Is vriendschap meer dan een illusie?
Interpersoonlijke relaties (= relaties tussen mensen) zijn zelden neutraal of kleurloos. Vaak hebben we na de eerste seconde al een oordeel over iemand, toch kan dat na verloop van tijd nog bijgeschaafd worden al vergeet je nooit meer je eerste indruk. Wat is de betekenis van vriendschap en bestaat vriendschap wel? Klopt het liedje: 'Vriendschap is een illusie, een pakketje schroot met een dun laagje chroom'?
Waarom mogen we de ene persoon wel en de andere niet?
Relaties zijn emotioneel maar toch zijn er wel factoren aan te wijzen die bepalen of mensen uiteindelijk vrienden worden of niet.
Gelijkgestemd
Wij voelen ons eerder aangetrokken tot mensen die op ons lijken. Ze denken hetzelfde dus je hoeft minder uit te leggen en vaak hebben ze dezelfde interesses zodat je makkelijk samen dingen kan ondernemen. Wanneer je dan ook nog dezelfde soort humor hebt, is dat helemaal mooi meegenomen. Dan kan je ook samen om dezelfde dingen lachen.
Nabijheid
Vaak vinden we mensen die we kennen (via werk, buurt, schoolplein, club) aardiger dan mensen die we niet kennen.
Wederzijdse sympathie. Als iemand aardig tegen je is en laat blijken dat hij je mag dan vind je die persoon vanzelf ook aardiger.
Leuk gezelschap
Mensen die veel te vertellen hebben, aardig en attent zijn en er leuk uit zien hebben vaak veel vrienden terwijl mensen die negatief zijn, zeuren over allerlei kwalen en onaangenaam ruiken meestal vermeden worden.
Intelligentie
We vinden mensen die net zo intelligent of intelligenter zijn als onszelf meestal leuker en daar zullen we eerder genegenheid voor opvatten als voor domme mensen.
Vriendschap moet passen
Vriendschap is cultuurgebonden en ook tijdsgebonden. Vroeger werden vriendschappen minder snel verbroken dan tegenwoordig. Vrienden bleef je vaak voor het leven maar tegenwoordig verhuizen mensen veel of ze veranderen van werkkring en daarmee veranderen ook hun vrienden. In deze westerse cultuur zijn we dus steeds makkelijker over vriendschap gaan denken maar in veel Arabische landen is vriendschap nog steeds heel belangrijk.
In onze Westerse maatschappij moet vriendschap steeds meer binnen de kaders vallen. Vrienden zijn vaak mensen die we geregeld ontmoeten (werk, buurt, schoolplein, club, café) zodat de vriendschap onderhouden weinig extra moeite kost. Ook kunnen vrienden mensen zijn die we al heel lang kennen en waarmee we een geschiedenis delen zoals oude schoolvriendinnen, vroegere buurmeisjes, nichtjes of buurvrouwen die gedurende het opvoeden van hun kinderen veel lief en leed hebben gedeeld. Dit zijn vriendschappen waar men nog wel tijd en moeite in wil stoppen maar in de meeste vriendschappen willen we maar beperkt investeren.
Vriendschap en internet
Er zijn mensen met Instagram of Facebook profielen met meer dan 300 vrienden. Een tijdrovende klus om je contacten via internet bij te houden en wat zijn dat Instagram of Facebook-vrienden? Vaak zijn het niet meer dan vage bekenden of zelfs bekenden van bekenden die toegevoegd zijn als vriend op sociale media. Op zich niks mis mee maar als je zien hoeveel tijd er in wordt gestopt om op deze manier contact met zoveel mensen aan te gaan geeft het wel een goed beeld van onze contactarme maatschappij. Aan de andere kant zijn er ook mensen die sociale media gebruiken om contacten met vrienden te versterken. Als er iets gebeurd is gooien ze het direct in hun vriendenkring, ze maken ook afspraken via Whatsapp of Facebook en gebruiken het als aanvulling op hun gewone sociale contacten. Voor deze mensen in sociale media een aanvulling op hun sociaal leven, niet een opvulling van een leegte.
Sociogram
Een manier om relaties in beeld te brengen is het maken van een sociogram. Hierin zet je jezelf centraal en je maakt verbindingspijlen vanuit jezelf naar mensen met wie je contact heb via werk, buurt, club, familie enz. Met wie van die mensen ben je bevriend? Zitten we ook mensen in jouw sociogram met wie je graag bevriend zou zijn? Nodig ze eens uit en bekijk dan of jullie gezamenlijk een basis hebben voor een vriendschap. En stel je er niet teveel van voor, vrienden door dik en dun zijn zeldzaam maar het gaat te ver om te zeggen dat vriendschap een illusie is.
Wil je weten hoe je een sociogram maakt? Lees dan
hier verder.