Swishing zet dames aan tot kledingruil
Gent heeft al een tijdje het ‘Swishing’-fenomeen ontdekt. Vrouwen kunnen er kleding ruilen en zo miskopen rechtzetten om iets beters in de plaats te krijgen. Gaat iedereen echter even gelukkig naar huis?
Wat houdt ‘Swishing’ in?
De nieuwe trend komt uit Groot-Brittannië overgewaaid en werd oorspronkelijk georganiseerd door vriendinnen die er een feestje aankoppelden. Swishing gaat als volgt: elke dame brengt één goed kledingstuk of een accessoire (handtas, juwelen, schoenen) mee dat ze om welke reden dan ook kwijt wil. Het kan bijvoorbeeld te klein (geworden) zijn of niet meer in de smaak vallen, de kleur kan wat tegenvallen, het past niet in je garderobe… Met andere woorden: je beschouwt het als een miskoop.
Zodoende breng je het in voor de groep. Als elke deelneemster haar bijdrage heeft geleverd, mag iedereen een van de kledingstukken uitkiezen. Wat overblijft wordt aan een goed doel geschonken. Bedoeling is verspilling tegen te gaan en de wegwerpcultuur een hak te zetten.
Waarom ‘Swishing’?
De naam ‘swishing’ lijkt op ‘switching’ hetgeen ‘ruilen’ betekent, de uiteindelijke bedoeling van de organisatie. ‘To swish’ betekent anderzijds letterlijk ‘ruisen, suizen, ritselen’. Het is het geluid dat zijde maakt als je er met je handen doorheen gaat. Wie naar een Swishing-evenement komt, tast en voelt vooraleer een beslissing te nemen. Maar in de maatschappelijk zin van het woord heeft het ook connecties met het ruisen van de kleding van mensen die een sociaal evenement frequenteren.
Zet Oost-Vlaanderen de trend?
In Gent raakt het fenomeen stilaan ingeburgerd. Al enkele keren werd een Swishing-party georganiseerd. Plaats van het gebeuren is het Ateljee, de plaatselijke kringwinkel. Enkele jonge vrouwen bepalen de regels die ze licht aangepast hebben nadat ze constateerden dat rustig en gedisciplineerd rondkijken en proberen er niet bij was. De dames liepen soms als een gek naar het kledingstuk van hun keuze, raakten in conflict om het te veroveren, waarbij roepen, trekken en zelfs bijten geen uitzondering bleek.
De principes
Daarom werd besloten om twee rondes te organiseren. Om te beginnen kan iedereen maximum vijf stuks aanbrengen. Het basisprincipe is dat afdankertjes niet kunnen: dus geen pluizende pulls, jurken met lossende naden of een blouse met een vlek. Hierop wordt streng toegekeken.
In een eerste ronde kunnen de deelneemsters elk kledingstuk rustig bekijken en passen. Iedereen is gelijk, het principe van ‘wie eerst komt, eerst maalt’ geldt niet meer. In een tweede ronde ga je voor het kledingstuk (of de kledingstukken, want je hebt recht op het aantal kledingstukken dat je hebt meegebracht) dat je staat en past. Bij het binnenkomen heb je een nummertje uit een bokaal getrokken. Als eenzelfde kledingstuk door verschillende dames begeerd wordt haalt het hoogste nummer het binnen.Deelneemsters betalen 10 euro en krijgen daarvoor een ‘goodybag’, een swishing outfit, een welkomstdrankje, worden verwend door visagistes, restylers en kappers, kunnen deelnemen aan een wedstrijd en iets eten of drinken.
Winnaars en verliezers
Het overgrote aantal deelneemsters is jong en heeft een slank figuur. Niet verwonderlijk dus dat de maten 36-38 oververtegenwoordigd zijn en deze rekken worden platgelopen. Rekken met grotere maten, 40-42-44, zijn kleiner in aantal. Daar is de keuze eerder beperkt. Ze staan dan ook wat verdoken achteraan in de winkel en kennen niet direct een grote stormloop. Met als gevolg dat dames met een wat grotere maat vaak in de kou blijven staan en teleurgesteld de zaak verlaten. In feite hebben ze hun (dure) kleding gratis aan de Kringwinkel geschonken. Alleen een grotere commercialisering van zulke evenementen kan ertoe leiden dat er meer deelneemsters opdagen waardoor de keuze vergroot en er minder ontevredenen naar huis terugkeren.
Uitbreiding mogelijk
Momenteel zijn Swishing-dagen enkel voorbehouden voor dames. Mogelijk wordt dit soort evenement in de toekomst nog uitgebreid naar andere doelgroepen. Mannen hoeven dus niet te wanhopen en wie een dagje ouder wordt krijgt op een dag misschien ook wel de gelegenheid om aan kledingruil te doen…
© 2009 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen