Hoe moet je goed liegen?

Hoe moet je goed liegen? Vroeger werd je vast door je ouders erop gewezen dat je nooit moet liegen. Liegen is niet iets waar je trots op kunt zijn, maar in sommige gevallen is het misschien toch wel verstandiger om de waarheid te verbergen. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je op de juiste manier een goede leugen moet vertellen.

Waarom liegen we?

Iedereen heeft weleens gelogen. Het is een heel natuurlijk iets. Er zijn meerdere redenen waarom we een leugen vertellen. Liegen omdat je de consequenties van dien niet wil accepteren is de grootste reden. We liegen ook omdat we ons erdoor beter voelen of omdat we anderen in bescherming willen nemen. Meestal denken we bij een leugen dat de waarheid er in dat geval weinig tot doet. Liegen over hoeveel geld je verdient of hoeveel kilo je kan bankdrukken in de sportschool is natuurlijk heel onschuldig. Een leugen kan echter ook grotere gevolgen hebben. Je hebt je verslapen voor je examens of je bent voor de derde keer deze maand te laat aangekomen op werk. Het zijn voorbeelden van situaties met mogelijk ernstige gevolgen. Een klein leugentje komt hier dus niet geheel ongelegen.

Liegen doen we niet met woorden

Wist je dat een leugen voor een groot gedeelte wordt bepaald door alleen je lichaamstaal? Dat betekent dus dat non-verbale communicatie meer zegt dan de woorden die je daadwerkelijk spreekt. Je geeft zonder dat je het zelf merkt makkelijk herkenbare signalen af die verklappen dat je aan het liegen bent. De één toont deze wat meer dan de ander. De meest voorkomende signalen zijn:
  • Aan het gezicht zitten
  • Groter wordende pupillen
  • Te veel of te weinig oogcontact
  • Blozen, nerveus worden

Ook via verbale communicatie kun je zien of iemand aan het liegen is.
  • Gehaast en onduidelijk praten
  • Vragen stellen om niet aan het woord te hoeven zijn
  • Het gespreksonderwerp proberen te veranderen
  • Het gesprek proberen te beëindigen

Hoe lieg je?

Je heb iets verkeerds gedaan en zit niet te wachten op de consequenties. Wat doe je dan? Inderdaad, je liegt. Je wil als je een leugen vertelt uiteraard niet door de mand vallen, dus je bereidt jezelf goed voor op het moment suprême. Er komt veel kijken bij het vertellen van een leugen. Een aantal tips kun je dus goed gebruiken.

Geloof je eigen leugen

Ga echt in je leugen geloven. Vertel je verhaal alsof het daadwerkelijk is gebeurd. Gebruik hierbij goede realistische argumenten en een sterk bedachte alibi. Je bent ooit wel eens beschuldigd van iets, terwijl je in feite helemaal niets verkeerds hebt gedaan. Hoe heb je de situatie destijds uitgelegd? Hoe reageerde je op die beschuldigingen? Gebruik die momenten om wat realisme in je verhaal te krijgen.

Overtuig niet teveel

Het belangrijkste bij het vertellen van een leugen is hoe geloofwaardig je overkomt. Je moet overtuigend zijn, maar niet té overtuigend. Een gesprek loopt nooit perfect, dus waarom een leugen wel? Oefen daarom slechts eenmaal voor de spiegel. Neem de tijd voor je verhaal. Je stemgeluid kan verraden of je aan het liegen bent, dus wees heel eentonig.

Wees heel normaal

Blijf af van je neus, nek of voorhoofd. Sta rechtop (of zit recht), houd je armen langs je zij en blijf degene met wie je praat aankijken. Tijdens je verhaal zal er goed gelet worden op hoe je het verhaal brengt, dus toon een mimiek waar weinig emoties aan valt af te lezen. Wanneer je een black-out krijgt of het antwoord op de vraag even niet meer weet blijf dan vooral rustig. Herhaal de vraag om wat tijd voor jezelf te winnen. Vermijd hiermee dat je begint met mompelen of stotteren.

Neem niet het voortouw

Als het gesprek stilvalt neem dan vooral niet het initiatief. Je hebt je verhaal gedaan en hebt verder niets meer te bewijzen. Probeer de stilte niet te verbreken. Het enige wat je hiermee bereikt is dat je de indruk wekt dat je wanhopig je onschuld probeert te bewijzen. Een moment van stilte is trouwens een goed teken. Het betekent dat de persoon waarmee je in gesprek bent het even ook niet meer weet.

Conclusie

We liegen gemiddeld elke dag minstens één keer. En dat kan zijn om de grootste of kleinste dingen. Soms hebben we zelfs niet eens door dat we aan het jokken zijn. Dit komt omdat liegen in onze aard zit. Af en toe een leugen vertellen kan geen kwaad. Wees daarom niet bang om te liegen. En als je liegt, doe het dan goed.
© 2016 - 2024 Tekstschrijver9, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liegen en leugens: pathologisch liegen of waanbeelden hebbenLiegen en leugens: pathologisch liegen of waanbeelden hebbenEen leugentje om je bestwil is gauw verteld, bijvoorbeeld als te laat bent op een afspraak. Dat er ook mensen zijn die h…
Waarom kinderen liegenWaarom kinderen liegenKinderen liegen wel eens. Niet alle kinderen doen dit opzettelijk. Liegen bij kinderen kun je eenvoudig verhelpen, door…
Relatie en huwelijk: liegt je partner vrijwel altijd?Relatie en huwelijk: liegt je partner vrijwel altijd?Liegen is voor de communicatie binnen een relatie zoals moord is voor het leven. Liegt je partner tegen je? Dat liegen n…
Liegen is fout, maar als je toch liegt doe het dan wel goedLiegen is fout, maar als je toch liegt doe het dan wel goedMet een stalen onbewogen gezicht een leugen vertellen is moeilijk. Omdat we angst hebben dat de leugen van ons gezicht i…

De kenmerken en het belang van een sociaal netwerkDe kenmerken en het belang van een sociaal netwerkHet hebben van een sociaal netwerk is belangrijk om je sociale identiteit te ontwikkelen. Een sociaal netwerk kan omschr…
Alternatief voor studentenhuis: een woongroepGa je aankomend jaar studeren? Of ben je al bezig met een studie en wil je een andere plek om te wonen? Neem dan eens ee…
Bronnen en referenties
  • Plus Magazine, datum: november 2005, auteur: Ditty Eimers (http://dittyeimers.nl/onderwerpen/psyche/62-liegen-moet)
  • Mens en samenleving, datum: 8 januari 2008, auteur: Robbie (http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/29788-liegen-is-fout-maar-lieg-wel-goed-en-overtuigend.html)
  • Psychologische manipulatie, datum: -, auteur: - (http://www.psychologische-manipulatie.nl/liegen.html)
Tekstschrijver9 (5 artikelen)
Laatste update: 08-03-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.