Vrouwen lijden onder schoonheidsideaal

Bijna alle vrouwen herkennen dit wel. Je zapt thuis in je luie stoel met een bak chips en er verschijnt een cosmetische reclame. Een beeldschone vrouw met perfecte rondingen lacht breed. Je legt de chips aan de kant en denkt; wat is ze mooi. En voor vandaag ben je weer ontevreden over jezelf. Je ziet overal perfecte, beeldschone vrouwen op tv, kranten, magazines, billboards en internet. Je wilt jezelf uithongeren omdat je jezelf te dik vindt. Maar waarom eigenlijk, en voor wie...? Vrouwen lijden psychologisch aan het schoonheidsideaal. Je moet als vrouw jong, strak en slank eruit zien. Uiterlijk heeft steeds meer invloed op de samenleving. Jongeren voelen zich ongemakkelijk en denken dat ze niet goed genoeg zijn als ze buiten de boot vallen met hun maat of lengte. Plastische chirurgen krijgen al patiënten van 15 jaar binnen. Kinderen van 5 snoepen minder omdat ze daardoor dikker en onaantrekkelijker denken te worden. Psychologische ziektes zoals anorexia, boulimia en BDD (Body Dismorphic Disorder; ziekte waarbij patiënt zich lelijker inbeeld dan hij in werkelijkheid is) komen steeds meer voor en het is tijd dat iedereen begrijpt hoe de vrouw wordt lijdt onder het schoonheidsideaal.

Beperkt Houdbaar

Sunny Bergman trok de aandacht met haar documentaire: Beperkt Houdbaar, over het onrealistische schoonheidsideaal van de vrouw. De titel wijst naar het feit dat vrouwen na een bepaalde leeftijd niet meer aantrekkelijk worden gevonden. Veel vrouwen worden geconfronteerd met een jong, slank en strak schoonheidsideaal en maken zich er zorgen over dat ze niet aan dat ideaal kunnen voldoen. Sunny Bergman vraagt zich af in wiens belang deze zorgen zijn, van haar en andere vrouwen. En wat er op het spel staat. In het documentaire zoekt Bergman naar de oorzaak, de effecten en tenslotte mogelijke oplossingen voor deze problematiek.

Volgens Bergman wordt dat gevoel aangewakkerd door het vrouwbeeld dat cosmeticafabrikanten, de modebranche, vrouwenbladen, de porno-industrie en de plastische chirurgie de wereld insturen. „Dat beeld is gefixeerd op jong en dun en is voor een groot deel ’gephotoshopt’ of anderszins gemanipuleerd. Dat is een schoonheidsideaal waar we niet mee kunnen concurreren en toch streven we ernaar.”
Manipulatie van foto’s komt veel voor. Veel vrouwen weten niet dat het digitaal gemanipuleerd is en vergelijken zich met de volmaakte vrouw die ze zien. Sunny Bergman liet zichzelf manipuleren in photoshop. Topmodellen, celebrities en volmaakte actrices zien er in het werkelijkheid heel anders uit.

Verzet met acties

Zo zie je dat manipulatie met grote mate heerst. Gelukkig komen er veel meer acties om deze strijd aan te gaan. Dove is al bekend in Nederland met de campagne: Tijd voor echte schoonheid. De groep die zich verzet tegen het schoonheidsideaal, groeit met de dag, en ook met de stemmen van mannen. Of de hele markt rekening gaat houden met de psychologische schade van de vrouw, is nog de vraag.
Oprah staat goed op de cover van haar eigen tijdschriftOprah staat goed op de cover van haar eigen tijdschrift

Fabrikanten voor de rechter

De juridische kant van de zaak wordt nu druk onderzocht en er worden stemmen verzameld. Vrouwen die psychische schade ondervinden van reclames van de cosmetische industrie, kunnen dat binnenkort melden. Er is een kans dat fabrikanten voor de rechter worden gesleept. Alleen moet er nog een hoop gebeuren voordat kan gebeuren.

You are beautiful the way you are...

Het houdt nooit op. Rennen, zweten, harsen, koken, lakken, boenen. Als vrouw moet je op elke leeftijd eruit kunnen zien als een model, kunnen koken als je oma in de keuken, vrijen als een hoer in bed, en intelligenter zijn dan je partner. Laat je niet gek maken! Het gaat clichématig klinken, maar elke vrouw is mooi op haar eigen manier. Jong en levendig zijn zit in je geest en hou die goed in leven.

Tip voor de vrouwen: laat je niet misleiden door de slanke, strakke beelden van vrouwen. Verhonger jezelf niet, eet gelukkig. Daar word je pas mooier van.
© 2007 - 2024 Sensing, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het schoonheidsideaal. Hoge lat of wurgend koord?De meeste mensen willen er goed uitzien. Hoge jukbeenderen, mooie haren, een slank en lenig lichaam en sprekende ogen. V…
Slank zijn, was niet altijd een schoonheidsideaalSlank zijn, was niet altijd een schoonheidsideaalSchoonheidsidealen zijn zeer subjectieve voorstellingen van schoonheid in een bepaalde periode. Ons huidige uitgesproken…
Vrouwenbenen in de zomerIs haar op vrouwenbenen vies? Sommige mensen vinden dat. Maar het groeit er vanzelf, net als op mannenbenen. Waarom moet…
De vervaldatum van cosmetica (make-up) is belangrijkDe vervaldatum van cosmetica (make-up) is belangrijkCosmetica zijn middelen die mensen gebruiken om de hygiëne of het uiterlijk te verbeteren. Voorbeelden van cosmetica zij…

Afhankelijke Persoonlijkheidsstoornis (APS)APS wordt gekenmerkt door een buitengewone afhankelijkheid ten opzichte van anderen. Iedereen vindt het wel eens fijn ve…
Behaviorisme (H3 Palet van de Psychologie)Behaviorisme (H3 Palet van de Psychologie)Het behaviorisme is een stroming binnen de psychologie. Het richt zich vooral op gedragsleer. Hieronder zal ik de basisu…
Bronnen en referenties
  • Beperkt houdbaar: www.beperkthoudbaar.info
  • Krant: Trouw
Sensing (1 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.