgens een gesprek met de persoon voert waarmee je zojuist kennis hebt gemaakt, probeer dan minimaal één keer zijn naam te gebruiken. Door dit te doen ben je actief met het onthouden van de naam bezig en kun je er zeker van zijn dat je de juiste naam in je geheugen opslaat.

Namen onthouden door een plaatje te maken

Concentratie en actief waarnemen is slechts het begin. Wanneer je veel namen moet onthouden, is dat alleen namelijk niet voldoende. Aangezien onze hersenen erg visueel zijn ingesteld kan het helpen om niet alleen een naam te onthouden, maar ook een plaatje dat bij die naam hoort. Dat kan op verschillende manieren.

In de eerste plaats kun je de naam koppelen aan een plaatje van het gezicht. Daarvoor is het belangrijk dat je de persoon waarmee je kennis maakt goed aankijkt en in ieder geval opvallende details van het gezicht (en eventueel van het lichaam) goed in je op te nemen.

Hier kun je nog een aantal stappen verder in gaan. Dat is vooral makkelijk wanneer iemand een achternaam heeft met een duidelijke betekenis. Als iemand bijvoorbeeld Bakker van de achternaam heet, kun je in gedachten een bakkersmuts aan de foto toevoegen. En als iemands achternaam Zwart is, kun je hem zwarte kleren aan doen. Bij namen die geen (duidelijke) betekenis hebben kan het moeilijker zijn om het het plaatje uit te breiden, maar met een beetje creatieve inzet is er veel mogelijk. Van de achternaam Kanselaar kun je bijvoorbeeld kandelaar maken. De persoon geef je in je hoofd een levensgrote kandelaar in zijn handen. Om niet te vergeten de D weer te veranderen in een S kun je hem een Superman-shirt met een grote S aandoen.

Het maken van plaatjes lijkt misschien een beetje omslachtig of misschien zelfs kinderachtig, maar het kan echt heel erg helpen bij het onthouden van namen en gezichten. Door te oefenen met visualisatie kun je veel meer onthouden dan je zelf misschien voor mogelijk had gehouden. Het kost wel wat tijd en energie, maar daar kun je ook weer veel voor terug krijgen. Een goed geheugen kan je op den duur veel tijd en energie besparen en het maakt vaak een goede indruk als je je dingen weet te herinneren die anderen niet meer weten.

Lees verder

© 2010 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Hoe kun je je geheugen verbeteren?Hoe kun je je geheugen verbeteren?Een beter geheugen, wie zou dat niet willen? Het scheelt je tijd, geld en een hoop energie. Je moet er geen wonderen van…
Je geheugen verbeterenJe geheugen verbeterenWe kunnen er niet onderuit. Ons geheugen gaat met de jaren achteruit. Als we ouder worden zetten eiwitten zich vast aan…

Handvatten om meer invloed te krijgenHandvatten om meer invloed te krijgenRobert B. Cialdini bekent in zijn boek Invloed dat hij zijn hele leven lang een sukkel is geweest. Hij weet dat hij dank…
Interpals - penvrienden over heel de wereldInterpals - penvrienden over heel de wereldInterpals is een website waarop u penvrienden kan makkelijk uit allerlei landen. U hoeft hierbij geen adresgegevens uit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alehidalgo, Pixabay
  • 'The memory bible' Gary Small (2002)
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 25-10-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.