Wat en waarom is Halloween?

Wat en waarom is Halloween? Halloween is een gezellig familie-griezelfeest. Maar voor de Kelten vroeger was het een serieuze zaak. Halloween is een mix van drie verschillende feesten die in Amerika al heel lang word gevierd ieder jaar. Ook bij ons is Halloween over komen waaien en wordt ieder jaar door velen gevierd en herdacht. Halloween is afgeleid van ‘All Hollows Evening’ en word gevierd op de avond/nacht van 31 oktober en 1 november.

De oorsprong

Samhain, het feest van de Kelten

De Kelten waren er van overtuigd dat tijdens deze nacht de sluier tussen de aarde en het hiernamaals zo dun waren dat er voor de doden de mogelijkheid was om naar aarde terug te komen om dan bezit te nemen van de levenden. Natuurlijk waren daar ook slechte geesten bij zoals moordenaars en plunderaars en dieven en weet ik niet al en voor het zelfde geld kwamen ze terug om nog een oude rekening te vereffenen. Dat is dan ook de reden dat de dorpelingen zich verkleedden. Zij vermomden zich, als het ware, zodat de kwade geesten hen niet zou herkennen op Hollow Evening. Tegelijkertijd was deze dag ook het feest van het einde van het oogstseizoen en dat moest gevierd worden. Eigenlijk een soort van ‘oudejaarsavond’ dus. Op 1 november begon dan het nieuwe jaar. Rond 1940 waaide het feest over naar Amerika, daar overgebracht door Ierse immigranten. En daar wordt het dus nu ook nog ieder jaar gevierd. Alleen wordt het dan nu ‘Halloween’ genoemd. Iedereen kent wel de beelden van kinderen die langs de deuren gaan op die avond en bij iedereen te roepen: ‘Trick or Treat!’ wat zoiets betekent als: ‘Geef me iets lekkers want anders!…’.

Allerzielen, het christelijke feest

Deze gewoonte van Trick or Treat komt niet bij de Kelten vandaan, maar van een oude Europese gewoonte uit de 9de eeuw. Het was namelijk een christelijke gewoonte om al lopend van dorp naar dorp langs de deuren te gaan om te vragen om ‘zielencake’. Wanneer de bedelaar dan deze cake kreeg van de gever beloofde hij om te bidden voor de dode familieleden van de gevers om de doden op die manier te helpen de weg naar de hemel te vinden.

Pomona, het Romeinse feest

Het Keltische land werd in de eerste eeuw na Christus veroverd en bezet door de Romeinen, en zij hadden hun eigen feesten. Het feest van Pomona. Pomona was de godin van het fruit en de tuinen. Zij stond symbool voor mildheid en vruchtbaarheid en werd geëerd door de Romeinen tijdens het oogstfeest.

Het feest van Samhain en Pomona vloeiden dus in elkaar in een nieuw feest: Het herfstfeest. Later kwam daar dus ook het christelijke ‘Allerzielen’ bij en uiteindelijk vieren wij nu nog steeds het feest van Halloween, dat dus uit Amerika weer komt overwaaien en steeds meer een belangrijke plaats inneemt in de feestdagen die ieder jaar door velen gevierd en herdacht worden.

Het feest van oud en nieuw, dood en leven

Het is een feest vol tegenstrijdigheden. Het is een feest van het einde en een nieuw begin, een herdenkingsfeest, een feest van de doden, een feest van vreugdevuren en…een feest van heksen! Op de avond van Halloween nemen we afscheid van het verleden en we gaan het nieuwe tegemoet. We zien de duisternis onder ogen maar kijken tegelijkertijd naar het nieuwe dat ons tegemoet komt. En…het is de nacht dat er een heel dunne sluier is tussen de levenden en de doden.

Ook nu is Halloween een mooi feest om te vieren

En daarom ook is Halloween een bijzonder feest dat je niet zomaar voorbij laat gaan. Je kunt gaan nadenken over de dingen die je achter je wilt laten, los wilt laten en weer gaat openstaan voor nieuwe dingen, nieuwe ervaringen.
© 2010 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Halloween, geschiedenisHalloween, geschiedenisHet feesten met "Halloween" is nog niet bij de bevolking ingeburgerd zoals Kerstmis of het feest van Sinterklaas, maar h…
Halloween, griezelen in het donkerHalloween, griezelen in het donkerDe avond voor Allerheiligen is het Halloween. Kinderen komen angstaanjagend verkleed langs de deur om snoepgoed te halen…
Samhain viering in IerlandSamhain viering in IerlandIn ons land is Halloween nog niet zo lang populair, zeker niet in vergelijking met Ierland waar het Halloween spektakel…
De geschiedenis en betekenis van HalloweenDe geschiedenis en betekenis van HalloweenEen groot deel van de Amerikaanse bevolking viert Halloween. Iedereen heeft het maar druk met het versieren van hun huis…

Opsporing en identificatie vermiste personenSamen met de Gravendienst van de Koninklijke Landmacht, het Korps Landelijke Politiediensten, de Regiopolitie IJsselland…
De Nationale TijdschriftenbonDe nationale tijdschriftenbon is een kaart met een bepaald tegoed voor een tijdschriftenabonnement naar keuze. Op dit mo…
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.