Verklaring vreemdgaan

Verklaring vreemdgaan Vreemdgaan is een natuurlijke drift, vol met passie en hartstocht. Vreemdgaan wordt sterk veroordeeld. Toch zijn er veel mensen redelijk begripvol over het vreemdgaan, domweg omdat velen geloven dat vreemdgaan een natuurlijke drift is, een sterke drang waar de mens aan moet voldoen. Is dit een verklaring van vreemdgaan? Hoe zit het met de biologische vreemdgaan verklaring? Als vreemdgaan een verbod is, roept dat geen verzet op?

Passie en hartstocht

Een verklaring van vreemdgaan zou zijn dat vreemdgaan gebaseerd is op een drift der natuur, vol met passie en hartstocht.
 • Hartstocht betekend letterlijk: Sterke drang, een drang waar de mens aan moet voldoen.
 • Passie heeft als betekenis: Drang waar de mens niet aan kan volstaan.

Als mensen inderdaad worden aangezet tot vreemdgaan door de drift der natuur, kan je het hen dan kwalijk nemen? De passie en de hartstocht die deze natuurkracht in ons oproept tot het plegen van overspel in naam van de liefde, roept zowel gevoelens van bewondering en fascinatie als ook gevoelens van angst op.

Biologische verklaring vreemdgaan

Wat is een biologische verklaring naar het vreemdgaan? Vanuit biologisch perspectief beweert Robin Baker dat geslachtsgemeenschap enkel is voor het streven van de mens naar succesvolle voortplanting.

Mannen

Wat is de biologische vreklaring voor vreemgaan van mannen?
Mannen zijn geprogrammeerd om zoveel mogelijk zaad bij zoveel mogelijke verschillende vrouwen af te leveren omdat:
 1. Minder dan 1% van het zaad is slechts in staat een eicel te bevruchtigen,
 2. Vrouwen eerder zwanger worden van een ander dan hun eigen vaste partner. (Hierdoor is 10% van alle kinderen niet van hun “eigen” vader.)
Wil een man voor nageslacht zorgen “moet” hij wel vreemdgaan zodat er altijd wel een kind van hemzelf bij zit.

Vrouwen

Wat is de biologische verklaring voor vreemdgaan bij vrouwen? Vanuit biologisch oogpunt beweert Robin Baker dat vrouwen slechts gedreven zijn door de noodzaak van het krijgen van het best mogelijk genetisch materiaal voor het nageslacht. Vrouwen zijn vooral rond de ovulatie op zoek naar een sterke, mooie, grote en gezonde partner. De vrouw is gevoeliger voor het plegen van ontrouw rond haar ovulatie.

Onbereikbare liefde

Vreemdgaan heeft een stukje onbereikbare liefde in zich: zowel de vreemdganger als de minnaar of de minnares, zullen de ander als onbereikbaar ervaren. Ze kunnen immers nooit zoveel tijd en liefde delen met hun geheime geliefde als ze zouden willen.

Liefde en frustratie wakkert hartstocht en passie aan, de opwekker van de natuurlijke drift dat ons tot vreemdgaan (kan) aanzetten. Deze onvervulde verlangen en de onmogelijke liefde heeft velen geïnspireerd , waar we over het algemeen nieuwsgierig en hunkerend tegenover staan, anderzijds veroordelend. Onbereikbare liefde houdt het verlangen naar de ander wakker. Het is de aantrekkingskracht van het verbodene om een affaire te beginnen en vervuld door de onbereikbare liefde, door te gaan met het bedrog.

Volmaakte liefde

In onze dromen en gedachten fantaseren we over de mogelijkheid van een volmaakte liefde. We creëren ons eigen paradijs waar:
 • De hoofdrolspelers volmaakt zijn,
 • Al onze onvervulde dromen, wensen en verlangens in vervulling gaan,
 • Alle sleur en het dagelijks ongemak als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Voor veel mensen is vreemdgaan een manier om hun eigen paradijselijke eiland te creëren, in naam van de fantasie van de volmaakte liefde. Een verklaring van vreemdgaan kan gegeven worden in naam van deze fantasie van de volmaakte liefde.

Het verbod

Vreemdgaan is een verbod, zeker voor gehuwden en voor diegene met een vaste relatie en vaste partner. Een verbod is echter voor sommigen moeilijk te weerstaan. Een verbod roept vaak de neiging tot verzet op. Vreemdgaan als reactie op een verbod kan een reden en een verklaring van vreemdgaan zijn. Het komt echter niet vaak voor, maar het komt voor.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?Gaan mensen vreemd omdat er iets mis is met de vaste relatie of omdat er iets mis is met de vaste partner? Zijn er reden…
Verwerking vreemdgaanVerwerking vreemdgaanBlijft de ontrouwe partner zijn relatie met de minnaar of minnares voortzetten na de ontdekking van vreemdgaan binnen he…
Vreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesVreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesEr zijn echtparen die vrezen dat ze het vreemdgaan nooit kunnen verwerken. De agressie en de kwaadheid die bij de vaste…
Vreemdgaan: de affaire als afrodisiacumVreemdgaan: de affaire als afrodisiacumWat zijn de redenen dat iemand vreemdgaat? Vreemdgaan door de affaire met de ander te gebruiken de seks en de romantiek…

De onttovering van de rationele wereldDe onttovering van de rationele wereldTen tijde van Max Weber was tweederde van de Duitse bevolking protestant. Door de urbanisatie, de dynamiek van de modern…
De rol van de BuurtvaderWe kennen allemaal die beelden op het nieuws van groepen jongeren die de openbare orde ernstig verstoren.Journalisten, c…
Bronnen en referenties
 • Carolien Roodvoets - De Duivelsdriehoek - Aramith - Haarlem
 • Robin Baker, Ph.D - Sperm Wars - The Science of Sex
 • http://www.lydiavanderweide.nl/one/artikel.php?pArt=003
 • http://www.panmacmillan.com/Authors%20Illustrators/displayPage.asp?PageTitle=Individual%20Contributor&ContributorID=69578&RLE=Author
 • http://www.infocoachroberta.com/
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 05-06-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.