Wat kan je doen met afgedankte kleding?

Wat kan je doen met afgedankte kleding? Gooi jij je oude kleding gewoon bij het huisvuil afval? Weet je niet goed wat te doen met afgedankte kleding? Er zijn tal van mogelijkheden om jouw afgedankte kleding, nieuw leven in te blazen en je kan vooral andere mensen en organisaties helpen. Vaak zijn mensen zich niet bewust van de vele mogelijkheden.

Wat doe je beter niet

Niet bij het huisvuil afval

Nog te regelmatig worden textiel en kleding zomaar de vuilbak ingegooid. Gewoon omdat er niet wordt nagedacht over een andere mogelijkheid. Alleen wanneer jouw kleding volledig onbruikbaar is, is het uiteraard een goede beslissing om ze de vuilbak in te werpen. Maar anders zijn er tal van andere mogelijkheden.

Wat kan je wel doen

De textielcontainer

Dit is waarschijnlijk de meest bekende manier. In elk dorp kan je op verschillende plaatsen textielcontainers vinden. Intussen zijn er al verschillende instanties die gebruikmaken van deze textielcontainers. De gedoneerde kleding en textiel wordt nagekeken en gesorteerd, deze wordt dan bijvoorbeeld afgeleverd aan het Rode Kruis.

Tweedehands en kringloopwinkels

Kringloopwinkels gaan voor een 'duurzaam en verantwoord winkelen'-concept. Jouw kleding wordt nagekeken en keurig opgehangen in de winkel, in de hoop weer verkocht te worden. Hierbij wordt niet geprofiteerd van hoge prijzen. Jouw kledingstukken worden verkocht voor een zeer laag bedrag, er is zeker geen sprake van mogelijke winstmarges. Nee, ze zijn vooral milieubewust en willen af van de wegwerpcultuur.

Een kledingruilbeurs of kledingruilparty

Vertoef je graag op social media? Dan zal je waarschijnlijk al eens advertenties zien voorbij komen voor kledingruilbeurzen. Je hebt grote evenementen maar ook gewoon plaatselijke groepen die zich hiermee bezighouden. Er wordt een plaats uitgekozen en je schrijft je vrijblijvend in. Zoals de naam het zegt. Iedereen brengt zijn eigen spullen mee en kan in tussentijd rondneuzen in andere spullen. Een echte win-winsituatie. Zelf onder vriendinnen kan je eens een leuke avond beleven door al je kleren samen te brengen en spulletjes onderling te gaan ruilen.

Dierenorganisaties

Weinig mensen denken aan een dierenorganisatie wanneer ze aan oud textiel denken. Maar ook deze organisaties kunnen jouw kleding en textiel goed gebruiken. Enkele voorbeelden:
  • Oude lakens/handdoeken/dekens zorgen voor zachte ondergronden voor honden/katten.
  • Oude t-shirts/spullen worden gebruikt voor zachte ondergronden, maar tijdens zeer koude periodes worden ze ook gebruikt om honden/katten te verwarmen.
  • Oude kleding/textiel worden verwerkt en worden nieuwe speeltouwen voor honden/katten.

Winkels

Hou je van shoppen? Dan is het je waarschijnlijk al opgevallen dat er anno 2017 veel winkels hun steentje bijdragen en acties houden. Zo kan je bij bijvoorbeeld H&M en Brantano heel regelmatig oude kleding/schoenen binnenbrengen. Voor je goede inzet krijg je een beloning. Meestal krijg je een kortingsbon voor een volgende aankoop.

Ben je vindingrijk of creatief dan kan je eigenlijk heel veel dingen doen met oude kleding en/of textiel. Is het niet leuk als je andere mensen blij kan maken met kleine, simpele dingen? Geef eens een zak met t-shirts en hemden af aan een kinderschooltje. (Opgelet: voor de hygiëne moeten deze wel gewassen zijn) Wat zullen ze gelukkig zijn. Deze t-shirts en hemden zijn perfect om te knutselen met verf!

Neem er een laptop bij en zoek naar knutselprojecten met textiel. Je zal verstelt staan van al de mogelijkheden. Er is zoveel leuks te vinden op het internet en misschien kan je daarmee ook andere mensen blij maken. Veel knutselplezier!
© 2017 - 2024 Kellystaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spullen schenken aan KringloopwinkelIedereen heeft wel een aantal spullen in huis staan die hij of zij niet meer gebruikt. Een oud bankstel, een klerenkast,…
Tweedehands kleding, waarom niet?Tweedehands kleding, waarom niet?In deze tijd moeten steeds meer mensen gaan bezuinigen. Steeds meer mensen hebben minder geld om aan leuke dingen te bes…
Voordelige kleding en schoenen: tipsVoordelige kleding en schoenen: tipsKleding en schoenen kopen kunnen een dure aangelegenheid zijn. Vooral wanneer het shoppen van mode een hobby is kan het…
Kopen bij de kringloopwinkel biedt voordeelKopen bij de kringloopwinkel biedt voordeelUw huis inrichten kan goedkoop door in te kopen bij de kringloopwinkel. De kringloopwinkels hebben geprofiteerd van de e…

Spontaan lachen, ook wel de Duchenne-lach genoemdSpontaan lachen, ook wel de Duchenne-lach genoemdHet verschil tussen echt lachen en neplachen is duidelijk te zien rondom de ogen. Wanneer we echt spontaan lachen, spann…
Misdrijven oplossen met behulp van Opsporing VerzochtMisdrijven oplossen met behulp van Opsporing VerzochtOpsporing Verzocht wordt in 2017 uitgezonden op dinsdagavond om half negen op NPO 1. Samen met uw hulp, wil de politie z…
Bronnen en referenties
  • https://www.hetkanwel.net/2015/09/04/6-dingen-die-je-met-je-afgedankte-kleding-kan-doen/ bezocht op 04/03/2017
Kellystaar (1 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.