Waarom is de mens verlegen?

Iedereen is wel eens verlegen. Sommige mensen zijn het maar een klein beetje en alleen bij heel speciale gelegenheden, andere mensen zijn het altijd en overal. En dat is vreselijk. Je vraagt je af waar die verlegenheid vandaan komt.

Opvoeding

Ten dele kan het liggen aan je opvoeding. Als klein kind word je aan de ene kant heel erg door je ouders beschermd tegen allerlei gevaren die je zelf nauwelijks ziet of begrijpt. Aan de andere kant worden je ouders boos als je dingen doet die zij niet goed vinden. Als thuiswonend kind leef je dus voortdurend in een toestand van waakzaamheid. Je vraagt je steeds af of je het wel goed doet. Of hoe je ouders zullen reageren als je iets nieuws gaat doen. Tenslotte word je bang om iets nieuws te doen. Want het zal toch wel wel fout zijn. Hoe tolerant ouders ook kunnen zijn, ze zullen je als kind altijd dingen verbieden en ze zullen altijd op je passen. Daarmee hebben wij als kind dus een deel van die aangekweekte verlegenheid van ze meegekregen.

Zelfvertrouwen

Het is dus zaak om, nu het kind onder de vleugels van de ouders vandaan is, zelf meer zelfvertrouwen te kweken, want daar draait het in het leven voornamelijk om. Zelfverzekerdheid is meestal synomiem voor succesvol zijn in het leven. Een verlegen mens denk vaak dat hij niets bijzonders is, niets kan en er bovendien niet bepaald aantrekkelijk uit ziet. Onbewust is de verlegen mens daar voortdurend druk mee bezig. Zo druk, dat hij vergeet om zich te bemoeien met de mensen om zich heen. Die andere mensen zouden die verlegen persoon heus wel aardig vinden als hij of zij maar eens wat tegen ze zei. Het is makkelijker gezegd dan gedaan om jezelf meer zelfvertrouwen aan te kweken. Toch zal de verlegen mens bij zichzelf moeten beginnen om die vicieuze cirkel te doorbreken.

Tips

Hier wat nuttige tips om je verlegenheid de baas te worden:
  • Een goed begin is om een lijstje te maken met je goede punten en lees dat elke dag.
  • Maak vervolgens een lijstje met je slechte punten en verbeter ze of vergeet ze. Niemand is immers perfect.
  • Er is vast iets wat je heel goed kunt of waar je erg in geïnteresseerd bent. Ga dat doen en doe het liefst meer van die dingen tegelijk.
  • Zoals jij is er niemand in de wereld. Jij bent uniek en daarom heel bijzonder!
  • Geen mens is beter dan een ander. De andere mensen zijn dus ook niet beter dan jij!
  • Je denkt misschien dat iedereen altijd op jou let. Mis! De meeste mensen hebben het, net als jij nu nog, veel te druk met het op zichzelf te letten.
  • Ga je eens verdiepen in andere mensen. Vraag ze naar hun hobby's, interesseer je voor hun interesses, hun zorgen, hun plezier. Zij zullen dat fijn vinden en jijzelf ook.
  • Praat met mensen. Wacht niet tot iemand anders begint. Zeg zelf het eerste iets en glimlach erbij. Beschouw het als een oefening en doe zo goed mogelijk je best.
  • Als een man of vrouw belangstelling voor je heeft, denk dan niet:”Hij/zij neemt me in de maling, zo leuk ben ik niet!” Natuurlijk ben je wel leuk, waarom niet?
  • Schrijf dit lijstje tenslotte over op een groot stuk papier en hang het op een plek waar je het vaak ziet. Zo krijg je kans niet om het te vergeten.
© 2008 - 2024 Dutchy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verlegen of onzeker? Tips om verlegenheid te overwinnenVerlegen of onzeker? Tips om verlegenheid te overwinnenAls je verlegen bent, kan dit erg vervelend zijn in het dagdagelijkse leven en in sociale situaties. Je kan rood worden,…
Help ik ben verlegen: wat kan ik eraan doen?Help ik ben verlegen: wat kan ik eraan doen?Soms gebeurt het dat je in een grote groep bent zoals bijvoorbeeld een vergadering op het werk en er wordt je plotseling…
Omgaan met verlegenheidOmgaan met verlegenheidVerlegenheid is een heel normaal en veel voorkomend verschijnsel. Het heeft iets liefs of iets schattigs, maar ook wordt…

De verschillende rollen van burenIedereen heeft buren, de ene kent ze de ander niet, de ene heeft een intensieve band met ze de ander niet, de ene heeft…
Local Exchange and Trading System (LETS)LETS is een lokaal systeem voor ruilhandel dat in de jaren 80 ontwikkeld is in Canada. De basis ervan is dat iedereen ie…
Dutchy (4 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.