Overlast van de buren

Overlast van de buren De een heeft er regelmatig last van en de ander nooit. Je kunt het nooit voorspellen, want ook als je je buurman honderden meters verder woont, kan er nog een verschil van inzicht over bijvoorbeeld de erfafscheiding ontstaan. In de stad kan je weer heel andere problemen hebben. Kortom, burenoverlast kan je overal tegenkomen. Maar ja, wat mag er van jezelf gevraagd worden als je ergens gaat wonen?

De buren

Je hebt de buren niet “in de hand”, maar je kunt er wel zelf zoveel mogelijk aan doen. Soms zijn het kleine dingen en soms moet je er misschien voor naar de rechter, maar laten sluimeren, wil voor de meeste mensen zeggen dat het enig moment toch uit de hand loopt. Voorkomen is altijd beter, maar wat kan je nu zoal doen?

Je nieuwe woning

Voorbereiding

Het is altijd goed te beginnen met de omgeving in je op te nemen, loop door de straat, ervaar hoe mensen naar elkaar reageren en krijg er een gevoel bij. Als je in een stad woont waar je dicht op elkaar woont, besef dan dat je niet muisstil kunt wonen. Er is altijd wel omgevingsgeluid, als je dit niet wilt ga er dan niet wonen.

Verder is het goed om af te stemmen met de makelaar (en eventueel kadaster) hoe erfgrenzen liggen en hoe de ommuring van je grondgebied is. De meeste problemen tussen buren ontstaan of zijn minimaal gerelateerd aan iets rond de erfafscheiding.

Je gaat er wonen

Als je vooraf nog niet tot kennismaking gekomen bent, dan is het aan te raden dit te doen op het moment dat je je intrek doet. Ben je eerder nog aan het verbouwen, dan is het raadzaam kennis te maken als je de verbouwing laat aanvangen. Je kunt je dan verontschuldigen voor de tijdelijke overlast etc. Veel mensen zijn hier gevoelig voor.

Ervaar vervolgens of het gehorig is, als je dit in de eventuele verbouwing al niet geconstateerd hebt. Mogelijk kan je nog iets aan (muren, plafonds of vloeren) doen, maar soms ook niet en dan is het een gegeven waar iedereen rekening mee moet houden. Je buren én jij!

Buurtgewoonten

Als je ergens gaat wonen, let dan ook een beetje op de “gebruiken”. Mensen zetten bijvoorbeeld graag de auto voor de deur (als dit mogelijk is). Als je er eerder bent en je kunt ook voor je eigen deur plaatsen, doe dit dan. Voor iedereen in een straat waar de ruimte voor auto gelimiteerd is, is het ook een ongeschreven regel, dat je een beetje sociaal parkeert en niet anderhalve ruimte inneemt en dus de plek voor een ander wegneemt. Sommige mensen pakken de container voor de ander mee als deze buiten gezet moet worden. Het zijn van die kleine dingen, die zo belangrijk kunnen zijn en net dat verschil maken.

Volumeknop

Ook handig om als je aan het genieten bent in de tuin of op het balkon, om met het volume niet voluit te zetten. Het gaat daarbij niet alleen om muziek, maar ook kinderen kunnen alles bij elkaar schreeuwen, je honden blaffen aan een stuk door of je bent een hobbyklusser en de boor en zaag zijn de hele dag actief. Rekening houden met elkaar is bijvoorbeeld tijden respecteren, maar ook elkaars ruimte. Niet iedereen wil continu contact met de buren of een hoofd van de buurman over de afscheiding (al is het maar om goedendag te zeggen). Maar ook als je katten hebt, zorg dat ze niet de hele dag in de tuin van je buren zitten (om hun behoefte te doen). Katten mogen dan wel buiten lopen, maar als je vergaat van de kattenpis, levert dat zeker problemen op.

Heb je een feestje en zal het die avond tot geluidsoverlast leiden, als je het netjes doorgeeft zullen de buren er minder moeite mee hebben dan wanneer ze onaangekondigd uit hun slaap gehouden worden door de muziek van de buren.

Respect

Het gaat uiteindelijk om respect en als er al een meningsverschil ontstaat, wat natuurlijk altijd kan, dan is het goed om vanuit respect met elkaar om te gaan. Niet omdat iets altijd zo geweest is of omdat iemand anders het ooit gezegd heeft. Zorg dat je je feiten paraat hebt, objectief naar een situatie kijkt en altijd blijft praten (zonder stemverheffing of schelden).

Maak zo nu en dan ook eens een praatje. Het hoeft inhoudelijk nergens over te gaan, maar gewoon goedendag zeggen en roepen dat de zon zich weer nauwelijks laat zien (wat vaak zo is), zegt al veel.

Tot slot

Je kunt het prima vinden met je buren of het wordt een nagel aan je doodskist, maar je hebt er zelf altijd een hand in. Als je het zuiver bekijkt, moet je eruit komen of een klacht voor zijn. Een beetje rekening met elkaar houden, zegt al heel veel.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschillen met de buren voorkomenMet uw buren kunt u beter geen ruzie hebben. Door verschillende oorzaken kunnen er echter eenvoudig geschillen ontstaan.
Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?Geluidsoverlast kan betrekking hebben op harde geluiden, maar ook op lage steeds terugkerende geluiden. Geluidsoverlast…
Geluidsoverlast door buren, wat mag en wat kanEen van de grootste bronnen van geluidsoverlast, na het wegverkeer, zijn buren. Het is natuurlijk heel vervelend als uw…
Geluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlast is het als hinderlijk ervaren van geluid: ook wel lawaai genoemd. De meeste mensen hebb…

Autismeweek - wat houdt dat in?Autismeweek - wat houdt dat in?Van 2 t/m 8 april 2017 is het weer Autismeweek. Deze week is een jaarlijks terugkerend feit en wordt al voor de zevende…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.