De Friese studentenvereniging Bernlef

De Friese studentenvereniging Bernlef De Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen bestaat in 2009 al 85 jaar. De vereniging werd in 1925 opgericht in Groningen en het doel was om de Friese identiteit te behouden in het academische leven in die stad. Overigens heette de vereniging Feriening foar Fryske Jongerein Bernlef. De Friese Studentenvereniging Bernlef heeft een heel andere positie dan andere studentenverenigingen.

Bernlef is gevestigd aan de Tuinstraat 22 in Groningen

Bernlef is al 40 jaar gevestigd aan de Tuinstraat 22 in Groningen. Naast Albertus en Vindicat zit de Friese studentenvereniging daarmee het langst op één en dezelfde plek.

Friese studentenverenigingen in Nederland

De voertaal bij Bernlef is Fries, maar er mag ook gewoon Nederlands worden gesproken. Overigens zijn er meer Friese studentenverenigingen in Nederland, maar Bernlef is de grootste. De anderen zijn:
  • Wageningsk Studinte Selskip foar Fryske Stúdzje in Wageningen
  • Mokumer Mjitte Studinten Frysk Amsterdam in Amsterdam
  • F.S.S. Redbad in Utrecht

Aldgillis in Delfst opgeheven

Tot 2000 was in Delft ook nog de vereniging Aldgillis, maar die is opgeheven omdat er steeds minder Friezen naar de stad kwamen om te studeren. Ook in Amsterdam. Deventer en Leiden werden Friese studentenverenigingen opgeheven om die reden.

Friese studentenvereniging Bernlef kent weinig regels en is informeel

De Friese studentenvereniging in Groningen telt ongeveer 200 leden. In de laatste jaren zijn dat steeds meer niet-Friezen en 8in 2009 groeide dat percentage naar 15 procent. Mensen worden in dat geval lid omdat ze de vereniging sympathiek vinden. Iedereen kan en mag ook lid worden, als ze maar open staan voor de Friese cultuur. Ook is de voorwaarde dat er een cursus Fries wordt gevolgd. De sfeer bij Bernlef is informeel en voorschriften als dat eerstejaars en derde jaars gescheiden van elkaar zijn (zoals bij Vindicat) komen bij Bernlef niet voor.

Geen ontgroening bij Friese studentenvereniging Bernlef

Ook kent de Friese studentenvereniging geen ontgroening. Voor de eerstejaars wordt gewoon een leuk uitje georganiseerd.

Trouw zweren aan Friesland en helpen bij een aanval tegen de provincie

Het belangrijkste ritueel dat Bernlef wel kent is dat de leden met een veertiende-eeuwse tekst trouw moeten zweren aan Friesland en dat ze in het geval van een aanval de provincie moeten helpen beschermen.

Steeds meer studenten sluiten zich aan bij een studentenvereniging

De Kamer van Verenigingen laat zien dat steeds meer studenten in het eerste jaar zich aansluiten bij een studentenvereniging. Bij 46 verenigingen in heel Nederland is hun aantal met 13 procent gestegen. Vooral in Groningen, Leiden, Tilburg en Wageningen worden studenten massaal lid. Daar is een groei van het aantal leden van tussen de 25 en 30 procent te zien. Eerstejaars worden vooral lid om een netwerk op te bouwen in een stad die zij vaak nog niet kennen.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
StudentenverenigingenVeel studenten die naar de universiteit gaan, krijgen er mee te maken: studieverenigingen. Vaak willen mensen er wel lid…
Studievereniging en/of studentenvereniging?Studievereniging en/of studentenvereniging?Wanneer je geslaagd bent voor de havo of het vwo en besluit te gaan studeren, krijg je ineens een hoop informatie op je…
Ontgroening van studenten: niet altijd ongevaarlijkBij het begin van het studentenleven worden veel studenten die willen zich aansluiten bij een corps of studentenverenigi…

Inburgeringsexamen: inburgeren om te blijvenInburgeringsexamen: inburgeren om te blijvenNa een tijd in Nederland te hebben gewoond, kun je ervoor kiezen om een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, langdu…
Spijbelen in NederlandSpijbelen in NederlandWanneer een scholier drie dagen achter elkaar, of langer, school verzuimt of in een maand meer dan een achtste van de le…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.