Wat doen we nog met dankbaarheid?
Mijn eerste antwoord zou eigenlijk zijn: weinig. Maar ik wil dat antwoord wel nuanceren, want behalve dat we ons ten tijde van een crisis suf mopperen, vinden we ook eerder onze dankbaarheid voor zaken. Spijtig dat we het (nog) niet normaal in ons systeem hebben zitten en alleen als het slechter gaat, vallen we terug op deze basis, maar het is wel een begin. Een begin van bezinning en het op prijs stellen wat je hebt.
Oprechte dankbaarheid
Oprechte dankbaarheid gaat verder dan je moeder die zegt dat je voor een ontvangen cadeautje “dank je wel” moet zeggen. We hebben het hier immers om een beleefdheidsvorm en ook als je je cadeautje niet leuk vindt, is deze beleefdheidsvorm op zijn plaats.
Maar echt en oprechte dankbaarheid gaat over een gevoel blij te zijn met iets wat je hebt en dat kan ook het gevoel zijn dat die persoon een cadeautje heeft gegeven, ook al was het niet een leuk cadeau.
Voor velen geldt dat men pas echt dankbaar kan zijn, als ze ook het tegenovergestelde hebben ervaren, zelf of in de directe omgeving. Typisch toch dat we niet vanuit onszelf dankbaar kunnen zijn voor …
- een lichaam wat goed functioneert
- de kinderen die je in staat kunt stellen te studeren of zich te ontwikkelen in de topsport
- dat er altijd goed eten op tafel komt
- de elektronica in de auto die voorkomt dat je regelmatig met een lege accu staat
- geboorteregeling
- het feit dat we kunnen doen en worden wat we willen
- de aanwezigheid van de wasmachine
Waarbij zwaarwegende aspecten worden afgewisseld met lichtere onderwerpen. Maar feitelijk maakt het niet uit, want dankbaarheid is dankbaarheid. En als je ergens dankbaar voor bent, dan is dat echt of niet.
Stimuleren dankbaarheid
Het zit niet in de mens ingebakken, maar je kunt het wel stimuleren. Feitelijk is dat nog heel eenvoudig ook. Begin maar eens door het uit te spreken als je iets tegenkomt waar je dankbaar voor bent. Of dit nu het gevoel van lekker gesport te hebben en de dankbaarheid dat je in staat bent dit te doen, de enorm afwas die je in de vaatwasser kunt stoppen of je huisdieren waar je in staat goed voor te zorgen en die een goed leven bij je hebben.
Ieder heeft zo zijn/haar zaken waar dankbaarheid voor uitgesproken kan worden, omdat het ook echt zo voelt. Er valt dan ook niet over de oordelen door anderen over het belang van ergens dankbaar voor zijn, als oordelen over een ander überhaupt al reëel is. Gelukkig hebben we in de westerse wereld de vrijheid uit te spreken waar we het mee eens zijn en waar niet, maar ook het waarom. Een dankbaarheid zoals ik deze bijvoorbeeld ervaar en regelmatig uitspreek.
Vul dit aan met dankbare moment ook op te schrijven. Je kunt dit doen door iedere dag enkele van de zaken waar je die dag bankbaar voor bent geweest, aan het papier tot te vertrouwen. Kijk na enkele weken eens hoe je lijst ervoor staat.
Knop moet om
Om dit in te passen in je leven is het van belang wel die knop om te zetten bij jezelf en niet alles als vanzelfsprekend te zien. Waar het alleen om gaat is dat je het ook zo ervaart, het als het ware in je lijf voelt. Dit kun je stimuleren door het als een mantra uit te blijven spreken. De mantra zorgt ervoor dat het in je systeem opgenomen wordt en je het je toeeigent. Belangrijker nog dat het enig moment ook echt wordt en het niet meer een zin is die je veelvuldig uitspreekt. Deze manier is moeilijk te verklaren, maar de praktijk wijst uit dat het werkt.
Een extra aspect van deze manier van werken is dat je er, zeker in het begin, bewust mee bezig moet zijn. Je observatie vermogen, het nadenken over hoe je het ervaart, je zegeningen tellen die je zo op kunt sommen etc. Je gaat zo echt zien dat je alles hebt en dan is genoeg ook echt genoeg. Komt daar toevallig iets bij, dan is dat leuk en ben je ook daar dankbaar voor.
Meer
Sommige mensen beweren zelfs dat als je oprecht dankbaar bent, er meer je kant op komt. Met dat “meer” kan je overigens wel weer goede dingen voor je medemens doen. Dat kan je vervolgens ook weer dankbaar maken. Het te mogen doen, iets te mogen betekenen. Wellicht zelfs de dankbaarheid doorgeven. Alleen al het idee dat dit zou kunnen, maakt me dankbaar en blij.
Geniet ook!
Een misverstand van dankbaar zijn is nederigheid of onderdanig. Als je dankbaar bent ben je niet nederig of onderdanig. Met oprechte dankbaarheid geniet je juist van hetgeen je hebt en dat gaat prima samen.
Tot slot
Oprechte dankbaarheid geeft een goed gevoel, zet je af en toe met de voetjes op de vloer en laat je lachen. Dat laatste is dan weer het beste wat je zomaar kan overkomen. Lachen is immers goed voor lichaam en geest.