Lovergirls in opkomst: wat doen ze en waarom?

Lovergirls in opkomst: wat doen ze en waarom? Lovergirls zijn in opkomst. Werden meisjes tot nu toe het slachtoffer van loverboys, tegenwoordig zijn ze zelf ook dader en heten ze lovergirls. Waarom zouden ze in vredesnaam andere meisjes misbruiken door ze te dwingen tot sex? Er zijn diverse redenen waarom ze zover komen om te doen wat hen misschien eerst werd aangedaan, zoals eenzaamheid of gepest worden, of een wraakactie.
Het fenomeen loverboys kennen we al geruime tijd: jongens die meisjes overhalen of dwingen om seks te hebben en daar zelf geld aan verdienen. Een loverboy zet zo'n meisje onder druk door bijvoorbeeld eerst cadeautjes te geven en later zeggen dat ze daar wel wat voor terug moeten doen, of door ze zelfs te bedreigen als ze onwillig zijn om voor hen te 'werken'. Meisjes zijn daar het slachtoffer van. Maar steeds vaker worden meisjes zelf lovergirl. Dat is raar, want die waren toch juist het slachtoffer? In dit artikel meer over het hoe en waarom van de lovergirls:

Lovergirl slachtoffer van loverboy

Veel lovergirls zijn zelf slachtoffer geworden van een loverboy, en worden door hem gedwongen om als 'vriendin' te fungeren van nieuwe slachtoffers. Een complexe rol, want is ze dan dader, of slachtoffer, of allebei? Zo'n lovergirl doet daardoor nauwelijks aangifte. En dat is jammer, want zo komen deze misstanden niet aan het licht en is het lastiger om dit probleem in onze maatschappij aan te pakken en te voorkomen.

Vriendin van eenzame meisjes

Een lovergirl kan vriendschappen aanknopen met meisjes die weinig vriendinnen hebben, eenzaam zijn of zelfs gepest worden. Zij zijn een gewild en makkelijk slachtoffer van een lovergirl. De lovergirl is gul met cadeautjes voor haar 'vriendin', en op een puberleeftijd staan veel meisjes daar wel voor open. Er leuk uitzien is juist op de middelbare school belangrijk. Ook hier mondt vriendschap uit in ofwel overhalen tot prostitutie, ofwel onder druk zetten om dingen te doen die de nieuwe vriendin niet wil. Dreigementen als de vriendschap beëindigen, rondbazuinen dat je een hoer bent waardoor je zelfs op een bangalijst kunt komen, tot aan mishandeling zijn dan vaak het alternatief.

Voordeel voor de lovergirl

De lovergirl zelf kan ook profiteren van haar rol. Ze kan weer cadeaus of geld krijgen van haar 'baas': de loverboy. Toch is dat niet lang altijd het geval, of niet de enige reden waarom ze het doet.

Hoe herken je een lovergirl

De lovergirl is te herkennen aan het feit dat ze meteen vriendinnen wil worden. Dat valt op, want meestal wil je elkaar eerst wat beter leren kennen om te zien of je wel echt vriendinnen wilt worden. De lovergirl geeft ook vaak heel snel al cadeautjes. Omdat dat op zich niet nodig is in een vriendschap, kun je dat snel herkennen als mogelijk risico. En ze ziet er vaak goedgekleed uit, met een dure smartphone en dat soort luxe zaken. Als je weet dat haar ouders niet rijk zijn, kun je zelf bedenken dat er iets niet klopt. Hoe komt ze aan haar mooie spullen, kun je je afvragen.

Wat kun je zelf doen

Herken de lovergirl op tijd. Wees sterk en laat je niet dwingen tot dingen die je niet wilt. Pak niet te snel cadeautjes aan. Besef dat zo'n vriendschap niet echt was. Hoe eerder je het herkent, hoe eerder je de vriendschap of het contact kan beëindigen. Houd je vast aan je eigenwaarde, hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Waar vind je hulp

Ten eerste kun je aangifte doen bij de politie. Daarnaast is er de Stichting Stop Loverboys, waar je als slachtoffer van een lovergirl ook terecht kunt. Deze stichting biedt een luisterend oor, een forum waar je anoniem kunt praten, voorlichting en opvang. Opgericht door een moeder wiens dochter zelf in handen gevallen was van een loverboy vangt het slachtoffers op. Maar de stichting biedt ook hulp aan ouders die via hun kind betrokken worden bij de loverboys en -girls problematiek.

Hoe vaak komt het voor

De Stichting Stop Loverboys meldt dat bij zelfs 85% van de gemelde zaken lovergirls betrokken zijn. Het is dus een serieuze situatie. Er zijn gevallen bekend van meisjes die zwanger raakten, abortus pleegden, aan de drugs raakten, of zelf tientallen meisjes ronselden. Wees dus op je hoede voor loverboys en lovergirls!
© 2012 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loverboys & lovergirlsLoverboys & lovergirlsHet is natuurlijk heerlijk om verliefd te zijn en zeker als dit van beide kanten komt. Helaas komt het weleens voor dat…
Hoe gaan loverboys te werkTegenwoordig zijn er veel jongens die meisjes proberen te ronselen voor bijvoorbeeld de prostitutie. Deze jongens noemen…
Loverboys 2.0 - de gevaren van het internetOngeveer negentig procent van de Nederlandse jongeren is actief op sociale media zoals Hyves en Facebook. Het communicer…
Boekverslag – Loverboys, Helen VreeswijkMet Loverboys stelt schrijfster Helen Vreeswijk wederom een maatschappelijk dilemma aan de kaak. Ze beschrijft op realis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Openclipart
  • http://www.vraaghetdepolitie.nl/sf.mcgi?1556
  • http://www.girlscene.nl/pages.php?page=500866&start=300&&visitorId=a32bbd5c528a0e00429f20e3f12520b5
  • http://www.stoploverboys.nu/nl/
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 03-11-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.