mijn kijk op

Goede doelen steunen, waar moet je op letten

Goede doelen steunen, waar moet je op letten Waarom zou je het doen en is het wat om ook een stukje eigen gewin te hebben met een combinatie van een goed doel steunen en een loterij … of is dat eigenlijk not done? Wanneer is het een goed doel en moeten we dat voor het grootste deel in het buitenland zoeken én zijn de goede doelen echt wel zo goed? Vragen die we, als we goede doelen steunen steeds vaker stellen. Voor welk goed doel gaan we?

Structureel aanpakken of “pappen en nat houden”

Alleen in het NU

De kritiek op een aantal goede doelen wordt steeds groter, want er zijn nogal wat doelen die met name met “pappen en nathouden” bezig zijn. Er gebeurt iets ernstigs en we duiken er massaal op om te helpen. Natuurlijk is dat niet verkeerd, want waarom zou je je medemens niet helpen als deze in nood is? Dat neemt niet weg dat alleen geld geven, niet de oplossing is die op de lange termijn de oplossing biedt.

Behalve dat er altijd en overal mensen zullen zijn die zichzelf willen verrijken en dus geld achterover drukken (ze zitten echt overal ter wereld), weten veel mensen lang niet altijd wat te doen met het geld of zijn de juiste middelen niet (tijdig) voorradig. Geld moet in deze dus omgezet worden in middelen én mensen voor de benodigde begeleiding.

Verder heb je ook nog de bureaucratische organisaties met grote ambtelijke apparaten en het daarbij behorende financiële plaatje. Aangezien er al verschillende organisaties op deze wijze "doorgelicht" zijn, is het aantal drastisch geslonken c.q. zijn organisaties aangepast. Dat neemt niet weg dat het zinvol is je te verdiepen in de organisatie, zodra je een keuze maakt. Je kunt altijd nog bedenken of het type organisatie van doorslaggevend belang is of niet.

Hoe dan ook, ook noodhulp of hulp in de vorm van "pappen en nathouden" kan zeker noodzakelijk en dus zeer zinvol zijn.

Structureel

Als je wilt helpen met een structureel tintje, dan moet aan de basis gewerkt worden en een mindset plaatsvinden. De hand ophouden moet omgezet worden naar bijvoorbeeld een eigen bedrijfje opstarten met behulp van een microkrediet.
Hygiëne is niet alleen van belang in het ziekenhuis in de buurt waar je je zieke kind brengt, maar hygiëne begint al in je eigen huis met het regelmatig wassen van de handen en dat water kan uit de kraan komen, de geslagen put of de leidingen die zijn aangelegd. Of denk aan voorlichting over geboortecontrole, wat van toepassing kan zijn als er minder kinderen sterven in derdewereldlanden. Allemaal zaken waar je structureel aan de basis werkt om het voor nu, maar juist ook voor de toekomst, beter te regelen.

Maar ook bij het tegengaan van het, zonder enige vorm van gedachten over de toekomst, kappen van bossen om er iets te verbouwen. Als je het gestructureerd doet en dus ook weer bomen gestructureerd aanplant, blijven er mogelijkheden voor de boeren om geld te verdienen en niet alleen nu. Immers ook het oerwoud is niet onuitputtelijk. Ook dit is een vorm van structurele aanpak.

Of het doden van dieren alleen voor de winst en dus accepteren dat een bepaald dier er enig moment niet meer is. Versus het gestructureerd vissen en zorgen dat er elders weer nieuwe mogelijkheden aandienen om de vissoorten weer toe te laten nemen in aantallen. Geld verdienen om te leven is belangrijk, maar het kan ook met oog voor de toekomst.
Wil je iets bij de basis aanpakken en kijken naar de toekomst, dan zijn de goede doelen die dit als basisuitgangspunt nemen vaak het meest geschikt … en soms in combinatie met noodhulp op het moment dat het er toe doet.

Goede doelen die met de gezondheid te maken hebben

Als het gaat om de goede doelen die met ziekten te maken hebben, dan heb je of gespecialiseerde of het is een combinatie. Maar veruit de meeste goede doelen hebben een insteek van onderzoek, structurele oplossingen/ontdekkingen om te komen tot genezing of minimaal van een dodelijke ziekte een chronische ziekte maken en soms bieden ze ook nog ruimte voor alles er omheen/ Dit varieert van hulpmiddelen tot plaatgroepen.

Per saldo speelt natuurlijk ook bij het structureel oppakken of en zo ja, hoe de betreffende organisatie e.e.a. binnen de eigen gelederen vorm geeft en of de eindverantwoordelijke een "groot-geld-verdiener" is of niet. Alles moet inzichtelijk zijn bij deze organisaties en als men geen inzicht geeft, kan je je vraagtekens zetten bij deze organisaties.

Keuze

Er zijn enorm veel goede doelen die allemaal met de beste bedoelingen werken en je geld graag ontvangen. Vanaf een bepaald bedrag zijn ze zelfs aftrekbaar van de belastingen, maar wat altijd van toegevoegde waarde is dat als je geld geeft, je er ook een bepaald gevoel bij moet hebben. Het is geen must, maar als je iets geeft aan een organisatie waar je ook enthousiast over bent, is dat nooit verkeerd.

Andere invullen van "geven"

Een ander vorm is "geven" is ook compensatie voor je dagelijkse gedrag/handelen. De vraag is echter of mensen dit überhaupt toe zullen geven.

Tenslotte kan je keuze ook te maken hebben met je eigen verleden (denk aan een ziekte die je zelf hebt of hebt gehad) of heb je minder eigen middelen, maar wil je jezelf graag inzetten. De meeste organisaties zijn altijd op zoek naar vrijwilligers, in wat voor rol dan ook … en zeker net zo waardevol.

Conclusie

Goede doelen zijn helaas nog nodig en dat zal niet snel veranderen in deze wereld. De mensen die misbruik maken van de nobele insteek van een goed doel, zullen er ook altijd zijn. Als je echter vanuit de beste intenties kijkt naar het goede doel wat je wilt steunen en de manier waarop je wilt steunen, doe je goed … en goed doen is uiteindelijk nooit verkeerd.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld geven, hoe kies je een goed doel?Geld geven, hoe kies je een goed doel?Hoe kies je een goed doel dat echt bij je past? Uit welke organisaties moet je kiezen als je graag geld wil geven aan ee…
Bedrijven en goede doelen: waarom, wat en hoe?Bedrijven en goede doelen: waarom, wat en hoe?Bedrijven die goede doelen steunen. Het zijn er steeds meer. Waarom eigenlijk? Is het goed voor je imago? Helpt het klan…
Goede doelen: de 1 procent clubGoede doelen: de 1 procent clubWat is de 1 procent club? Wat doet de 1 procent club? Hebben we niet genoeg goede doelen in Nederland? Waarom 1%? Wie is…
Goede voornemens realiserenHet hebben van goede voornemens alleen, zal niet voldoende zijn om het uiteindelijke doel ook werkelijk te realiseren. N…

Het leven in een Blijf Van Mijn Lijf HuisHet leven in een Blijf Van Mijn Lijf HuisEen kraakpand. Ellendige boel. Smerige plek vol vrouwen die niet meer verder kunnen. Dit zijn slechts enkele termen die…
Weggaan uit een gewelddadige relatieWeggaan uit een gewelddadige relatieJaarlijks hebben in Nederland zo'n 200.000 slachtoffers te maken met een ernstige vorm van huiselijk geweld. Een groot d…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.