mijn kijk op

Is “goed doen” een kerstgedachte of voor altijd?

Is “goed doen” een kerstgedachte of voor altijd? Je kunt niet het hele leven stil staan bij wat er allemaal in de wereld aan de hand is, dan heb je zelf geen leven meer … en we willen immers ook zelf graag een prettig leven hebben. De meeste mensen hebben het al druk genoeg met zichzelf. Dit neemt niet weg dat we ook kunnen proberen de typische kerstgedachten wat dichter in ons dagelijks leven te brengen. Daar zijn verschillende manieren voor, maar hoe werkt dat?

Afkopen of in actie komen?

Afkopen positief en negatief

Het gemakkelijkste is het “afkopen” via het doneren aan goede doelen, maar gaat gelukkig voor veel mensen ook een stuk verder dan slechts “afkopen”. Overigens is niets mis met afkopen, want dan doe je nog iets in het kader van goed doen richting een ander en kan het je nog steeds aan het hart gaan, wat een organisatie doet.

Maar ja, er zijn immers ook veel mensen die niets doen, terwijl dit niet aan hun financiële situatie ligt. Mensen die liever met zichzelf bezig zijn of slechts hun directe omgeving. Het is een keuze, dat is het altijd. Maar dan heeft de bijbehorende kerstgedachte eigenlijk ook weinig diepgang.

In actie komen

Als je meer wilt doen dan een of meerdere goed doelen financieel steunen en de kerstgedachten door wilt trekken in het dagelijks leven, wil dat nog niet zo zijn dat je er continue mee bezig bent. Er zijn tal van mogelijkheden die je in kunt passen in het dagelijks leven en echt geen enorme druk leggen. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je er aan wilt en kunt spenderen.

Het is goed om eerst te kijken waar je je voor in wilt zetten en daar begint het “probleem” vaak al, want er zijn zoveel mogelijkheden. Enkele voorbeelden waar je vrijwilliger voor kunt worden en variërend van minder noodlijdend tot ernstig noodlijdend:
  • Een van de bekendste en wat helaas aan de orde van de dag is, is de voedselbank. Het is dichtbij, voor de mensen in de directe omgeving die het hard nodig hebben. De criteria zijn over het algemeen streng.
  • Als de financiën niet van dien aard zijn dat kinderen aan zaken deel kunnen nemen, is het nog steeds belangrijk dat kinderen zich sociaal ontwikkelen. Er zijn verschillende initiatieven waar dit wordt opgepakt door vrijwilligers. Vaak in de direct omgeving en/of gekoppeld aan school.
  • De diverse doelen die geld verzamelen voor de derde wereld landen. De een zal je meer aanspreken dan de ander. Maar allen zijn doordrongen van het structurele karakter qua ondersteuning en mensen langzaam maar zeker selfsupporting te laten worden.
  • Dan zijn er nog verschillende partijen die geld inzamelen om bepaalde ziekten de wereld uit te krijgen. Er is meestal te weinig geld voor diepgravend en structureel onderzoek, zeker als de “doelgroep” klein is.
  • De jeugd heeft de toekomst en sporten / bewegen is belangrijk. Om dit alles mogelijk te maken zijn altijd heel veel mensen nodig, want van alleen de contributie kan de gemiddelde vereniging niet al te veel doen.
  • Zoals sporten belangrijk is, zeker voor de jeugd, is creativiteit ontwikkelen voor de jeugd ook belangrijk en ook daar is maar weinig geld voor. Vrijwilligers zijn ook hier erg gewenst en activiteiten worden vaak ook gekoppeld aan school of wijkinitiatieven.

Wat ga je doen?

Als je besloten hebt niet “slechts” met je portemonnee in actie te komen, is het nog steeds niet eenvoudig om te bekijken wat je het beste kunt doen c.q. waar je je kwaliteiten zo optimaal mogelijk in kunt zetten. Vaak gaan zaken wel gelijk op met datgene waar je in het dagelijks leven goed in bent. Van de andere kant, mensen willen soms iets heel anders doen of hun gedachten op “nul” zetten in deze hectische maatschappij en er slechts voor gaan.
Of je nu handig bent om spullen los te peuteren voor de voedselbank, je liever langs de deur gaat om geld in te zamelen of langs het veld staat om jongeren te jureren of anderszins te begeleiden … het maakt niet zoveel uit. Het gaat er om dat je snapt waar je het voor doet én dat je er zelf ook nog wat aan hebt. De wisselwerking maakt dat iets waar je je op vrijwillige basis voor inzet, langer vol kunt houden. De rem die je bij een betaalde baan hebt, je moet immers toch geld verdienen ook al vind je je werk rampzalig, is er niet of is minimaal anders bij vrijwilligers werk. Maar organisaties willen wel op je kunnen rekenen en dus is vrijwilligerswerk niet vrijblijvend.

Tot slot

De kerstgedachte dat we ook iets voor een ander over willen hebben, is een gedachte die prima in te passen is in het dagelijks leven en dus niet slechts een kerstgedachte. Ruimhartig naar die ander die het kan gebruiken is nooit verkeerd en misschien zoals het spreekwoord zegt: “Wie goed doet, goed ontmoet”.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bewust gedrag vs. onbewust gedragGedrag is eigenlijk alles wat we doen. Alles wat we doen uit ons zelf, maar ook alles wat we doen als reactie op hetgeen…
5 heerlijke cocktails met Amaretto5 heerlijke cocktails met AmarettoZin in een lekkere cocktail? Deze cocktails zijn divers en zeer lekker met als hoofd smaakmakend ingrediënt Amaretto. De…
5 heerlijke cocktails met perziklikeur5 heerlijke cocktails met perziklikeurIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met perziklikeur. De recepten zijn allemaal erg verschillend…
Ik verveel me en heb niets te doen: wat nu?Ik verveel me en heb niets te doen: wat nu?Heb je niks te doen, verveel je, je? Dat is niet nodig! Er zijn zoveel leuke dingen te doen. Misschien kom je er niet zo…

FACT-teams in NederlandFACT-teams in NederlandNederlandse zorg wordt steeds vaker thuis aangeboden. Dit geldt ook voor mensen met een psychiatrische stoornis. Een paa…
Gezellige oudejaarsavondGezellige oudejaarsavondOudejaarsavond wordt door de een heel uitgebreid gevierd en de ander doet er nauwelijks wat aan. Ieder bepaald het door…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.