Brillen, dopjes, mobieltjes, ... inzamelen voor blinden
Stichtingen en organisaties die zich richten op blinden en slechtzienden staan voor de uitdaging om zich te handhaven in een maatschappij waarin bezuinigingen steeds vaker de norm zijn en de beschikbare inkomstenbronnen afnemen. De overheid trekt langzaam maar zeker haar financiële steun terug, en ook particulieren zijn steeds minder geneigd om te doneren aan goede doelen voor visueel gehandicapten. Sommige organisaties richten zich op binnenlandse hulpverlening, terwijl anderen ontwikkelingswerk in het buitenland verrichten. Dankzij enkele originele en ludieke inzamelingsacties weten deze organisaties toch te overleven, meer bekendheid te genereren bij het publiek, en vooral om anderen te helpen. Daarnaast leveren deze acties vaak extra publiciteit en andere voordelen op.
Dopjes inzamelen ten voordele van geleidehonden
Een van de bekendste inzamelacties in Nederland en België is de
dopjesactie, waarbij plastic dopjes van drankflessen en andere verpakkingen worden ingezameld voor de financiering van blindengeleidehonden. In Nederland worden deze acties voornamelijk georganiseerd door "KNGF Geleidehonden" en "Bulters+Mekke", terwijl in België de "Belgisch Centrum voor Geleidehonden" in Tongeren en "Vrienden der Blinden" in Koksijde deze actie coördineren. Het idee is dat mensen plastic schroefdopjes van drankflessen (zoals frisdrank, water) en andere verpakkingen (bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen) inzamelen. Deze dopjes worden gerecycled door een gespecialiseerd bedrijf, dat duurzame paletten maakt en per kilogram ingezamelde dopjes gemiddeld 0,30 EUR doneert aan de geleidehondenscholen. De opleiding van een blindengeleidehond kost ongeveer 25.000 EUR, waarvan slechts een klein deel door de overheid wordt vergoed. De gebruiker van de geleidehond betaalt zelf slechts een symbolisch bedrag van 1 EUR.
De dopjesinzameling biedt verschillende voordelen: het draagt bij aan het milieu door hergebruik, is toegankelijk voor iedereen en bespaart ruimte in de afvalbak. Bovendien is er geen einddatum voor de inzamelingen, en op de websites van de betrokken organisaties is doorgaans een overzicht van inzamelpunten, het aantal ingezamelde dopjes en praktische informatie te vinden. Bij de organisaties kunnen ook flyers en folders worden opgevraagd, en is er de mogelijkheid om lezingen aan te vragen om de actie te promoten, bijvoorbeeld op scholen of in verzorgingstehuizen. Hoewel de actie zeer populair is, vereist het wel een goede organisatie en coördinatie om succesvol te blijven.
Inzameling van inkt- en tonercartridges en mobieltjes voor doofblinde mensen
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Doofblindheid (SWODB) zet zich in voor het verbeteren van de levenskwaliteit van doofblinde mensen door wetenschappelijk onderzoek naar doofblindheid te bevorderen. In Nederland heeft SWODB inzamelpunten waar particulieren lege en volle inkt- en tonercartridges, evenals oude mobieltjes, kunnen inleveren. Deze producten worden gerecycled en de opbrengst gaat naar SWODB voor verder onderzoek. De stichting is altijd op zoek naar nieuwe inzamelpunten. Mensen die willen bijdragen maar geen inzamelpunt in hun buurt hebben, kunnen contact opnemen met SWODB voor een oplossing.
Brillen inzamelen voor hulpbehoevenden in Nederland en België
Particulieren kunnen ook bijdragen door oude brillen in te zamelen. Deze brillen worden vaak herverdeeld naar mensen in ontwikkelingslanden, waarbij ze de levenskwaliteit van de ontvangers verbeteren. Er zijn zowel tijdelijke als langdurige projecten die deze inzamelingen organiseren.
Nederland
In Nederland organiseren diverse organisaties en bedrijven inzamelacties voor oude brillen. Filialen van Specsavers Nederland en Hans Anders zamelen op regelmatige basis of gedurende bepaalde periodes brillen in voor buitenlandse projecten. Ook Stichting Sajith organiseert elk jaar inzamelingen, waarbij een medewerker naar Sri Lanka reist om daar de lokale bevolking van (lees)brillen te voorzien.
België
In België is
Ophthalmology WorldWide actief in het inzamelen van oude brillen, die wereldwijd herverdeeld worden. De organisatie helpt jaarlijks honderden mensen aan een beter zicht. De website vermeldt geen specifieke inzamelpunten, maar brillen kunnen per post worden opgestuurd. Medico Lions Belgium organiseert eveneens brilleninzameling en meer informatie hierover is te vinden via hun website: Medico Lions Belgium.
Deze geactualiseerde tekst biedt een overzicht van enkele bekende inzamelacties voor goede doelen, waarbij de nadruk ligt op zowel lokale initiatieven als internationale hulp.
Lees verder