mijn kijk op

Waardoor je een goed mens, of een slecht mens bent geworden

Waardoor je een goed mens, of een slecht mens bent geworden Het is niet moeilijk om als volwassene aardig en sociaal te zijn, indien je een goede opvoeding hebt genoten en thuis het juiste voorbeeld hebt gekregen. En omdat je ook een royaal salaris hebt dankzij een goed stel hersens. Als je er dan ook nog aantrekkelijk uitziet voor potentiële partners, heb je weinig te klagen. Sociaal gedrag is onder die omstandigheden in feite de weg van de minste weerstand. Vooral als je ook nog in een democratisch land leeft waar het allemaal behoorlijk geregeld is.

Goed of slecht mens

Een kind is het product van z'n biologische ouders, zowel lichamelijk als geestelijk. Zelf heb je als opgroeiend meisje of jongetje immers totaal niet in de hand hoe je opvoeding geschiedt, met wie je allemaal in contact komt en met welke goede of slechte ervaringen je wordt geconfronteerd. Je kunt als jongere daarom de pech hebben niet in goede harmonie op te groeien. Bijvoorbeeld vanwege ouders die niet bij machte zijn een goede opvoeding te geven, of in een omgeving waar een tekort is aan voedsel, of veel agressiviteit voorkomt. Logisch dat je dan sneller in de verleiding komt verkeerde dingen te doen. Daarmee ben je uiteraard nog geen slecht mens, maar de wereld beoordeelt je wel als zodanig en de straffen liegen er vaak niet om.

Goed of slecht in een oorlog

Of je slecht of goed in de oorlog bent kun je op dat moment niet altijd makkelijk vast stellen. Want hoe kun je weten wat goed of slecht is, als je al maandenlang gemanipuleerde nieuwsinformatie krijgt. Omdat de censuur of propagandamachine van de bezetter op volle toeren werkt. Als je dan een jongen van 18 jaar bent, heb je met valse voorwendsels en met de belofte aan goede voeding voordat je het weet getekend voor de Duitse Waffen-SS. Pas als je ter plaatse aan het front bent en niet meer terug kunt merk je dat je erin bent geluisd, en durf je er nadien tot aan je 90ste niet over te praten.

De Jantjes

Dat geldt in zekere zin ook voor de vele Nederlandse mannen die vóór de Tweede Wereldoorlog massaal tekenden om voor 6 jaar naar Nederlands Indië te vertrekken om daar als bezettende macht de plaatselijke bevolking onder de duim te houden. Zogenaamd uit vrije wil, maar wel vanwege de bittere noodzaak geld te kunnen sturen naar hun armoedige gezinnen. (Het thema waar het succesverhaal van musical "De Jantjes" op is gebaseerd).

Gelegenheid maakt de dief

Van je moeder heb je natuurlijk geleerd dat je altijd netjes en eerlijk moet zijn. In de handel gaat het er echter vaak nog wel wat genuanceerder aan toe, en vele personen en bedrijven zijn die instructie van vroeger vergeten. Want je kunt soms gemakkelijk meer geld verdienen aan een transactie als je wat creatief bent op een manier die je moeder niet leuk vindt. Slimme verkooptrucs worden door elke onderneming gehanteerd en zijn maatschappelijk ook wel geaccepteerd. De vraag blijft toch of het echt netjes is om in de supermarkt de goedkope producten beneden in het schap te (ver)stoppen en de dure producten op ooghoogte. En dan ook nog eens het snoep op kinderhoogte. En als banken de spaarrente verlagen, hebben ze het slinks over een "aanpassing" van de spaarrente. En bij die " 21% btw-korting" plegen ook nette winkelbedrijven misleiding, omdat de werkelijke korting 17,6% is bij deze actie.

Goed of slecht

Je bent een gezonde jongen van 18 jaar, met het bij die leeftijd horende hoge testosterongehalte. Je bent opgevoed door ouders die ook niet precies wisten hoe het hoorde. Je staat stijf van de adrenaline en hebt per ongeluk ook nog een paar biertjes te veel op. Hoe slecht ben je dan, als je niet meer bij machte bent je agressiviteit te bedwingen, maar nadien wel degelijk spijt van je actie hebt.

Het verschil tussen goed en kwaad

Feitelijk valt het verschil tussen goed en kwaad niet te definiëren, daar het meer een gevoel betreft dan een universele waarheid.
  • Als in de dierenwereld namelijk het zwakste mannetje het onderspit delft en zijn sterkere concurrent met het begeerde vrouwtje aan de haal gaat, beschouwen we dat als een schitterende vinding van de natuur omdat het de soort in stand houdt.
  • En we vinden het hoogst interessant dat bij verschillende diersoorten dominante mannetjes over harems beschikken.
  • Moorddadige vleeseters zoals zwaluwen, leeuwen en gifslangen vinden we ook prima voor het biologisch evenwicht en worden soms zelfs als schattig beoordeeld (zeehonden).

Het is al met al duidelijk dat wij mensen met verschillende maten meten.

Lees verder

© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adrenaline, wat is het en waar is het goed voor?Adrenaline, wat is het en waar is het goed voor?De afgelopen weken zijn er al wat grote sportevenementen op de televisie voorbij gekomen. Vaak hoor je daar van alles ov…
Wat zijn hormonen?Wat zijn hormonen?Hormonen zijn chemische stoffen die door bepaalde klieren en weefsels in ons lichaam worden aangemaakt. Ze worden verspr…
Tekort aan testosteron: een serieus probleemTekort aan testosteron: een serieus probleemOver het hormoon testosteron wordt in de regel vrij laconiek gedaan. Maar wat veel mensen niet weten, is dat een tekort…
Zeven manieren voor extra korting op de hypotheekrenteZeven manieren voor extra korting op de hypotheekrenteDe hypotheekrente stijgt in 2023. U kunt op zeven manieren een slimme extra korting op de hypotheekrente krijgen. Zowel…

Faalangst bij kinderen herkennen & tips tegen faalangstFaalangst bij kinderen herkennen & tips tegen faalangstKinderen kunnen, soms al op zeer jonge leeftijd, faalangst hebben. Door negatieve gevoelens en gedachten zit een kind ni…
De toekomst van de pensioenenDe toekomst van de pensioenenAl jaren wordt er geroepen dat met de vergrijzing van de samenleving in Europa ons algemene pensioenstelsel wordt bedrei…
Bronnen en referenties
  • Telefonische hulpdienst Sensoor (30-3-2018)
  • De Luisterlijn (mei 2019)
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 20-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.