Straatkinderen vergelijken Nederland/Afrika
Straatkinderen zijn kinderen die op straat leven, werken en slapen. Het kan verschillende redenen hebben waarom ze op straat leven. UNICEF: De straat is de woonplaats geworden van het straatkind. Diegene werkt en woont tevens in die eigen gecreëerde woonplaats. Zij leven daar zonder enige bescherming en liefde van volwassenen. Er is dus niemand die even een oogje in het zeil houdt. Dit zorgt ervoor dat de kinderen heel snel zelfstandig worden.
Je hebt 3 soorten "straatkinderen"
Kinderen op de straat
Kinderen op straat zijn kinderen die af en toe wel een baantje hebben. Dit zijn kinderen die extra bijverdienen, omdat de ouders niet genoeg verdienen. Deze kinderen hebben dus nog wel contact met familieleden.
Dit is overigens ook de grootste van de drie groepen.
Kinderen van de straat
Kinderen van de straat, dit zijn kinderen die echt leven op de straat. Deze kinderen hebben wel familie, maar die gaan ze steeds minder zien. Dit komt doordat de straat hun leefwereld wordt. Zij proberen te werken op straat, maken hier hun “vrienden” en zoeken hier naar eten. Aangezien dit werkt op straat blijven ze op straat en zoeken zo minder contact met hun familie, want waarom zouden zij het eten gaan delen? Vaak zijn de kinderen thuis namelijk verwaarloosd of mishandeld. En is dit de oplossing: Leven op straat.
Verlaten kinderen
Verlaten kinderen, zijn dus kinderen die helemaal alleen staan. Dit betekent dat zij helemaal geen contacten meer hebben met familieleden, die banden zijn totaal verbroken. Deze straatkinderen gaan steun bij elkaar zoeken en zo ontstaan er straatbendes. Die kunnen met elkaar heel goed de boel manipuleren door middel van: stelen en beroven. Deze groep gebruikt vaak ook drugs. Een hele gemakkelijke goedkope drug is ‘Lijm’. Daar wordt je high van en het is goedkoop! Meiden die er alleen voor staan kiezen al gauw voor een andere weg. Een andere gemakkelijke weg om geld te verdienen is namelijk: prostitutie.
Dit is de theorie van UNICEF. Hier zijn natuurlijk ook uitzonderingen op. Zo heb ik Gilbert een jongen van 16 jaar oud ontmoet. Hij leeft nu op het project ‘Bosco Boys’ in Nairobi. (Dit is een straatkinderenproject waar de kinderen wonen en tevens ook naar school gaan). Als je in zijn geval een vergelijking zou moeten maken met de theorie van UNICEF, dan zou hij tot categorie 3 behoren.
Nu is het verschil alleen dat hij wel bij een straatbende zat, alcohol dronk, lijm snoof en andere drugssoorten gebruikten. Maar hij had ook nog steeds een heel licht contact met zijn ouders. Dus die kleine uitzonderingen bestaan wel!
(Op dit moment gebruikt hij geen enkel genotmiddel meer en gaat hij naar school. Zijn ouders steunen hem hierin!)
Redenen waarom men op straat beland
- Er zijn verschillenden redenen waarom men op straat beland. De meest voorkomende redenen zijn toch wel:
- Veel kinderen verlaten hun huis, omdat ze mishandeld worden. De ouders reageren hun frustraties op de kinderen af door middel van slaan. De frustraties van de ouders gaan Afrika meestal over geldgebrek. Ook kan het zo zijn dat de meisjes seksueel misbruikt worden.
- Veel mensen in Oost-Afrika verbouwen zelf eten. Er zijn namelijk bij de arme, kleine dorpjes geen supermarkten waar men even kan inslaan. Al zouden die er wel zijn, dan hebben de mensen daar geen geld voor. Er worden wel kleine producten zoals, olie, eieren en aardappelen verkocht onder elkaar. Men heeft dus niet zoveel eten per gezin en dit moeten ze verdelen over de vaak wel 6/7 kinderen per gezin. (Dit is het gemiddeld aantal kinderen in Kenia en Oeganda). Dan is dit natuurlijk niet zo veel. Er is dus vaak te weinig eten voor alle kinderen. Daardoor moeten de kinderen zelf vaak de straat op om eten te gaan zoeken. OF ze kiezen er zelf voor, omdat ze honger hebben.
- Veel kinderen in Afrika hebben op jonge leeftijd al de ouders verloren. Dit kan door verschillende redenen zo zijn. Bijvoorbeeld doordat de ouders vluchten. Denk hierbij maar aan oorlogen. De kinderen hebben dan geen onderdak meer en ook niemand die voor hen zorgt. Zo komen de kinderen op straat terecht.
- In Afrika zijn er ontzettend veel mensen besmet met Aids. Veel kinderen verliezen op jonge leeftijd hun ouders aan deze ziekte. De kinderen zelf zijn vaak ook al besmet. Bij de geboorte kun je al besmet zijn met het virus HIV. Als de ouders overlijden hebben de kinderen geen zorg meer van volwassenen. De kinderen zelf kunnen vaak maar moeilijk nieuw onderdak vinden, want AIDS schrikt de mensen af.
In Kenia leven er wel 300.000 kinderen op straat. Daarvan leven er in de hoofdstad van Kenia, Nairobi al wel 60.000. Dit is 1% van de bevolking. Dit houdt dus in dat er nog veel meer mensen op straat leven. Dit zijn alleen nog maar de kinderen. Als je dit percentage vergelijkt met de straatkinderen in Nederland is dit wel heel veel. In Nederland leven er veel minder kinderen op straat.
Ikzelf ben ook in Nairobi geweest. Ik ben daar op het straatkinderenproject ‘Bosco Boys’ geweest om daar mee te draaien op het project. Dit hield in: Helpen met de lesjes, veel aandacht geven aan de kinderen. Dit hebben we gedaan door middel van sportdagen, kletsen, meedoen met de gebeden en veel aandacht besteden aan de kinderen. Ik heb ook zelf gezien dat er inderdaad zo ontzettend veel straatkinderen leven in Nairobi. Dit heb ik zelf kunnen zien toen ik wandelingen door de stad heb gemaakt. Ik heb veel met de jongens gepraat en zo hoorde ik ook de verhalen over het leven op straat.
In oost-Afrika heb je dus een heel heftig leven. Het is niet te vergelijken met een leven in Nederland. Het gewone bestaan al niet. Laat staan als je als kind op straat probeert een bestaan op te bouwen.