Vermoord na Facebook single status wijziging

Vermoord na Facebook single status wijziging Facebook, het bekende oh zo handige en leuke social media middel om je omgeving op de hoogte te houden van je wel en wee. Echter het kan ook leiden tot onenigheden, ruzies, en zelfs moord. In Engeland zijn de afgelopen jaren 4 gevallen van moord voorgevallen, alle veroorzaakt door het simpelweg wijzigen van hun burgerlijke status naar vrijgezel oftewel 'single'. In Engeland kwamen de afgelopen jaren 4 vrouwen om het leven, allen door het aanpassen van slechts een woordje: status 'relatie' naar 'single'. Deze ogenschijnlijke simpele aanpassing dreef hun echtgenoten tot het vermoorden van hun vrouw. Toch wordt de oorzaak van deze moorden niet rechtstreeks toegekend aan het medium Facebook.

Inhoud:


Ongelijkwaardige relaties

De overeenkomsten van de relaties geven inzicht in de situatie. De relaties tussen de man en de vrouw waren alle niet gelijkwaardig. Een van de stellen kreeg een relatie op zeer jonge leeftijd: de vrouw was slechts 13 jaar, de man indertijd 18. Op 16-jarige leeftijd zwanger geraakt, belandt de vrouw in de situatie dat de man steeds meer de beslissingen neemt. Erger is nog dat hij, naarmate zij meer sociale contacten op internet opdoet en op haar werk, steeds jaloerser wordt. Daarmee neemt ook zijn gewelddadigheid toe. De laptop moet het ontgelden als zij daar naar zijn zin teveel sociaal leven op leidt, daarna slaat hij de hand ook aan haar zelf. Als de relatie vele jaren later strandt en de vrouw haar Facebook-status wijzigt naar single, slaat de man door. Hij vermoordt haar.

Een andere vrouw heeft een vergelijkbare ongelijkwaardige relatie. Ook hier bepaalt de man de belangrijkste zaken in huis. Ook deze echtgenoot vernielt haar laptop als zij daar naar zijn zin te intensief via social media contacten onderhoudt. Ze schrijft op Facebook dat ze bij hem weg wil. De vrouw begint een affaire met een andere man, waarna haar eigen man haar vermoordt. In dit geval slaat hij daarna de hand aan zichzelf en komt ook om het leven.

In het geval van een derde stel is er bovendien drug en alcohol in het spel. De vrouw beëindigt de relatie en ook zij verandert de Facebook-status. Stoned en dronken vermoordt de man zijn ex-vrouw.

Omslagpunt

Cruciaal in deze situaties is het moment dat de persoon die de moord pleegt, doorslaat. Er is altijd een omslagpunt, een moment dat deze persoon tot de daad komt. Het wijzigen van de Facebook-status is dat moment. De status is al dan niet voor de gehele buitenwereld, of -enkel- voor bekenden zichtbaar. De status is duidelijk en laat geen ruimte voor genuanceerdheid als 'we zijn even uit elkaar maar gaan het weer proberen'. Het staat er onomwonden: single. De man kan er niet omheen en moet ermee leren omgaan. Maar dat lukt niet altijd. Gezichtsverlies of een gevoel van falen is ook een factor.

Versterkende factoren

De Facebook-status is een factor die in deze gevallen bijdroeg tot het besluit om te moorden. Er waren echter veel sterkere factoren in het spel. Als eerste was er huiselijk geweld tijdens de relatie. Daarnaast was er een psychologisch element: de man had moeite met de vrouw met sociale contacten en probeerde dit gedrag te beperken. Hij probeerde het zelfvertrouwen van de vrouw laag te houden want daar voelde hij zichzelf beter bij. Hij hield zijn vrouw bij voorkeur onder de duim. De vrouw daarentegen kon niet meer leven met een dominante man en zocht een weg uit.

Deskundigen adviseren: voorzichtigheid geboden

Deskundigen adviseren om het verlaten van een man voorzichtig aan te pakken. Plaats zeker niet de nieuwe status op Facebook voordat de relatie echt beëindigd is en je ook apart woont. Beter nog: vermeld je status helemaal niet. Waarom zou je dat doen? Datingpartners kun je beter in het dagelijks leven opdoen dan op deze manier. Een wildvreemde die ziet dat je single bent kan op een dag aankloppen op je huisdeur, wetende dat je alleen woont (je bent immers single). Een adres bij een naam kan tegenwoordig immers snel gevonden zijn.

Geen nieuw type criminaliteit

Ook al was de Facebook status in deze gevallen een zekere aanleiding tot het plegen van de moord, toch wijzen deskundigen erop dat Facebook of andere social media geen nieuw type criminelen voortbrengt. Het zijn oude bekende gedragspatronen die door een nieuw middel worden uitgelokt. De dader voelt zich vaak vernederd door de geschreven harde werkelijkheid. Zelfs een van de nabestaanden noemde Facebook niet de schuldige van de moord op haar dochter.

Krachtig sociaal middel

Relatieproblemen zijn van alle tijden. Facebook is niet meer dan een sociaal middel, maar wel een in krachtige vorm. Een deur naar de buitenwereld staat wijd open, met alle effecten van dien. Het is raadzaam om daar doordacht mee om te gaan..
© 2012 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adverteren via FacebookAdverteren via FacebookMark Zuckerberg is de oprichter van Facebook. Dit sociaal netwerk werd opgericht in februari 2004. Aanvankelijk was Face…
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
Single leg squat - Indicatie voor zwakte van heupspierenSingle leg squat - Indicatie voor zwakte van heupspierenDe single leg squat is een meetinstrument dat binnen de fysiotherapie wordt gebruikt om zwakte van de heupspieren op te…

Duurzame vis: het Marine Stewardship Council MSCDuurzame vis: het Marine Stewardship Council MSCHet MSC-keurmerk is een keurmerk voor duurzame gevangen vis. MSC staat voor Marine Stewardship Council en is gebaseerd o…
De vergrijzing, wat nu?Door de vergrijzing zullen de kosten voor de gezondheidszorg stijgen en worden pensioenen onbetaalbaar. In een aantal re…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: printscreen van Facebook functionaliteit
  • SBS6 reportage 'De Facebook moord' (januari 2012)
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 17-10-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.