Geen vertrouwingsband met mijn kind...hoe ga ik hiermee om?
Veel ouders maken zich zorgen over de toekomst van hun kind. De eerste levensjaren van een kind zijn prachtig, maar niet geheel zonder zorgen. Deze zorgen gaan om kleine dingen, of het kindje buikpijn heeft, valt en zich beschadigd, of het wel voldoende eet. Maar de echte grote zorgen beginnen later, in de pubertijd. Hoe ga ik als ouder hiermee om is de grote vraag waar we allemaal mee zitten. Hoe ga ik om met kinderen die onhandelbaar zijn en hoe win ik zijn of haar vertrouwen terug?
Mijn kind in deze maatschappij
Veel ouders hebben een bepaald idee van hoe hun kind er later uit zal zien, over wat de toekomst zal zijn, welk carriere het kind zal krijgen. Een gediplomeerd advocaat, een tandarts, dokter misschien? In ieder geval eerst diploma's halen, het rijbewijs halen, een goede baan vinden en sparen voor later. Dit zijn de ideeen die ouders hebben over hoe ze hun kinderen hierin zullen stimuleren. Maar komen deze wensen werkelijk uit?
In deze tijd is het zeer moeilijk voor pubers om zich aan te passen in deze maatschappij. Tijdens de scholing op het voortgezet onderwijs krijgen kinderen te maken met leeftijdgenoten uit verschillende milieu's. Ze sporen elkaar aan om nieuwe dingen uit te proberen, die voor hun interessant en spannend zijn. Over de consequenties denken ze nog niet na. Helaas kunnen deze 'nieuwe dingen' soms een fatale afloop hebben en soms zelfs het vertrouwen beschamen van anderen en hun ouders. Hoe gaan ouders hiermee om? Is het goed om mijn kind zodanig te straffen dat de angst voor nieuwe dingen groot wordt? Wat mag mijn kind wel of niet doen? Dit zijn vragen waar veel ouders mee zitten.
Msn, loverboys en het gevaar hiervan
Ik praat nu over de leeftijd tussen de 11 en 16 jaar. Veel pubers zitten tegenwoordig vaak op msn, party peeps of op andere chatsites. Op deze sites kunnen ze gezellig kletsen met een vriend of een vriendin. Maar de meeste kinderen willen wel privacy. Ouders mogen vaak niet meekijken. Dit is gevaarlijk, want het gevaar bestaat dat mannen ook op deze chatsites en msn zitten, die zich voordoen als een 14 jarige, waar uw zoon of dochter geen benul van heeft. Deze mannen kunnen gebruik maken van de emotionele situatie van een puber en weten zich daar heel goed op in te spelen. Veel ouders weten niet hoe ze dit kunnen voorkomen, want een computer 'afpakken' van uw zoon of dochter kan in hun ogen overkomen alsof u hen niet meer vertrouwt.Kinderen snappen niet dat de ouders hen willen beschermen. Het is daarom belangrijk om een goed gesprek te voeren met uw kind, dat u hen wel vertrouwt, maar de andere mensen niet. De computer kan natuurlijk ook in de woonkamer worden gezet, zodat ouders hier toezicht op kunnen houden.
Waarom begrijpen mijn ouders mij niet?
Puberale gedrag van kinderen wordt vaak niet begrepen door ouders en dit kan zich escaleren. Kinderen stellen zichzelf voortdurend de vraag: waarom begrijpen mijn ouders mij niet? Waarom kan ik hen niet alles vertellen? Het is belangrijk dat uw kind vrij uit met u kan praten over alle problemen waar ze mee zitten, zonder dat u kritiek heeft op deze gedachten en gevoelens. De oplossing hiervan is, om u zelf in te leven in de gedachten van uw kind. Neem eens rustig de tijd om na te denken waar uw kind mee zit. Zijn er problemen op school? Wordt uw kind misschien gepest? Heeft uw kind een negatief zelfbeeld? Het is de bedoeling om als ouder, uw kind te stimuleren in de dingen (opleidingen/ sport) die ze leuk vinden om te doen. Om niet alleen de negatieve dingen op te merken, maar ook de positieve dingen. Geef uw kind af en toe complimenten en na een goede daad, een beetje vrijheid.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een kind liefde gaat opzoeken bij andere mensen omdat hij of zij, thuis te weinig aandacht krijgt. Het is belangrijk dat een ouder consequent is, maar niet te overdreven streng. Het is heel goed om de vriendenkring van uw kind te leren kennen. Laat uw kind niet altijd bij een ander spelen, maar nodig zijn of haar vrienden ook eens uit bij u thuis. Mocht uw kind een logeerpartijtje willen houden, nodig dan de ouders uit van het andere kind om kennis te maken, om te kijken wat hun denkwijze is en normen en waarden.
Een voorbeeld en doordenker: Als u zand in uw hand houd en er heel hard in knijpt. Wat gebeurt er dan? Het zand glijdt door uw vingers weg. Wat als u zand op uw platte hand houd en er waait een beetje wind overheen? Het zand waait weg.
Houdt uw hand met het zand er in, in de vorm van een kommetje, en er waait een beetje wind overheen, dan zal er een klein beetje zand wegwaaien, maar u houd genoeg zand in uw hand over.
© 2007 - 2024 Gabrielle, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen