Friese Twitterdag – Fryske Twitterdei in memmetaal

Friese Twitterdag – Fryske Twitterdei in memmetaal Praat mar Frysk organiseert in april de Fryske Twitterdei, de Friese Twitterdag. De dag is in 2012 voor de eerste keer georganiseerd en is sindsdien een jaarlijkse twitterdag in Friese taal en dialecten. Met de Fryske Twitterdei wordt de taal op een leuke manier op de kaart gezet. De hashtag is #frysk. Doutzen Kroes is het boegbeeld van Praat mar Frysk en de ambassadeur voor de Friese taal. Zij leende haar lippen voor de vorm van de opblaasbaren mond die symbool staat voor Praat mar Frysk. Ook de Friezen Epke Zonderland, Foppe de Haan en Syp van der Ploeg dragen hun steentje bij aan het stimuleren van de Friese taal.

Fryske Twitterdei

Nog voor de dag zelf was aangebroken was de eerst Fryske Twitterdei op 19 april 2012 een succes. Alleen al de aankondiging van de Friese Twitterdag maakte van het woord Frysk een van de meest gebruikte woorden. Het begrip werd zogezegd trending topic. Twitteraars gebruikten het woord Frysk samen met de hashtag om te laten zien dat hun tweet was gestuurd in het kader van de Fryske Twitterdei of omdat ze gewoon trots zijn op hun taal. #Frysk is rondom de dag in april een van de meest gebruikte woorden op het sociale medium in Nederland.

Friese Twitterdag

De Fryske Twitterdei wordt sinds 2012 georganiseerd. De dag heeft tot doel het gebruik van het Fries in spraak en schrift te stimuleren. Praat mar Frysk houdt zich daar actief mee bezig. Voor de dag zelf is het de bedoeling dat er zoveel mogelijk in het Fries getweet wordt samen met #frysk of #fries. Of er fouten in het schrift zitten is niet zo erg. Het gaat meer om de bedoeling dan om foutloos Fries te kunnen schrijven. De Fryske Twitterdei is een initiatief van de Praat mar Frysk-campagne van de Afûk. De Afûk is een stichting die het gebruik van het Fries propageert en stimuleert.

Dochsto ek mei?

Dochsto ek mei? Doe je ook mee? De Afûk wil op Fryske Twitterdei zoveel mogelijk Friese tweets de wereld in sturen. De organisatie mobiliseert ook beroemde Friezen om mee te doen. De Afûk heeft met de campagne ook tot doel om Friezen meer bewust te laten worden van hun eigen taal en dialecten en de meerwaarde daarvan te onderkennen. Omrop Fryslân, de Friese regionale omroep, draagt bij aan de campagne door in de uitzendingen aandacht aan de Twitterdei te besteden. De Omrop vraag Friezen op te bellen om hun Fries, streektaal en dialect te laten horen, immers het Fries op Terschelling is heel anders dan dat van Dokkum of Kollum of Bolsward en het dialect van Ameland lijkt op het Harlingers, Bildts en Liwwadders en is toch weer anders. De provincie Friesland biedt een rijkdom aan taalschakeringen.

Praat mar Frysk en Afûk

Praat mar Frysk is de titel van een voortdurende campagne van de Afûk. Het maakt de Friezen bewust van hun tweetaligheid, want overal in Friesland wordt naast de moedertaal ook Nederlands gesproken. Bekende Friezen zijn ambassadeur van Praat mar Frysk. Jorrit Bergsma, de schaatser is ambassadeur, net als Doutzen Kroes, Foppe de Haan, Pieter Weening, Jeroen ’Baba’ Wijnand, Herre en Epke Zonderland, Jitiizer, Iris Kroes, Wout Zijlstra, Gerbrich van Dekken, Equal Souls, Geert Arend Roorda, Syb van der Ploeg.

Steeds minder memmetaal

Er is een ontwikkeling gaande in provincie die niet goed uitpakt voor het gebruik van het Fries. Het wordt steeds minder gesproken en kinderen worden er steeds minder mee opgevoed. Er zijn stickers met de tekst Praat mar Frysk en er is een opblaasmond, waar de lippen van Doutzen Kroes model voor stonden. Ook daarop staat de tekst dat je best Fries mag spreken. Te vaak gebeurt het nog dat in een gesprek waarbij alle mensen het Fries verstaan maar ze het niet allemaal spreken er automatisch overgegaan wordt op het Nederlands. Ook spreken steeds meer Friezen Nederlands tegen elkaar omdat ze van elkaar niet weten dat ze Friessprekend zijn. De Friezen zijn over het algemeen wat bescheiden in het gebruik van hun memmetaal.

Doutzen Kroes

De campagne Praat mar Frysk maakte op 21 november 2007 een doorstart met Doutzen Kroes als boekbeeld. Op die dag werd ook de opblaasmond met de tekst Praat mar Frysk geïntroduceerd.

Trending Topic en hekstek Frysk

De Fryske Twitterdei was op 17 april 2014 trending topic. Het grootste deel van de dag was hekstek Frysk, hashtag Frysk, te schrijven als #frysk, het meest gebruikte woord op Twitter. Nog voor de dag voorbij was stond #fysk of #frysketwitterdei 6438 keer op Twitter en was het meer dan zes miljoen keer op het social medium bekeken. Op het hoogtepunt van de dag werden vier Friese tweets per minuut verzonden. Editie 2014 is daarmee nog succesvoller dan editie 2013 en 2012. Zelfs het Rijksmuseum twitterde mee met een tweet plus foto van een schilderij van Nicolaas Baur uit 1809 met daarop een schaatswedstrijd voor de Prinsentuin in Leeuwarden. Dit was de tweet:
Wy hâlde fan Fryslân! #frysketwitterdei

Europese Dag van de Talen en Twitterdei

De Fryske Twitterdei was sinds 2012 op of rond 16 april. Vanaf 2017 wordt er Fries getwitterd op de Europese Dag van de Talen met de hashtag #EDL2017.[/B]

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Friese PersprijsFriese PersprijsDe Friese Persprijs wordt jaarlijks, met een kleine onderbreking van een paar jaar, uitgereikt aan iemand die een rol he…
Henk Kroes – ijsmeester en voorzitter ElfstedenverenigingWie Elfstedentocht zegt, noemt in één adem Henk Kroes. Eerst ijsmeester, daarna voorzitter van de Vereniging Friesche El…
De Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen bestaat in 2009 al 85 jaar. De vereniging werd in 1925 opgericht in G…
Twicht – het TwittergedichtTwicht – het TwittergedichtEen Twicht is een gedicht in de vorm van een Tweet. Het is de evenknie van de Twittercolumn, maar dan in dichtvorm. Tres…

Communiceren, open communicatie voor mannen en vrouwenCommuniceren, open communicatie voor mannen en vrouwenJe staat in een groep vol met mensen en iedereen praat met elkaar maar jij voelt je verloren en eenzaam. Niemand lijkt i…
Respect, spelen met woordenRespect, spelen met woordenOm het goede gevoel over te brengen willen communicatoren nog wel een de op dat moment populaire woorden/termen gebruike…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Twitter
  • www.praatmarfrysk.nl
  • www.nieuwsbladnof.nl
  • www.lc.nl
  • www.fyk.nl
  • www.liwwadders.nl
  • www.halloleeuwarden.nl
  • www.praatmarfrysk.nl
  • Wikipedia.org/wiki/Praat_mar_Frysk
  • www.afuk.nl
  • Friesch Dagblad
  • Leeuwarder Courant
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 25-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.