Op weg naar blijdschap

Op weg naar blijdschap Blijdschap geeft niet alleen maar een heerlijk gevoel, maar heeft ook vele positieve effecten op onze gezondheid, relaties en carriere. Echter schijnt blijdschap soms een heel complexe zaak en ver buiten ons bereik te zijn. De redenen hiervoor zijn divers; de druk van het alledaagse leven, het persoonlijk karakter, medisch gerelateerde problemen, enzovoorts. Gelukkig kan blijdschap heel bewust beoefend worden en kan men zodoende het persoonlijk welzijn gaandeweg verbeteren en verhogen.

De voordelen van blijdschap

Blijdschap geeft in de eerste plaats een fijn gevoel. Wanneer we blij zijn en lachen maken de hersens namelijk endorfine en dopamine aan, waardoor we ons lekker voelen. Dit heerlijk gevoel geeft ons energie of kracht, waardoor we het gevoel krijgen dat we alles aan kunnen. Mensen met een optimistische kijk op het leven zijn geestelijk dan ook sterker en hebben minder last van zelfmedelijden, depressie en zelfmoord neigingen. Ze beschikken daarentegen over grote zelfbeheersing en kunnen teleurstellingen snel verwerken. In deze staat van blijdschap schijnt men een beter vermogen tot relativeren te hebben en tilt men dus minder zwaar aan pietluttige en negatieve zaken. Ook hebben gelukkige mensen een sterke immuunsysteem en een hoge pijndrempel. Deze hoge tolerantie, om zowel lichamelijke als emotionele pijn te verdragen, zou een reden kunnen zijn waardoor gelukkige mensen langer leven dan ongelukkige en depressieve personen.

Geloof in God geeft blijdschap

Het is een onbetwistbaar feit dat gelovige mensen gelukkiger zijn dan ongelovige mensen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat het geloof in God een belangrijke ondersteuningsfactor is in het leven. Christenen geloven in de Here Jezus Christus hun doel voor het leven te hebben gevonden en dit geeft hen enorme rust en voldoening. Verder streven ze naar het voorbeeld van hun Meester hun leven in te zetten voor anderen, waardoor ze leren om niet op zich zelf gericht te zijn. De meest ongelukkige mensen zijn namelijk die personen die niet verder kijken dan hun eigen problematische situatie. In tijden van problemen is de troost van een christen het geloof dat de Here Jezus met hen mee voelt en alles onder Zijn controle heeft, waardoor wanhoop, depressie en eenzaamheid niet makkelijk kunnen toeslaan.

Muziek maakt blij

Luisteren naar muziek en ook mee zingen met de muziek is een effectieve manier om vrolijk te worden. Muziek prikkelt namelijk bepaalde gedeelten van de hersens, waardoor endorfines vrij komen en men zich lekker voelt. De hersens zetten door de prikkeling van de muziek ook melatonine vrij, waardoor men zich gaat ontspannen en zelf in slaap gesust kan worden.

Hardop lachen prikkelt blijdschap

Door te lachen zullen de hersens ook endorfine vrij zetten, waardoor stresshormonen worden gereduceerd en het immuunsysteem wordt versterkt. Het is bewezen dat men sneller geneigd is te lachen, wanneer men op stap gaat met een stel vrienden. Vrienden hebben geen enkele reden nodig om in schaterlachen uit te barsten. Op het moment dat één uit de groep begint te lachen ligt de hele groep in een deuk. Een goede comedy film of moppen tappen, kortom, al het goede dat een slappe lach kan veroorzaken is hier aan te bevelen.

Iemand een helpende hand toereiken

Door het helpen van een ander vergeet men voor een tijdje de eigen persoonlijke problemen. Dit helpen hoeft niet altijd iets groot te zijn. Een vriendelijk woordje, een schouderklopje, een kaartje versturen of enig andere blijk van aandacht dat een ander blij maakt kan soms genoeg zijn. En de persoon die tijd maakt voor een ander heeft aan het eind van de dag een voldaan gevoel. Wanneer de 'geholpen' personen ook positief reageren op de verrichte weldaad voegt dit nog meer toe aan het blij gevoel van de weldoener.

Positieve emoties zien als de weg tot succes

Het is belangrijk om te beseffen dat succes het resultaat is van onder andere gezonde emoties. Gezonde emoties, zoals blijdschap, zijn bevorderlijk voor lichamelijke en geestelijke gezondheid, zoals intelligentie. Psychologen dachten voorheen dat blijdschap kwam na het behalen van succes, maar nu is men tot de ontdekking gekomen dat blijdschap vooraf ging aan het succes. Gelukkige mensen zijn namelijk steeds op zoek naar nieuwe opportuniteiten en nieuwe doelen, waardoor hun slagingskans in de maatschappij wordt vergroot. Blijdschap is een positief en aangenaam gevoel en gelukkige mensen voelen zich dan ook op elk gebied het meest succesvol.

Er bestaan nog veel meer tips die men zou kunnen gebruiken om zich deze positieve emotie eigen te maken, zoals zich bewust gelukkige momenten herinneren, visualiseren van succes, aangaan van nieuwe uitdagingen, dankbaar zijn om het goede dat men reeds heeft bereikt, enzovoorts. Men moet echter beseffen dat er geen toverformule bestaat die eensklaps gelukkig maakt, maar dat dit een proces is van vallen en opstaan. De sleutelwoorden die in dit proces de desgewenste resultaten zullen opleveren zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Never give up!

Lees verder

© 2012 - 2024 Carol70, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is lachen gezond?Is lachen gezond?Lachen is gezond. Daar zijn we het al een tijd over eens. Het ontspant de geest en zorgt voor een betere bloedcirculatie…
Wat doet lachen voor je lichaam en geestWat doet lachen voor je lichaam en geestIedereen lacht, de ene meer de ander minder en ook de manier waarop we lachen is heel divers. Denk aan de volle buiklach…
Lachtherapie: lachen is gezondLachtherapie: lachen is gezondLachen is leuk, het voelt goed en het is nog gezond ook. Lachen heeft positieve effecten op zowel ons lichaam als op onz…
Endorfine als pijnbestrijder en veroorzaker aangenaam gevoelEndorfine is een van nature in het lichaam voorkomende stof met dezelfde werking als morfine. De stof komt voor in bepaa…

Drie theorieën ter verklaring van crimineel gedragIn dit essay worden er drie theorieën behandeld waarom er mensen zijn die crimineel gedrag vertonen of kunnen gaan verto…
Cognitieve dissonantieHet woord cognitie stamt af van het Latijnse woord cognoscere, wat weten of kennen betekent. Cognitie is het vermogen om…
Bronnen en referenties
  • http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1015902,00.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lachen_%28gedrag%29
Carol70 (11 artikelen)
Laatste update: 08-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.