Ooggetuige en oorgetuige

Ooggetuige en oorgetuige Niet iedereen durft zich als ooggetuige te openbaren. In de criminele wereld kan een ooggetuige juist gevaar lopen. Soms word de ooggetuige gevraagd om een verdachte te identificeren tijdens een line-up. Bij meldmisdaadanoniem kan men anoniem bellen en een misdaad melden.

Misdaad

Wanneer een misdaad is gepleegd, vraagt de politie altijd om ooggetuigen. Dit zijn mensen die bij de misdaad in de buurt waren, iets gezien of zelfs gehoord kunnen hebben. Een ooggetuige kan dus ook bestaan uit een persoon die iets gehoord heeft maar niks gezien heeft,zoals een geweerschot. Dit noemt men dan een oorgetuige. In ieder geval is het belangrijk dat een ooggetuige iets opgevangen heeft van de misdaad, dat de zaak verder op weg kan helpen of tegen de dader kan getuigen.

Meld misdaad anoniem

Niet iedereen durft zich als ooggetuige te openbaren. In de criminele wereld kan een ooggetuige juist gevaar lopen. Denk hierbij aan het getuigen van een misdaad waarbij moord en geweld gaande was, zeker door een criminele bende. De kans dat de ooggetuige uiteindelijk door deze bende gestraft word, is wel aanwezig. Niet voor niks is het beangstigend voor een ooggetuige om te vermelden wat hij of zij opgevangen heeft van de misdaad. Men kan anoniem melding doen van een misdaad bij de politie. De ooggetuige kan hierbij aangeven dat hij of zij anoniem wilt blijven, De gegevens worden dan afgeschermd, maar helemaal anoniem is de ooggetuige dan niet. Bij meldmisdaadanoniem kan men anoniem bellen en een misdaad melden. De ooggetuige meld dan dat er een misdaad is gebeurt en waar, maar kan verder anoniem blijven. Echter blijkt dat ondertussen wel de telefoongegevens bekend zijn, dus ook hier is men niet helemaal anoniem. Wie echt anoniem een misdaad wil melden, kan dit dan beter doen in een openbare telefooncel ergens. Doe dit ook niet via internet, omdat het IP-adres ook te achterhalen is.

Line-up

Soms word de ooggetuige gevraagd om een verdachte te identificeren tijdens een line-up. Echter een glazen wand verschijnen een aantal mensen op rij. Slecht een van deze mensen is de verdachte, de andere personen zijn onschuldige personen. Aan de ooggetuige word nu gevraagd om de verdachte aan te wijzen. Wanneer de ooggetuige de verdachte aanwijst, dan is het vrijwel zeker dat de verdachte ook daadwerkelijk de dader is. Echter, wanneer de ooggetuige een andere persoon aanwijst of gaat twijfelen, dan is de kans groot dat de ooggetuige de verdachte helemaal niet goed heeft gezien. Deze test is een vrij betrouwbare methode. Echter blijft er altijd een kans dat de ooggetuige willekeurig iemand aanwijst en dat dit ook toevallig de verdachte is, zonder dat de ooggetuige hier weet van heeft. Overigens hoeft de ooggetuige niet bang te zijn dat de verdachte hem of haar kan zien; de mensen achter het glas kunnen niet door het glas heen kijken, de ooggetuige kan echter wel door het glas heen kijken.

Zekerheid

Wanneer een ooggetuige echt zeker is dat hij de goede verdachte heeft aangewezen, dan is de kans veel groter dat het ook de juiste verdachte is, dan wanneer de ooggetuige twijfelt. In principe zou de ooggetuige gewoon zonder twijfel de verdachte aan moeten wijzen. Agenten letten daarom ook goed op de reactie van de ooggetuige. Wanneer deze twijfelt, of er lang over na moet denken, dan is het vrijwel zeker dat de ooggetuige maar willekeurig iemand aan gaat wijzen. Wie ooggetuige is, moet het ook gewoon aangeven wanneer hij of zij twijfelt, daar heeft de politie meer aan dan de ontdekking dat de ooggetuige onbetrouwbaar over komt. Het beste is wanneer de agent direct na de identificatie van de verdachte, aan de ooggetuige vraagt of deze wel zeker is van zijn zaak. Voor de betrouwbaarheid zou een agent tegen de ooggetuige kunnen zeggen dat de dader er mogelijk niet bij zit. Zo voelt de ooggetuige zich niet verplicht om ook daadwerkelijk een verdachte te moeten aanwijzen, en zo voorkom je dus een willekeurig aanwijzen van een verdachte. Een ooggetuige kan trouwens ook een trauma hebben opgelopen als gevolg van wat hij of zij heeft gezien. Om die reden kan de betrouwbaarheid van de ooggetuige ook soms gaan wankelen, omdat men niet meer helder kan nadenken. Het zien van een moord bijvoorbeeld, brengt veel problemen met zich mee. Slachtofferhulp kan hierbij helpen, en kan ook assisteren bij het getuigen.

Rechtbank

Een ooggetuige kan gevraagd worden om in de rechtbank te getuigen tegen de verdachte, maar is dit helemaal niet verplicht. Het gebeurt dus op vrijwillige basis. De ooggetuige kan ook een verklaring ondertekenen waarin hij aangeeft wat hij of zij gezien heeft. ook kan de ooggetuige anoniem blijven als hij of zij dat wenst. Omdat misdaad nogal vaak in criminele kringen plaats vind, is het niet ondenkelijk dat hier ook angst voor is. Een ooggetuige kan dit het beste eerlijk tegenover de politie zeggen en aangeven hoe hij of zij erover denkt. Ooggetuige zijn helpt een misdaad op te lossen en een dader hiervoor te straffen, maar hoeft niet ten koste van het eigen leven te gaan, of dit nou sociaal lichamelijk of geestelijk is.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Misdrijven oplossen met behulp van Opsporing VerzochtMisdrijven oplossen met behulp van Opsporing VerzochtOpsporing Verzocht wordt in 2017 uitgezonden op dinsdagavond om half negen op NPO 1. Samen met uw hulp, wil de politie z…
Criminologie: Wat is het?Criminologie: Wat is het?De criminaliteit is een spraakmakend onderwerp. We praten en schrijven er graag over en ook kijken we graag televisiepro…
Holleeder in de spotlightWillem Holleeder, de grootste en bekendste crimineel van Nederland neemt op 11 oktober 2012 deel aan het programma Colle…

Barbapapa: populaire televisieserieKinderseries uit de jaren zeventig van de vorige eeuw keren en masse terug op de televisie. Zo ook Barbapapa.
Goedkoop en snel de boodschappen doenBoodschappen doen is iets waarop veel mensen makkelijk kunnen bezuinigen zonder dat ze het door hebben. Men heeft ook sn…
Bronnen en referenties
  • http://www.meldmisdaadanoniem.nl/
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.