De warmte van ware vriendschap

De warmte van ware vriendschap Iedereen verlangt naar gezonde vriendschapsrelaties. Een goede vriend geeft steun in moeilijke tijden en inspireert om verder te gaan. Vaak genoeg zijn we ons er niet van bewust wat onze vriendschap voor een ander betekent. De positieve invloed (van onze aanwezigheid, opinies en handelingen) op onze vrienden is soms ondenkbaar, maar vriendschap doet veel meer. Het is in feite een levensader voor algehele gezondheid, een vaccine tegen allerlei ziekten.

Het ontstaan van vriendschap

Alle vriendschappen zijn gebaseerd op een gemeenschappelijke basis; een echte verbinding die tussen vrienden bestaat. Dit kan betrekking hebben op de persoonlijkheid van de ander, eenzelfde achtergrond of doel, een gedeelde interesse of smaak, enzovoorts.
De meest stabiele vriendschappen zijn die door de jaren heen stand hebben gehouden. Deze vriendschappen zijn begonnen als school- of buurtvrienden en zijn door de periodes heen, van afstuderen, carriėre, huwelijk, opvoeden van kinderen, enzovoorts niet alleen blijven bestaan, maar vooral ook sterker en hechter geworden. Er bestaan ook heel veel goede vriendschappen die veel later dan de kinder- en jeugdtijd begonnen zijn. Deze vriendschappen zijn gevormd tijdens zakelijke bijeenkomsten, door incidentele ontmoetingen in de supermarkt of elders, door sociale netwerken van het internet (bijvoorbeeld hyves en facebook) of door introducties aan vrienden van bestaande vrienden.

Vriendschap en verplichtingen

Vriendschappen zijn de meest spontane en gezellige relaties, omdat er geen direkte verplichtingen aan verbonden zijn zoals bijvoorbeeld in een huwelijksrelatie. Vriendschappen worden in stand gehouden zolang beide partijen er wat aan hebben. En wanneer de behoefte bestaat om voor een korte periode afstand te nemen van de ander dan wordt het vaak genoeg, soms zelfs zonder een woord te zeggen, stil gezet. Hierna kan dan opeens weer de behoefte bestaan om de vriendschap nogmaals op te pakken. Dat is het mooie van deze relatie; het geeft voldoende ruimte om weer op adem te komen en dan weer verder te gaan. No strings attached!
Men moet begrip hebben voor elkaars behoefte aan ruimte om afstand te nemen, maar ook voor de behoefte om elkaar als vrienden te steunen tijdens pijnlijke momenten. Iemand die altijd afwezig is tijdens moeilijke perioden is nu eenmaal geen vriend. Het moet benadrukt worden dat respekt een belangrijk aspekt is van vriendschap. Blijft men respektvol tegen elkaar, zelfs in geval van ruzies, dan is de kans heel groot dat deze vriendschap zal voortduren.

De voordelen van vriendschap

Een goede vriendschapsrelatie moet gewaardeerd worden. "Geen straat is te lang met een vriend naast je," luidt een Japans spreekwoord. We laten onze waardering zien door het geven van de nodige aandacht, liefde en respekt. Op een dergelijke wijze kan zo'n vriendschap erg waardevol zijn en zelfs een therapeutische werking hebben. Ware vrienden motiveren en inspireren elkaar, steunen elkaar tijdens goede en slechte tijden, en zijn voor altijd op vriendschappelijke basis aan elkaar toegewijd. Het zijn deze vrienden die het gevoel van ellende verminderen, de vreugde verdubbelen en de wil om te leven stimuleren. Een dergelijke vriendschap is een kostbaar en zeldzaam geschenk.

Vriendschap en gezondheid

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een goede vriendschapsrelatie zorgt voor de verlaging van hoge bloeddruk, de kans op hartziekten en diabetes reduceert, en het toeslaan van depressies vermindert. Sociale connecties gaan ook dementie en andere ouderdomsstoornissen tegen, omdat men door de sociale interacties met vrienden bewust, toerekeningsvatbaar en alert blijft. Vriendschap gaat ook de negatieve werking van stress tegen, voornamelijk bij vrouwen. Een vrouw onder zware druk lucht graag haar hart uit bij een vriendin. Hierdoor komt er een kalmeringshormoon vrij. Het is, logischerwijs, absoluut vereist dat deze vriendin zich begripvol opstelt en constructieve, niet destructieve, kritiek etaleert.

Lees verder

© 2012 - 2024 Carol70, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrienden maken en vriendschappen onderhoudenVrienden maken en vriendschappen onderhoudenIedereen heeft vriendschappen met leeftijdsgenoten nodig. Mensen met vrienden voelen zich vaak beter en zitten lekker in…
Hoe en wanneer beëindig je een vriendschapHoe en wanneer beëindig je een vriendschapIedereen heeft te maken met vriendschap, we gaan gedurende ons leven vriendschappen aan en vriendschappen verdwijnen ook…
Kost liefde vrienden?Kost liefde vrienden?Over het algemeen kost een nieuwe liefde je twee vriendschappen. Hoeveel intieme vriendschappen heeft een mens? Waarom i…
Vriendschap beëindigenVriendschap beëindigenDe meningen zijn verdeeld over het wel of niet bestaan van onvoorwaardelijke vriendschap. Maar echte vriendschap komt ho…

Hoe maak je een sociogram?Hoe maak je een sociogram?Een sociogram geeft inzicht in de contacten die je hebt en de mogelijkheden tot sociale contacten. Zo kan je je sociale…
Heb en houd de regie over je eigen leven: ongelukkig zijnHeb en houd de regie over je eigen leven: ongelukkig zijnIedereen heeft het wel eens: je voelt je ongelukkig. Bij de een is dit een tijdelijk verschijnsel terwijl andere mensen…
Bronnen en referenties
  • http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/9168915/People-with-bigger-brains-have-more-friends.html
  • http://ezinearticles.com/?The-Psychology-of-Friendship-and-Success&id=728330
Carol70 (11 artikelen)
Laatste update: 15-04-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.