Gezellige oudejaarsavond

Gezellige oudejaarsavond Oudejaarsavond wordt door de een heel uitgebreid gevierd en de ander doet er nauwelijks wat aan. Ieder bepaald het door zichzelf en niets is goed of fout. Maar als je toch iets wilt doen, maar dan buiten het reguliere, zijn er tal van mogelijkheden. Niet alledaags, maar als je juist eens iets anders wilt doen, dan zijn er best een aantal mogelijkheden.

Oorsprong

Oudejaarsavond is de voorbereiding op het feest wat Nieuwjaar heet. Dit is een van oorsprong christelijke dag om het nieuwe jaar in te luiden. Het vuurwerk wat we om 12 uur afsteken wordt door de Chinezen gezien als verdrijving van de geesten. Overigens werkt de Chinese jaartelling anders en viert men het nieuwe jaar dus op een ander moment.

Wat te organiseren?

Let op je gezelschap

Je kunt iets aparts organiseren, maar als je mensen hebt die dat niet aankunnen, bijvoorbeeld wandelen als je mensen ontvangt die slecht ter been zijn, is dat niet zinvol. Kijk dus, voordat je na gaat denken over wat je gaat doen, goed naar je gezelschap.

Bepaal je activiteit

Meestal is het zo dat als je er voor gaat zitten, je niet heel veel verder komt. Schrijf dus op wat je leuk lijkt, op het moment dat je iets ziet op televisie of in een (internet-)blad, er op de radio over hoort of je er iemand over hoort praten. Zo bouw je langzaam een lijstje op met de mogelijkheden.
Daar vallen er uiteraard ook direct weer een aantal vanaf, want voor bepaalde zaken heb je een weertype nodig wat mogelijk niet aanwezig is. Wat je overhoudt is je basis waarop je bepaald wat je gaat doen en dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Je zou je ook nog wat meer in je gezelschap kunnen verdiepen en bekijken wat zij mogelijk leuk vinden. Bedenken of er kinderen bij zijn, die mogelijk weer iets anders leuk vinden, maar realiseer je ook dat je het nooit voor iedereen helemaal goed kunt doen.

Iets organiseren

Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden, maar iets leuks gaan doen op een avond kan ook iets magisch hebben. Natuurlijk speelt voor buitenevenementen ook het weer een rol en dan is een open lucht met mogelijk wat kou maar geen regen, het meest ideale in het Nederlandse klimaat. Maar helaas, dat hebben we niet voor het zeggen. Een alternatief achter de hand hebben, is in dat geval geen overbodige luxe.

Enkele voorbeelden

De lijst is eindeloos, hierbij enkele voorbeelden:
  • Thuis iets lekkers klaar zetten om dan vervolgens met je gezelschap een mooie avondwandeling te maken in een buitengebied, de bossen of de duinen, kan bij helder weer prachtig zijn. Sterren tellen of gewoon een goed gesprek voeren.
  • Je zet thuis de champagne koud en gaat eerder met je gezelschap een hapje eten of een aangekleed drankje drinken. Vlak voor middernacht naar huis (wel een BOB of de taxi nemen) … juist het tegenovergestelde van wat veel mensen doen dus … en de champagne thuis met lekkere muziek op de achtergrond ontkurken.
  • Maak er een spelletjesavond van en laat mensen kiezen (de meeste stemmen wint) welke spelletjes je gaat doen. Zet op voorhand wat versnaperingen klaar, dat voorkomt dat je zelf nog aan de slag moet. Het moet voor iedereen een gezellige avond zijn!
  • Toch liever geconcentreerd op het eten, ga dan (kaas-)fonduen of gourmetten. Zo smeer je het over een langere periode uit, is er ruimte voor een goed gesprek en kunnen kinderen meedoen. Wil je het iets meer aankleden, doe dan “raad-spelletjes” tussendoor en hang aan ieder goed antwoord een ludiek prijsje.
  • Met een klein clubje gezellig thuis … kijk dan naar de filmsmaak van je gasten en huur wat bij iedereen past (in de hoop dat deze in ieder geval gedeeltelijk op een lijn ligt). Vooraf lekkere luxe hapjes klaar zetten uiteraard.
  • Een heel andere omgeving is ook wel eens leuk voor oudejaarsavond en komen er geen gasten of is het een klein groepje, waarom dan niet naar een heerlijke omgeving waar je de dag erna ook nog kunt genieten. Een gehuurd huisje of een lekker luxe hotelkamer kan ween prima alternatief zijn.

Tot slot

Je hoeft er niet veel aan te doen, maar als je het doet is het misschien ook wel leuk om het eens op een wat andere manier te doen. Keuze genoeg en voor iedere portemonnee. Geniet er vooral ook van.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oudejaarsavond thuisOudejaarsavond thuisDe oudejaarsavond is de laatste dag van het jaar en de meeste Nederlander brengen deze avond thuis door. Dat klinkt saai…
Sylvesterparty gezellig thuis vierenSylvesterparty gezellig thuis vierenElk jaar weer dezelfde vraag: waar en hoe moet oud en nieuw worden gevierd? Wie genoeg heeft van openbare festiviteiten…
Leuke spellen om op oudjaarsavond te spelenLeuke spellen om op oudjaarsavond te spelenJe kunt op oudejaarsavond televisie kijken, maar is dat wel echt een leuke activiteit voor de jaarwisseling? Wanneer je…
Oudejaarsavond vieren: ideeën voor oud en nieuw thuisOudejaarsavond vieren: ideeën voor oud en nieuw thuisOudejaarsavond. Al weken voordat het weer zover is, stellen mensen zich de vraag: hoe gaan we oud en nieuw dit jaar vier…

Is “goed doen” een kerstgedachte of voor altijd?mijn kijk opIs “goed doen” een kerstgedachte of voor altijd?Je kunt niet het hele leven stil staan bij wat er allemaal in de wereld aan de hand is, dan heb je zelf geen leven meer…
Campagne New Yorkse metro tegen ‘man spreading’Campagne New Yorkse metro tegen ‘man spreading’In de nagenoeg altijd volle New Yorkse metro is het vaak moeilijk een zitplaats te bemachtigen, met name tijdens de spit…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.