Fomo: fear of missing out of bang zijn iets te missen

Fomo: fear of missing out of bang zijn iets te missen Hoewel weinig mensen het beseffen, bevinden we ons momenteel in één van de snelst veranderende periodes uit de menselijke geschiedenis. De ontwikkeling van technologie raast door in een moordend tempo. Deze technologische revolutie brengt veel nieuwigheden met zich mee zoals het internet, met in het kielzog de sociale media. Sites als Facebook en Twitter schieten als paddenstoelen uit de grond en werken het ontwikkelen van 'fear of missing out' (de angst om iets te missen), afgekort 'fomo', in de hand. Wat houdt deze gedachte in en wat kan je eraan doen?

De term fomo

Dr. Dan Herman, een marketingspecialist, ontdekt het fenomeen in het midden van de jaren 90. In 2000 brengt hij een academische paper uit waarin de fear of missing out voor het eerst beschreven wordt. Als we een blik werpen op Google Trends (de site die populariteit van zoekopdrachten verzamelt en aanschouwelijk maakt) zien we dat de term fomo pas in 2012 aan bekendheid wint. Het aantal mensen die de term googlen gaat in september 2017 nog steeds in een stijgende lijn. De kans is groot dat je het woord eens hoort vallen op straat, zeker jongeren gebruiken het relatief veel. Het lijkt dan ook een leuk woord om je vriend mee te plagen wanneer hij heel de tijd op zijn smartphone bezig is. Fomo is echter een serieuzer probleem dan veel jongeren beseffen.

Het fenomeen

Fear of missing out vindt zijn oorsprong in een gedachte die wij allemaal geregeld hebben: "Hoe had het kunnen lopen als ik een andere beslissing had gemaakt?". Deze reflectie over je huidige situatie tegenover de situatie waarin je je had kunnen bevinden is de voedingsbodem van fomo. Mensen willen steeds van alles op de hoogte zijn, vooral sociale interacties, zodat ze elke kans om aan iets te participeren (van gezellig naar café gaan tot een groepsreis naar Thailand) eventueel met beide handen kunnen aangrijpen. Welke keuze hij ook maakt, een persoon die aan fomo lijdt zal nooit tevreden zijn met zijn situatie. Het individu probeert zijn situatie te verbeteren door informatie op een dwangmatige manier naar zich toe te trekken. Als hij aan de hand van die informatie de juiste keuze maakt en terechtkomt op, laat ons zeggen, een gezellige buurtbarbecue, zal hij echter niet gelukkig zijn. Immers, zijn vrienden die naar die ene fuif zijn gegaan hebben toch ongetwijfeld meer plezier dan hij? Fear of missing out verhindert je dus tevreden te zijn.

Oorzaak

Het lijkt misschien cru om te zeggen maar mensen die zich niet lekker in hun vel voelen, hebben meer kans fomo te ervaren. Wanneer je je niet 100 procent gelukkig voelt, ga je vanzelf de schuld bij jezelf leggen. Er moet iets fout zijn met de keuzes die je in je leven maakt. Als je dan scrolt door je nieuwsoverzicht op Facebook en ziet wat voor een gelukkige levens je vrienden leiden wordt dit gevoel bevestigd. Op sociale media, de grootste boosdoener in de fomo-situatie, geven mensen hun hele leven bloot aan de buitenwereld. Althans, de positieve kant van hun leven. Het zien van foto's van je vrienden in een café, op vakantie of in een pretpark geeft je de illusie dat zij gelukkiger zijn dan jij. Wat je ziet op sociale media is echter geen juiste weerspiegeling van de realiteit, immers je gaat geen foto's van jezelf delen terwijl je languit voor de televisie ligt en je jezelf dood verveelt. Weinig mensen denken echter verder na bij wat ze zien passeren op sociale media. Als je je Facebook non-stop in het oog houdt, vergroot je dus het gevoel dat je iets mist. Daarnaast probeer je onbewust fomo tegen te gaan door altijd online te zijn. Je bent dus altijd bereikbaar en de kans dat je sociale interactie mist verkleint dus.

Fomo vermijden

Leg het gebruik van sociale media aan banden

Dit is wellicht het belangrijkste dat je kan ondernemen om het fomo-gevoel tegen te gaan. Beslis eerst voor jezelf hoelang je per dag maximaal aan sociale media mag besteden. Probeer je aan die afspraak te houden. Als je het hiermee moeilijk hebt, licht dan een persoon uit je omgeving in over de grens die je voor jezelf op sociale media hebt gesteld. Met steun van een externe persoon zal het makkelijker zijn je gebruik te beperken. Beter dan het aan banden leggen is natuurlijk volledig stoppen met het gebruik van sociale media, al kan dit voor velen een te radicale stap zijn.

Verander van provider

Een goede manier om jezelf te dwingen minder op het web te surfen is door een telefoonprovider te kiezen die weinig of dure data aanbiedt. Zo creëer je een barrière die ervoor zorgt dat je niet onnodig naar je smartphone grijpt.

Wees ondernemend

Naar sociale media grijpen is een makkelijke remedie tegen verveling. Daarom moet je proberen altijd met iets bezig te zijn. Maak een wandeling, lees een boek, ga klussen; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Informeer je over fomo

Hoe meer kennis je hebt over fomo, hoe makkelijker je het zal vinden het te vermijden. Ga aan de hand van de informatie die je hebt vergaard na waar jouw persoonlijke probleem begint.
© 2017 - 2025 Infoton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Socialbesitas: een verslaving aan social mediaSocialbesitas: een verslaving aan social mediaVroeger bestonden er geen mobieltjes. Maar nu is dat heel anders. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone en je…
De (nadelige) gevolgen en invloed van social mediaDe (nadelige) gevolgen en invloed van social mediaSocial media hebben de wereld in een rap tempo overgenomen. In 1971 werd de eerste mail verstuurd, en nu leven we met mi…
Sociale Media, overheid en de gevarenSociale Media, overheid en de gevarenOnder social media of wel sociale media wordt een online platform verstaan, waarop je met elkaar kunt communiceren. Het…

Kenmerken van MillennialsKenmerken van MillennialsGeneratie Y wordt in de volksmond Millennials genoemd, vanwege het feit dat ze grotendeels opgroeiden in het nieuwe Mill…
Kwartiermaken ter ondersteuning van kwetsbare mensenKwartiermaken ter ondersteuning van kwetsbare mensenWanneer men kwartier maakt, probeert men mensen die dreigen buiten de boot te vallen te integreren in de samenleving. Di…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • https://trends.google.com/trends/explore?date=all&q=fomo
  • http://www.danherman.com/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Fear_of_missing_out
  • https://www.fitgirls.nl/4-tips-om-fomo-tegen-te-gaan-2/
Infoton (9 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.