Comazuipen, een trieste ontwikkeling

Comazuipen, een trieste ontwikkeling De Amerikaanse neuroloog S. Swartzwelder verklaart dat zelfs eenmaal binge-drinken (in een sneltempo vijf of zes glazen drank met alcohol drinken) al tot blijvende hersenschade leidt. Wat jongeren bezield om zich vrijwillig kapot te zuipen, ook wel comazuipen genoemd, is veel volwassenen een raadsel. Waarschijnlijk spelen een paar dingen een rol: het kinderlijke ‘stoer willen doen’ en ‘bang zijn om er niet bij te horen.’

Gevolgen van comazuipen zijn ernstig

Aan de hand van MRI scans toont neuroloog Swartzwelder aan dat de hersenen van kinderen al blijvende schade hebben opgelopen na eenmaal vijf of zes glazen alcohol achter elkaar te hebben gedronken. Swartzwelder verklaart dat de intelligentie door het drinken van alcohol naar beneden gaat en dat kinderen zich na veel alcohol drinken, emotioneel minder goed zullen kunnen uiten. Die schade is blijvend. Comazuipen heeft ernstige gevolgen.

Wedstrijddrinken en comazuipen

Steeds vaker worden kinderen in de leeftijd van 12-15 jaar of ouder, met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. Door middel van wedstrijddrinken of comazuipen, waaruit blijkt dat deze kinderen niet met alcohol kunnen omgaan, wordt er veel drank in korte tijd gedronken. Vaak betreft het sterke drank maar soms ook ‘gewoon’ bier of breezer. De alcohol wordt in grote hoeveelheden gedronken, in een relatief korte tijd waardoor (hersen)schade optreedt. Sommige jongeren zien comazuipen en wedstrijdzuipen als een soort sport, wat natuurlijk helemaal een trieste ontwikkeling is. In Duitsland stierf een 16 jarige Gymnasiumscholier na het drinken van heel wat tequila. Het alcoholpromillage in zijn bloed betrof 4,4 promille. Artsen trachtten enkele weken lang tevergeefs om zijn vergiftigde lichaam te redden maar de schade was gewoon te groot. (Bron: de Bild) Nederlandse jongeren drinken schrikbarend veel. Het gebruik van alcohol wordt algemeen aanvaard en ook veel ouders vinden het kennelijk gewoon als hun kinderen alcohol drinken. Alcohol valt echter volgens de Nederlandse wetgeving onder de harddrugs. Alcohol mag alleen gedronken (en gekocht) worden door jongeren die 18 jaar of ouder zijn.

Alcoholpoli

Verschillende ziekenhuizen hebben een alcoholpoli geopend aangezien er zoveel jongeren worden binnengebracht met een alcoholvergiftiging. Als de jongeren de alcoholvergiftiging overleven, wat gelukkig meestal wel het geval is, volgen er gesprekken met artsen, psychologen en hulpverleners uit de verslavingszorg.

Rol van de ouders

Voor de ouders is een belangrijke rol weggelegd als het aankomt op opvoeden, waar natuurlijk ook voorlichting over alcoholgebruik bij hoort. Alcohol drinken voor kinderen beneden de 18 jaar, moet helemaal niet worden goedgekeurd of goedgepraat. Kinderen beneden de achttien jaar mogen geen alcohol kopen omdat de risico’s voor deze kinderen te groot is en de schade te ernstig. Alcohol drinken beschadigt de hersenen van erg jonge mensen blijvend, in het bijzonder omdat kinderen jonger dan 18 jaar nog in de groei zijn en de hersenen nog in ontwikkeling zijn. Als ouder is het belangrijk om duidelijk te zijn in uw standpunt tegen alcohol gebruik voor kinderen beneden de achttien jaar. Als uw kinderen naar een feestje gaan, neem dan vooraf de moeite om bij de ouders of organisatoren te informeren of er alcohol geschonken wordt en zo ja, maakt u dan duidelijk dat uw kind nog geen alcohol mag drinken. Uw kinderen vinden het misschien niet leuk dat u hen beschermen wilt, maar het is uw taak als opvoeder om te doen wat u kunt doen om te voorkomen dat uw kind slachtoffer wordt van alcoholschade. Als een winkelier een kind jonger dan 18 jaar alcoholhoudende drank heeft verkocht, laat het er dan niet bij zitten maar meld dit bij de politie. De winkelier krijgt dan een flinke boete voor het overtreden van de wet. Wees duidelijk naar uw kinderen toe en accepteer niet dat ze alcohol drinken voor hun 18e jaar en leg uit waarom dat belangrijk is. Wees vervolgens consequent. Nee is nee.

Wanneer alcohol drinken?

Kinderen en jongeren weten vaak geen maat te houden bij het drinken van alcohol, met alle risico’s van dien. Ook na het zestiende levensjaar zijn de hersenen nog in ontwikkeling. Veel alcohol drinken is nooit (!) veilig. Ouders kunnen het beste duidelijke afspraken maken met adolescenten over het matigen van alcoholgebruik. Vanaf 18 jaar mogen kinderen alcohol kopen. Ze moeten hun ID tonen als de winkelier twijfelt aan hun leeftijd. Als u uw kinderen wilt leren omgaan met het drinken van alcohol, schenk dan thuis zo nu en dan een glaasje, als uw kinderen eenmaal volwassen zijn. Leer uw kinderen bijtijds dat alcohol een harddrug is vanwege de effecten en risico's, dat het verslavend is en dat het schadelijk is. Leer uw kinderen alcohol met mate te drinken, bijvoorbeeld een half glas witte wijn met water. Ze kunnen dan thuis aan het effect van alcohol wennen. Iemand die nog nooit alcohol gedronken heeft kan na een glas wijn of een glas bier al dronken worden. Ook kan de drank verkeerd vallen, vooral op een lege maag. Ook water drinken bij alcoholgebruik is belangrijk, om gevaar voor uitdroging tegen te gaan. Regelmatig een glas water drinken op een feestje, kan een kater voorkomen en risico's verkleinen. Veel alcohol drinken is echter altijd schadelijk. Leer uw kind met alcohol omgaan en op tijd te stoppen. Wijs hen op de gevaren van alcohol drinken in een groep, en speel groepsdruk na. In een groep wordt vaak druk uitgeoefend om mee te doen. Je moet nee kunnen zeggen als je dat wilt.

Hoe kunnen ze reageren als andere jongeren willen comazuipen? U kunt ze leren te antwoorden dat ze dat gewoon dom vinden en dat ze geen zin hebben om ziek te worden. Hoe kunnen ze reageren als iemand die gedronken heeft achter het stuur wil gaan zitten? U kunt ze leren te zeggen dat ze niet in een auto stappen als de chauffeur niet nuchter is, en ze moeten dan op uw hulp kunnen rekenen. Als u deze dingen van tevoren bespreekt, zijn ze er beter op voorbereid.

Alcohol en het verkeer, denk niet: het gaat wel goed

Net als volwassenen kunnen ook adolescenten (en/of kinderen) die in het weekend een paar glazen alcohol drinken, niet meer veilig naar huis fietsen of op een andere manier deelnemen aan het verkeer. Neem als ouders de moeite om ze op te halen of spreek met andere ouders af de kinderen op te halen of te brengen. Neem alcohol serieus. Het is en blijft een harddrug.

Lees verder

© 2008 - 2025 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IQ verlies na comazuipen bij meisjes: dom na veel zuipenIQ verlies na comazuipen bij meisjes: dom na veel zuipenVroeger was het aan jongens voorbehouden om veel te drinken. Tegenwoordig doen ook meisjes mee aan die trend. Hele jonge…
Alcohol onder jongeren: opvallende ontwikkelingenSteeds meer jongeren gebruiken alcohol, er wordt meer alcohol gedronken en jongere jongeren drinken alcohol. In westerse…
Wat is comazuipen?Wat is comazuipen?De term 'comazuipen' kom je tegenwoordig steeds vaker tegen. Maar wat zijn dit nu precies? Waarom doen jongeren zichzelf…
Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging)Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging)Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging) is een ernstige conditie die zelfs tot de dood kan leiden. Een alcholvergiftig…

Het sponsoren van een kindIn dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt voor het sponsoren van een kind uit een arm land. Welke organis…
Een goede opvoeding voor onze kinderenEen goede opvoeding voor onze kinderenJe kunt kinderen manieren bijbrengen, als je maar consequent bent. Als ouder willen we allemaal dat ons kind goed gemani…
Bronnen en referenties
  • http://zembla.vara.nl/Voorpagina.1975.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=3484&tx_ttnews[backPid]=1974&cHash=8cabe08faa
  • http://www.nu.nl/news/1003569/122/'Comazuipen'_nieuwe_hobby_Duitse_tieners.html
  • http://www.alcoholinfo.nl/index.cfm?act=qena.antwoord&vraag=121
Reactie

Tijmen, 25-10-2009
Ligt het aan mij, of spreekt deze tekst zichzelf tegen? Eerst wordt er gezegd dat kinderen vanaf 14 thuis een glas alcohol mogen drinken, later staat er dat alcoholgebruik onder de 16 altijd fout is?…

@symona

- Wees eerlijk tegen kinderen en ouders, ga niet zeggen dat het goed komt als dat niet waargemaakt kan worden.
- Geef kinderen en ouders informatiefolders/-brieven mee zodat ze beter op de hoogte zijn van de risico's
- Werk samen met huisartsen, hulpverleners enz. in de omgeving. Zorg dat die ook foldertjes ed voor handen hebben.
- Organiseer maandelijkse informatiebijeenkomsten voor ouders en kinderen van alle leeftijden

Ik hoop dat dit helpt…
gr. Tijmen (17 jaar) Reactie infoteur, 25-10-2009
Dag Tijmen,

Je bent inderdaad in de war met misschien een ander artikel? Want in dit artikel komt helemaal niet voor dat
een veertienjarige thuis alcohol zou moeten drinken.
Bedankt voor je reactie.:)

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 19-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.