Hoe werkt een LETS Ruilwinkel eigenlijk?
LETS Ruilwinkel werkt met een zeer sociaal concept. Niet alleen worden er materiële goederen aangeboden, maar ook diensten als het repareren van een fiets of het helpen met huiswerk. You name it, they've got it. En anders zorgen ze er wel voor. Wat het kost? Niets anders dan punten. Die kun je gemakkelijk en snel verdienen, wanneer je alle mogelijkheden kent. In plaats van punten kun je ook gelijk een wederdienst aanbieden als dat van toepassing op de situatie.
Waarom een LETS Ruilwinkel?
Stel, je hebt weinig geld, maar wel een kapper nodig of een nieuwe lamp. Breng dan je niet langer gebruikte artikelen, zoals bijvoorbeeld een oud servies of games, naar een LETS Ruilwinkel. Of anders bied je je talent voor grondig schoonmaken of bijvoorbeeld kleding repareren aan. Dat kun je daar omruilen voor een ander product of dienst.
Het systeem begrijpen
Wanneer je je inschrijft bij een Ruilwinkel, krijg je een pasje waarmee je kunt bijhouden hoeveel punten je hebt. Die punten krijg je na het verrichten van een service of nadat het artikel dat je inleverde, door iemand is meegenomen. Mocht niemand het willen hebben, dan mag je het terug na enkele weken of je kiest ervoor het door LETS te laten doneren aan een organisatie. In dat geval krijg je er geen punten voor. Je verzamelde punten kun je inruilen voor andere producten of diensten.
Een punt is € 0,50 waard. Dus als iemand een boek wil die jij hebt ingeleverd, en dat boek is twee punten waard, dan mag die klant dat ook kopen voor een euro in plaats van het voor punten om te ruilen. Zelf krijg je ook dan alleen de punten. Voor sommige producten worden geen punten weggegeven, zoals gedragen kleding en schoeisel. Alleen als een kledingstuk helemaal nieuw is en schoeisel niet gedragen is, kun je daar punten voor krijgen bij het inleveren.
Wat vind je in Schiedam?
Wat een Ruilwinkel wel of niet inneemt en waar je punten voor krijgt, kan verschillen per filiaal. Aan de LETS Ruilwinkel Schiedam zijn bijvoorbeeld een kapster en een fietsenmaker verbonden. Leden kunnen er extra voordelig geholpen worden. Verder hebben zij onder meer iemand die:
- aan fietsen werkt
- elektrische apparatuur repareert
- websites maakt en beheert
- software ontwikkelt
- feesten inricht en aankleedt
En altijd zijn nieuwe talenten en nieuwe producten welkom. Vraag en aanbod wisselen regelmatig, dus het is verstandig om regelmatig de
website van de Ruilwinkel in de gaten te houden.
Is het betrouwbaar?
Omdat LETS Ruilwinkel als een soort tussenpersoon fungeert, is de kans op fraude zeer beperkt. Duidelijke afspraken worden gemaakt over het hoe en wat. Er wordt op gelet dat een verleende dienst of ingenomen product voldoet aan een bepaalde kwaliteit. De werknemers zijn vrijwilligers. Ook is er ruimte voor het lopen van een stage, bijvoorbeeld het verplichte maatschappelijke stage voor veel scholieren. Sommige mensen komen er om te kletsen. Het is er gezellig vertoeven. Door de variëteit van de producten en diensten, is er veel afwisselend werk te doen.
Het filiaal in Schiedam
LETS Ruilwinkel Schiedam vierde in 2015 haar tweejarig bestaan. Debbie de Wekker leidt het filiaal. Regelmatig zijn er nieuwe vrijwilligers te vinden die de mensen vervangen die vertrokken zijn, meestal omdat ze ergens betaald werk hebben gevonden. Een LETS vrijwilliger probeert de bezoeker niet alleen behulpzaam te zijn bij het vinden of inleveren van producten, maar is ook gastvrij. Er is altijd wel iemand te vinden voor gezellige kletspraat.
Een bak koffie en een gezellig praatje
Bezoekers van LETS mogen per persoon twee bakken gratis koffie of thee drinken. Vaak is er een versnapering bij in de vorm van snoep of een koekje. Middelpunt is een tafel waar iedereen, bezoeker en werknemer, kan aanschuiven. Er wordt gekletst, gepauzeerd, gegeten, gedronken, gelezen, geschreven en beoordeeld of een product kan worden ingenomen. Een behaaglijke drukte. Kom je er voor het eerst, dan lijkt de ruimte krap. Na enkele minuten besef je dat dat wel meevalt. Er zijn zoveel verschillende soorten producten die allemaal een plaats hebben gevonden, dat de grote ruimte klein lijkt omdat er een heleboel te vinden is.
Een buitenplaats hoort bij het pand. Daar is onder meer een schuur waar een fietsenmaker voor ruilpunten je fiets repareert. Verder zijn er soms bouwmaterialen te vinden. Met uitbreiding van diensten is men er altijd bezig. Nieuwe ideeën die zorgen voor nieuwe mogelijkheden om anderen te helpen aan iets wat anders misschien wel onmogelijk was geweest.
Oorsprong en toekomst
Het concept komt uit Canada. Michael Linton begon in 1983 een 'Local Exchange Trading System', oftewel LETSystem afgekort naar LETS. Inmiddels is het idee wereldwijd overgenomen in verschillende varianten. In heel Nederland alleen al komen er steeds meer plaatselijke Ruilwinkel afdelingen. Het idee neemt momenteel aan populariteit toe, omdat de ouderwetse gewoonte van elkaar helpen en iets voor een ander doen, ondanks de steeds individueler wordende maatschappij, nog steeds belangrijk is.
Misschien nu meer dan ooit.