mijn kijk op

Hufterigheid in de Nederlandse samenleving

De Nederlanders hebben het vaak over hufterig gedrag van anderen. De hufterigheid van Nederlanders lijkt steeds erger te worden. Maar wat zijn de oorzaken van de toename van hufterig gedrag in de Nederlandse samenleving. Hoe kan het hufterig gedrag van Nederlanders worden gestopt? Dit is niet zo simpel omdat er meerdere oorzaken zijn en meerdere partijen bij dit probleem zijn betrokken.

De politiek is een afspiegeling van de samenleving

Jan-Peter Balkenende gaf het al aan: Fatsoen moet je doen. In de politiek is de toon sinds Pim Fortuyn harder en gaat het niet meer om de inhoud, maar om de man. Fortuyn is diegene die de aanzet heeft gegeven tot hufterigheid. Hij schoffeerde ooit een journaliste met de zin:"Mens, ga toch koken." Sinds 2002 is de toon in de politiek harder en feller geworden. In sommige debatten van de tweede kamer zie je het al aankomen als iemand niet zijn punt kan maken dat de toon dan steeds harder en onvriendelijk wordt in het debat. Geert Wilders heeft ooit Minister Vogelaar uitgemaakt voor knettergek en Jan Marijnissen heeft ooit Bert Koenders uitgemaakt voor flapdrol. De campagnes van de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 waren harder van toon. Geert Wilders haalde vaak fel uit naar Job Cohen van de PVDA en Femke Halsema van Groen Links zou Jan-Peter Balkenende van het CDA een knietje geven als hij hetzelfde zou roepen tegen haar wat hij tegen Mariëlle Tweebeeke had geroepen. In de Tweede Kamer zijn er regelmatig kamerleden op hun vingers getikt door de voorzitster omdat zij aan het twitteren waren. Dit scheelt niet bepaald veel van hoe de hufterige Nederlander zich gedraagt in het openbaar.

De hufterige Nederlander in het dagelijks leven

Als er aan tien mensen gevraagd wordt of je hufterige gedragingen van Nederlanders kunt opnoemen, dan ben je nog een tijdje bezig om al die verhalen aan te horen. Het begint al als je in de auto of met het openbaar vervoer naar het werk of school gaat. Er kan nauwelijks een goedemorgen van af, want iedereen is in zijn eigen wereldje bezig met iets. Vooral veel jongeren hebben hun muziek te hard aan staan zodat je lekker kunt meegenieten van hun herrie die jij als voorbijganger niet wil horen. Als automobilist mag je blij zijn dat je op de voorrangsweg ook daadwerkelijk de voorrang krijgt die jij verdient. In de trein kun je heerlijk meegenieten van een gesprek van een reiziger over of zij vandaag wel van plan is om de goede maandverband te halen. Ook in de supermarkt is voordringen en mensen met weinig artikelen niet laten voorgaan een gewoonste zaak van de wereld. Het is in de middag en in de vakanties meestal geen pretje om in de supermarkt te lopen, want dan hoor je een kind krijsen omdat hij niet dat snoep mag van mama. Uiteindelijk krijgt dat kind na veel gekrijs toch zijn zin. Deuren open houden en opstaan voor ouderen in het openbaar vervoer is geen vanzelfsprekendheid meer. Waar zijn die normen en waarden van vroeger eigenlijk gebleven?

De hufterige Nederlander op vakantie

Nederlandse toeristen hebben een redelijke goede reputatie, maar sommige landgenoten schamen zich zeer voor die dronken Nederlanders die op zuipvakantie gaan op bestemmingen als Lloret de Mar en Salou die daar de boel vernielen en vechtpartijen veroorzaken. Een hufterige Nederlander op vakantie herken je heel makkelijk. Dat zijn die gasten die de hele dag liggen te bakken op het strand en overdag niks anders doen. Zij denken dat het strand van hun is. Het is bekend dat Nederlanders direct kunnen overkomen, maar neem maar aan dat je kunt zeggen dat hufterige Nederlanders bot en onbeschoft overkomen. Ze denken dat ze alles kunnen en mogen op het vakantieadres. De hufterige Nederlanders hebben geen eens het fatsoen om zich aan te passen aan de daar geldende normen en waarden op hun vakantieadres. Het is gewoon een kwestie van aanpassen of een ander vakantiebestemming kiezen.

De oorzaken van hufterigheid van Nederlanders

De ouders zijn de personen die in de eerste plaats de kinderen goed moeten opvoeden. Dit betekent dat ouders hun kinderen duidelijke normen en waarden moeten bijbrengen. Kinderen moeten weten wat wel en niet mag qua gedrag. Ouders hebben het echter steeds drukker met meerdere dingen tegelijk te doen. Ze werken en daarnaast draaien zij ook op voor het grote gedeelte van het huishouden. De ouders van nu hebben weinig tijd om te vragen en na te gaan waar hun kinderen mee bezig zijn. Een andere oorzaak van hufterigheid in Nederland is de individualisering in Nederland. Het draait alleen maar om ikke ikke en de rest kan stikken. In het openbaar vervoer zie je deze trend heel goed. In de tram zie je bijvoorbeeld tieners harde muziek afspelen op hun i-pod/mobiele telefoon. In de bus hoor je hele gesprekken die je als passagier niet wil horen. Op straat roken mensen zodat jij kan meegenieten. Het is in de maatschappij van tegenwoordig dat iedereen zijn eigen dingen doet zonder te kijken naar anderen. Helaas wordt hufterigheid in Nederland niet hard aangepakt door ouders en de samenleving. Sommigen van ons zijn bang om een ander aan te spreken op hun gedrag. Dit is wel voor te stellen, want anders heb jij zo een klap te pakken. Daarnaast is het wegvallen van de sociale controle een oorzaak van de toenemende hufterigheid in Nederland. Als er geen sociale controle is, dan wordt niemand aangesproken op hun gedrag. Iedereen is gewoon bezig met het schoonvegen van hun eigen straatje.

Hoe kunnen wij hufterigheid een halt toeroepen?

De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. Zoals eerder gezegd moeten de ouders zorgen voor een degelijke opvoeding waarin duidelijke waarden en normen centraal staan. Tevens moeten voor kinderen duidelijke grenzen worden aangegeven. Daarnaast ligt er een verantwoordelijkheid voor de samenleving. De samenleving moet in het dagelijks leven anderen corrigeren wanneer zij fout gedrag vertonen. Mocht dit niet werken, dan moet de overheid haar verantwoordelijkheid nemen en de straffen voor hufterigheid omhoog gooien. Dit om er voor te zorgen dat mensen het gevoel krijgen dat er echt iets zwaait wanneer zij iets fout doen. De toezicht op straat moet omhoog om er te voor zorgen dat de samenleving veiliger zal worden. Als allerlaatste zijn wij zelf verantwoordelijk voor de hufterigheid in de Nederlandse samenleving. Wij moeten ons meer open stellen voor anderen en anderen vanuit een positieve instelling benaderen. Een probleem aanpakken begint bij jezelf.
© 2010 - 2024 Daddycortez99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sociologie de leer van de hedendaagse samenlevingSociologie is de leer van de hedendaagse menselijke samenleving, hoe mensen leven en functioneren binnen de samenleving…
Koninklijke onderscheidingenEen Koninklijke onderscheiding wordt ook wel een lintje genoemd. In Nederland is dit een symbolische erkenning voor pers…
Visies op de pluriforme samenlevingVisies op de pluriforme samenlevingBinnen de multiculturele samenleving zijn er twee visies te onderscheiden: de cultuurrelativisten en de cultuuruniversal…
Solidariteit in de verzorgingsstaatSolidariteit in de verzorgingsstaatEen samenleving kan niet bestaan zonder een wij-gevoel, maar dat gevoel is de afgelopen jaren behoorlijk op de proef ges…

Vrienden maken, hoe doe je dat? Vriendschappen zoekenVrienden maken, hoe doe je dat? Vriendschappen zoekenVrienden maken. Geen vrienden hebben. Eenzaamheid is deprimerend. Vrienden hebben is belangrijk in het leven. Of je nu j…
Ik verveel me, wat kan ik doen?Ik verveel me, wat kan ik doen?Je vervelen is iets raars… of toch niet? Je verveelt je en weet niet wat je wil doen of heeft het toch een andere oorzaa…
Bronnen en referenties
  • http://www.telegraaf.nl/reiskrant/6983611/__Medereiziger_laat_ons_koud__.html?sn=reiskrant
  • http://www.telegraaf.nl/reiskrant/6850992/__Hufterigheid_rukt_op__.html
  • http://www.multiscope.nl/organisatie/nieuws/berichten/samenleving_eist_harde_aanpak_hufterigheid.html
  • http://www.rnw.nl/nederlands/article/nederlandse-toeristen-zijn-een-soort-russen
Daddycortez99 (31 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.