De rol van de Buurtvader
We kennen allemaal die beelden op het nieuws van groepen jongeren die de openbare orde ernstig verstoren.Journalisten, cameramensen en zelfs bekende nederlanders die verslag willen doen van de omstandigheden in wijken waar de sociale controle volledig bijster is, verkiezen hun spullen te pakken na ernstige bedreigingen. Een middel die is gebruikt om de sociale controle terug te winnen, is het inzetten van buurtvaders.Maar wat is nu de rol van een buurtvader en welke middelen kan hij inzetten.
De rolverdeling
In vele allochtone gemeenschappen (met name de islamitische) is de vader de autoriteit, en hebben de overige gezinsleden diep ontzag. Echter zodra vader van huis is veranderen de rollen. De oudste zoon zal het gezag krijgen over moeder en zijn zussen en broertjes.De man wordt op handen gedragen in met name de islamitische cultuur, waar de vrouw in vele fundamentele kwesties, slechts dient voor de voorplanting. Gelukkig is deze fundamentele houding een stuk vermindert en is er enig ruimte voor relativatie.Zodra de jongens op straat komen, begint het sociale gevecht om de autoriteit, wie is nu de baas?
Straatterreur
Iemand die een beetje het nieuws volgt kent die beelden wel. Jonge allochtone jongeren die de buurt teisteren en intimideren. Het gevecht om het gezag op straat is de dagelijkse praktijk voor deze probleemgroep. Door middel van diefstallen, vechtpartijen en berovingen probeert men respect af te dingen. De autoriteiten staan met het handen in het haar, naarstig op zoek naar de oplossing van deze kwestie, die door velen onbegrepen wordt aanschouwd. Vele ideeen zijn de revu al gepasseerd, een van die ideeen is buurtvaders. Een manier om zonder te veel kosten te maken, en al te veel risico's te nemen de sociale controle wellicht terug te brengen.
Temmen
Wat is nu beter dan het vaderlijke gezag van huis uit over te brengen naar de straat, immers is vader de enige die echt ontzag afdingt. De buurtvaders gaan in identieke kledij met 'buurtvader'als opschrift de straat op en zullen hun zonen 'temmen'. Patrouillerent met goede moed door de wijk, zullen zij op de hangplekken de jongeren in de gaten houden en corrigeren zodra er een jongere in de fout gaat. Gewapend met pepperspray voor geval het nodig mocht zijn probeert de buurtvader op een sociale manier de sociale controle terug te winnen.
Kosten
De kosten hangen vooralsnog per gemeente af van de afspraken die zij gemaakt hebben met de buurtvaders.
Resultaten
Enkele websites geven resultaten waaronder de buurtvaders in Lelystad. Ze hebben zelfs een website hiervoor opgericht, op kosten van de gemeente. De buurtvaders in Lelystad hebben in 2005 in ieder een positief resultaat behaald, ze kregen de topperprijs op 29 september voor het project Buurtvaders Lelystad en wonnen een oorkonde en een beeldje gemaakt door een kunstenaar uit Zimbabwe. Chris Leeuwe de burgemeester van Lelystad loofde het project om het totstand brengen van het dialoog tussen probleemjongeren, buurtbewoners en organisaties in de buurt. Tevens is hij blij dat op deze manier de baldadige jeugd in toom wordt gehouden. In Amsterdam is er nog minder succes. Frank van Gemert van de Vrije Universiteit die onderzoek doet naar de buurtvaders, noemde het project een achteruitgang. ''De formule is een stap achteruit, niet vooruit'' omdat je volgens hem er niet komt, door het ouderlijk gezag zoals dat ook in dorpen in Marokko ook geldt naar de straten van Amsterdam te brengen ''zo kom je er niet''. Vooralsnog zijn de geluiden wisselend, de toekomst zal uitwijzen wat de uitkomst zal zijn
© 2010 - 2024 Erudio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn aandachtswijken?In Nederland zijn veertig wijken aangewezen die extra aandacht krijgen wat betreft problemen rondom veiligheid, integrer…
Verklaring vreemdgaanVreemdgaan is een natuurlijke drift, vol met passie en hartstocht. Vreemdgaan wordt sterk veroordeeld. Toch zijn er veel…
Bronnen en referenties
- Spits krant
- De telegraaf
- Nu.nl
- http://www.buurtvaders-lelystad.nl/sitemanager.asp?pid=20