Volwaardig leven, maar wel in stilte

Een lichamelijke handicap als doofheid is, naast het niet kunnen horen, extra lastig. Informatie over doven voor doven en horenden. Omdat mensen veelal visueel zijn ingesteld en ze aan een doof iemand meestal niets kunnen zien, wordt de handicap niet altijd opgemerkt (Bijv. in een winkel of bioscoop). Als deze dan wordt opgemerkt wordt men nog wel eens voor “gek” versleten, omdat er in gebrekkige taal (als dit al mogelijk is) gesproken wordt, het spraakafzien (=liplezen) lukte niet en men weet dus niet wat er gezegd werd etc. Als er iemand bij is, hebben mensen snel de neiging tegen deze persoon te gaan praten.

Algemeen

Toch zijn er veel doven en sterk slechthorenden mensen in Nederland en maakt het onderdeel uit van onze maatschappij. Naar schatting zijn er zo’n 20 duizend doven en sterk slechthorenden. Sterk slechthorenden kunnen deels geholpen worden met een hoortoestel, maar als je doof bent moet je het met spraakafzien of gebarentaal en vingerspelling.

Er zijn verschillende oorzaken voor doofheid, zoals de erfelijke factor, hersenvliesontsteking, virusinfectie, rode hond tijdens zwangerschap, ongeluk of lawaai.

Doof vanaf de geboorte

Met een mooi woord heet dit prelinguaal doof en betreft de groep die dus vanaf de geboorte doof is of kort daarna doof geworden (voordat taal een rol ging spelen). Het leren praten en spraakafzien is zwaar en kost veel energie. Maar om mee te komen in de maatschappij is het haast een must. Wellicht mede daardoor zie je doven meer dan gemiddeld, voor mensen met een handicap, dat ze naar elkaar toetrekken. De gebarentaal en vingerspelling wordt ze van jongs af aan bijgebracht en communiceert voor hen als spraak voor de horenden.

Dovenschap is een organisatie die op komt voor de de prelinguaal doven. Men hoort dezelfde mogelijkheden in het leven te krijgen evenals de kwaliteit van leven. Men streeft naar erkenning voor de Nederlandse Gebarentaal (NGT) en daarmee naar erkenning voor de Nederlandse dovengemeenschap.
De speciale website van Dovenschap.nl gaat hier verder op in.


Plots- en laatdoven

Of met een mooi woord postlinguaal door. Het betreft hier de groep die op latere leeftijd doof is geworden, in zeer korte tijd of geleidelijk aan steeds slechter gaan horen. Als adolescent of volwassenen en waarbij het proces van de taalverwerking is afgerond. Men is dus niet anders gewend dan horenden om zich heen. Deze groep kan het beste uit te voeten door spraakafzien te leren.

De impact van het plotseling doof worden is enorm. Het leven met werk, opleiding, familie vrienden, bezigheden etc. komt plotseling onder druk te staan door een gebeurtenis als deze. De stichting plotsdoven of Nederlands Centrum voor Plots- en laatdoven kan een rol spelen, kan vragen beantwoorden etc. Verder bevordert men het onderzoek naar plots en laatdoofheid en geeft voorlichting.

Maar wat er ook gedaan wordt en hoe goed en noodzakelijk men ook bezig is, het leven in stilte blijft leven in stilte.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doofheid, slecht of niet horenDoofheid betekent slecht of niet horen. Mensen die doof zijn hebben vaak beschadigde trilharen waardoor ze niets of nauw…
Informatie over slechthorendheidEr zijn verschillende vormen van slechthorendheid, met diverse oorzaken. Voor mensen die slechter horen kan het lastiger…
Gebarentaal: mythe en waarheidGebarentaal: mythe en waarheidIs gebarentaal universeel? Kunnen Doven ook liegen? Is gebarentaal bedacht? En hoe zien Doven hun zintuigelijke handicap…
Aandoeningen hond: doofheidAandoeningen hond: doofheidNet zoals een mens kan ook een hond doof worden. Dit kan al vanaf de geboorte zijn, maar de hond kan ook op latere leeft…

Loverboys & lovergirlsLoverboys & lovergirlsHet is natuurlijk heerlijk om verliefd te zijn en zeker als dit van beide kanten komt. Helaas komt het weleens voor dat…
Discriminatie in NederlandOndanks de grondwet bevinden verschillende groepen (met name allochtonen) zich in een achterstandspositie. Hierdoor onts…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.