Actief zoeken naar een nieuwe baan

Actief zoeken naar een nieuwe baan Het is een hectische tijd, steeds meer bedrijven hebben het zwaar en moeten daarom werknemers ontslaan. Vaak kan je er als werknemer niks aan doen, want de mensen die er als laatst bij gekomen zijn gaan er vaak als eerste weer uit. Ook kan je gewoon wegens andere omstandigheden werkloos geworden zijn. Het belangrijkste is dat je actief op zoek gaat naar een nieuwe baan en daarover gaat dit artikel.

Curriculum vitae

Je cv is een heel erg belangrijk onderdeel van jezelf als je gaat solliciteren. Hier staat in wie je bent, welke opleidingen je hebt gevolgd en wat voor werkervaring je al hebt. Ook kunnen er wat dingen in staan die meer over je persoonlijkheid vertellen, zoals hobby’s en vaardigheden.
Er worden nog steeds veel fouten gemaakt in cv’s. Hieronder een aantal belangrijke dingen waar je goed op moet letten:

  • Begin altijd bovenaan met het meest relevante. Zo zien ze direct waar je de laatste tijd mee bezig bent geweest, dat kan namelijk sterk variëren met waar je mee begon.
  • Veel mensen maken de fout dat ze hun cv veel te lang maken. Zorg ervoor dat het overzichtelijk en relevant is. Misschien staan er veel bijbanen op die eigenlijk geen toegevoegde waarde hebben voor de functie waarop je solliciteert. Probeer het niet langer te maken dan 2 pagina’s.
  • Controleer je cv altijd op spelfouten, dit komt voor een werkgever erg slordig over.
  • Zorg dat je cv duidelijk en overzichtelijk is, dus een goede lay-out heeft. Werk met tabs in plaats van spaties.
  • Je kan op je cv enkele hobby’s vermelden, dit zorgt er voor dat de werkgever ook een persoonlijke indruk van je krijgt.
  • Vermeld de cursussen die je gevolgd hebt als dit relevant is voor de functie waar je op solliciteert, en vermeld ook je taalvaardigheden en eventueel andere vaardigheden.
  • Zorg ervoor dat je een e-mail adres hebt wat normaal over komt, bijvoorbeeld: jantje-bruin@hotmail.com en niet zoiets als: sexychick-20@hotmail.com.

Er is meer dan internet

Veel mensen maken de fout om voornamelijk op internet te zoeken naar werk. Het klopt dat er op internet veel te vinden is, maar helaas weten veel andere mensen dit ook. Dit betekent dus dat er heel veel mensen allemaal tegelijk gaan solliciteren op 1 vacature. Aangezien de werkgever vaak maar 1 persoon nodig heeft is het gevolg veel teleurstelling van de andere sollicitanten. Als je solliciteert via internet is de kans vaak zo klein dat je uitgenodigd word voor een gesprek, laat staan dat je op die manier een baan zal vinden.
Daarom is het erg belangrijk dat je zoveel verschillende mogelijkheden vind om werk te zoeken. Een aantal voorbeelden:

  • Schrijf je in bij het CWI, hier hebben ze vaak veel vacatures die je zelf niet kunt vinden.
  • Loop eens binnen bij een bedrijf dat je aanspreekt en vraag of ze daar vacatures hebben. Zo heeft de werkgever gelijk een eerste indruk van je en als ze op zoek zijn kan dit dé oplossing zijn.
  • Bel naar diverse bedrijven, ook bedrijven die je misschien wat minder aanspreken. Uit elke baan kan je wel wat positieve ervaringen halen, en het belangrijkste is dat je werk hebt.
  • Blader zoveel mogelijk kranten door en solliciteer op alles wat haalbaar is. Kijk ook of er een banenkrant in je regio is en waar je die gratis op kan halen.
  • Bel familie en vrienden en vraag of zij iets weten en of ze rond willen vragen of ze ergens mensen nodig hebben. Bel na een tijdje nog eens om ze er aan te herinneren, misschien is er wel net ergens een vacature vrijgekomen.

Presenteer jezelf

Werkgevers zitten momenteel misschien niet echt te wachten op nieuwe werknemers, maar als ze wel op zoek zijn willen ze het liefst iemand die echt iets toe kan voegen aan het bedrijf. Daarom is het belangrijk om jezelf te presenteren. Zo kan je een bedrijf binnen lopen en zeggen dat jij bent waar ze naar op zoek zijn, dat jij iets extra’s voor dit bedrijf kan betekenen. En als je dit dan aan kan tonen met relevante werkervaring dan zou dit helemaal mooi zijn.
Ook als je eindelijk uitgenodigd bent voor een gesprek is het belangrijk om je te presenteren. Ja je hebt werk nodig, maar probeer wel gewoon rustig te blijven en niet in paniek te raken. Je staat er nu immers slecht voor, dus wat heb je te verliezen.
Hoe kan je jezelf goed presenteren?

  • Zorg ervoor dat je gepaste kleding aantrekt voor de functie waar je op solliciteert, ga je voor een kantoorbaan trek dan nette kleding aan. Ga je voor een modebewuste baan zorg dan ook dat je er modebewust uitziet.
  • Probeer enkele subtiele sieraden te dragen, 1 of 2 is genoeg, als je veel sieraden om hebt leidt dat alleen maar af.
  • Draag ook niet teveel make up, evenals te veel parfum. Zorg wél dat je er verzorgd uitziet. Dus subtiele make up en een lichte parfum.
  • Een eerste indruk is belangrijk, zorg er daarom voor dat je bij het voorstellen al stevig in je schoenen staat en geef geen slap handje. Dit komt als onzeker over en daar zitten werkgevers meestal niet op te wachten.
  • Praat duidelijk en niet te snel, en probeer jezelf te verkopen. Praat vooral over je goede eigenschappen en vertel gerust een paar dingen die jij op je naam hebt staan. Bijvoorbeeld dat je de verkoopcijfers bij je vorige bedrijf met 10% omhoog hebt weten te krijgen.

Alles geregeld

Tenslotte zijn er een paar dingen die je moet regelen als je werkloos bent geworden. Als je recht hebt op een uitkering, vraag die dan zo snel mogelijk aan. Zorg dat je al je papieren op een plaats hebt waar je ze kan vinden, want voor het UWV moet je vaak kopieën van loonstroken en contracten maken.
Als je een uitkering ontvangt is het een vereiste dat je je inschrijft bij het CWI. Ook is het dan belangrijk dat je heel actief op zoek gaat naar nieuw werk.
Probeer je leven niet te laten leiden door je werkloosheid. Bedenk dat het allemaal weer goed komt en probeer gewone dagen te maken. Dat betekent dat je niet elke dag tot 11 uur in bed moet blijven liggen en gewoon actief bezig moet blijven. Anders wordt de stap naar werk straks weer veel groter.
© 2010 - 2024 Vivere87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…
WW-uitkering en passende arbeidWW-uitkering en passende arbeidEen WW-uitkering wordt verstrekt op voorwaarde dat degene die de uitkering krijgt ook passende arbeid accepteert. Mensen…
Voor de tweede keer WW: duur en hoogte uitkeringVoor de tweede keer WW: duur en hoogte uitkeringStel je hebt over een bepaalde periode een WW-uitkering ontvangen omdat je werkloos bent geraakt. Ondertussen heb je wee…
Werk zoeken op internet?Werk zoeken op internet?Een leuke baan kun je op veel plaatsen vinden, op jobboards, social networks, in de krant, op internet en bij een uitzen…

Definitie van outsourcingDefinitie van outsourcingLees hier alles over outsourcing. Steeds meer bedrijven outsourcen werk naar gespecialiseerde bedrijven, lees hier waaro…
Gedragscode tegen mobbing, intimidatie en pesten op het werkGedragscode tegen mobbing, intimidatie en pesten op het werkZo'n 500.000 Nederlanders worden regelmatig gepest op het werk of ondervinden andere vormen van ongewenst gedrag, zoals…
Vivere87 (20 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.