De volwassen beelddenker heeft legio mogelijkheden

De volwassen beelddenker heeft legio mogelijkheden Iedereen wordt als beelddenker geboren. Rond het derde levensjaar, wanneer de taal ontdekt wordt, gaat 90% van de bevolking denken in woorden: de woorddenkers. Van beelddenker naar woorddenker. Bij 5 tot 10% van de mensen, blíjven er zich echter beelden in het hoofd vormen bij gesproken woorden: de beelddenkers. Het heeft zeker voordelen maar een beelddenker en een woorddenker begrijpen elkaar niet altijd. Beroepsmatig en privé kan dit soms ‘botsen’. Beelddenkers zijn mensen met een prachtig talent! Maar het kan ook erg lastig zijn om anders te denken dan de meeste mensen. Vooral bij het niet weten dat bij een ander de informatie anders ‘binnenkomt’.

Voordelen van een beelddenker

De volwassen beelddenker van nu, weet vaak niet dat er mensen zijn die niet in beelden denken. Hebben vaak een moeilijke basisschoolperiode gehad. Veel onbegrip en zich dom gevoeld. Ook bij het klimmen van de jaren blijft dit gevoel van: 'Ik ben anders. De mensen snappen me niet. Het zal aan mij liggen' De beelddenker en de woorddenker beleven en ervaren de wereld ook ‘anders’. De mooie voordelen van de beelddenker ten opzichte van een woorddenker zijn:
  1. Beelddenkers kunnen buiten kaders denken. Het beeld in het hoofd kan van alle kanten bekeken worden. Dit maakt ze creatief en geschikt voor creatieve en technische beroepen. Beroepen als ICT beheerder, schrijver, muzikant, kunstenaar, monteur, cabaretier, architect of aannemer.
  2. Door het driedimensionaal denken, ziet een beelddenker oplossingen waar anderen deze niet zien. De woorddenker bekijkt een vraagstuk van één kant. De beelddenker zien oplossingen voor zich, terwijl ze er nog geen verklaring voor hebben. Driedimensionaal denken is een gave.
  3. Beelddenkers hebben heel vaak gevoel voor muziek. Ritmegevoel en het herkennen van klanken zit in de rechterhersenhelft.
  4. Visualiseren is voor de meeste beelddenkers gesneden koek. Erg handig bij veel zorgen. Stop alle zorgen in een ballon, blaas die op en prik hem stuk. De ballon is weg maar ook alle zorgen. Of om te mediteren en een rustige plek te visualiseren. Even helemaal uit de dagelijkse beslommeringen zijn geeft een heel nieuw energiek gevoel.
  5. De beelddenker denkt vanuit een totaalbeeld. Een beeld is vaststaand en de beelddenker kan plots een oplossing zien zonder te kunnen verklaren hoe hij of zij daar toe komt. Eén blik op de notulen en de beelddenker heeft een antwoord.
  6. De wereld niet beredeneren maar beleven. Intens voelen, ruiken, zien en horen. Beelddenkers voelen hun omgeving, zijn heel sensitief. Lezen lichaamstaal en voelen spanning en emoties van anderen. Geluiden, beeld en reuk worden niet gefilterd en alle indrukken komen intens binnen. De beelddenker is emotioneel en spiritueel begaafd. Is empathisch en heeft een groot inlevingsvermogen in de gevoelens en gedachtegang van anderen. Een beelddenker heeft erg veel moeite met onrecht.

De samenhang en het dagelijkse leven

De mooie eigenschappen van de beelddenker kunnen een last worden wanneer de bekendheid er niet is. Wanneer je niet weet dat je een beelddenker bent. Wanneer je denkt dat iedereen in je omgeving op dezelfde manier ervaart en beredeneert als jij. Hoe een bovengenoemde voorbeelden dan juist mis kunnen gaan en niet begrepen worden door de omgeving:

1. Buiten kaders denken

De beelddenker denkt vanuit het totaalbeeld. Ook in een gesprek. Door het totaalbeeld te zien is het voor de beelddenker de normaalste zaak om ongenoegen ‘tussen de regels’ te plaatsen (het gebeurt gewoon automatisch). Om niet het achterste van de tong te laten zien is de beelddenker heel goed om boodschappen, ongenoegen of meeleven ‘tussen de regels’ te plaatsen. Zowel op papier als in gesprek. Alleen de woorddenker ‘pikt’ dit niet op, voor de woorddenker is het ‘Chinees’ om een gesprek te volgen met een beelddenker. De interesse verdwijnt en de sensitieve en spirituele beelddenker wordt gemeden in gesprekken. Erg frustrerend en vaak haakt de beelddenker dan ook af omdat hij/zij niet begrepen wordt. Gelukkig blijven er wél mensen over waar een gesprek en het delen van gedachten, sneller gaat dan het ‘licht’. Ook beroepsmatig is het van belang om te weten dat maar een klein gedeelte van de bevolking beelddenkers zijn. Het betekent: je kunt wel eisen dat een ander verandert, maar eigenlijk kan je alleen jezelf veranderen. Maar je moet het WEL WETEN!

2. Het moet toch ideaal zijn om iemand in je werkomgeving te hebben die driedimensionaal kan zien?

Er spelen helaas vaak meer dingen een rol. Jaloersheid van andere collega’s en het beschimpen met woorden: ja, daar heb je hem/ haar ook weer. Een nare sfeer kweken waar veel collega’s in mee gaan. De beelddenker voelt zich onbegrepen en eenzaam. Daarnaast verbazing alom dat na weken vergaderen de oplossing over een vraagstuk is geworden wat hij/zij in het begin al aan gaf! Het kan zijn dat dit zich juist tegen de beelddenker keert, i.p.v. gebruik te maken van deze 'gave'.

3. Ritmegevoel en het herkennen van klanken

zit in de rechterhersenhelft. De dominante helft bij de beelddenker. De beelddenker vindt vaak pianomuziek erg rustgevend wat in de puberleeftijd not done is. Niet kenbaar maken anders lachen de klasgenoten, vrienden en vriendinnen je uit!

4. Visualiseren

Visualiseren is het vertalen van een gedachte naar een beeld. Iets wat iedereen en de beelddenker doet dit automatisch. De beelden kunnen zelfs als een film bekeken worden. De beelddenker lijkt dan dromerig en weg van de wereld, wat door de omgeving niet altijd begrepen wordt.

5. Denken vanuit een totaalbeeld

De beelddenker kan bij het uitdelen van de onderwerpen van een vergadering plots het antwoord geven. De andere deelnemers aan de vergadering begrijpen het niet en doen er niets mee. Pas uren later, wanneer iedereen moe is, komt de oplossing die de beelddenker in het begin al aangaf!

6. Beelddenkers zijn vaak sensitief

Hebben inlevingsvermogen en zijn zeer betrokken bij anderen en hun gebeurtenissen (empathisch). Voelen vaak meteen de sfeer aan en kunnen hierop inspringen. De valkuil is wederom dat de beelddenker aanneemt dat de ander dit ook kan. In werkelijkheid is dit niet zo, gezien 90 % of meer van de mensen een woorddenker is. Bij ontkennen dat er wat is krijgt de beelddenker al snel het gevoel: ik hoor er niet bij. De beelddenker kan ook moeilijk omgaan met uitspraken die hem of haar kwetsen. Een verkeerde terloopse opmerking, kan als een mes in de rug aanvoelen. Twee verkeerde opmerkingen doen blijvend pijn. Blijft dit herhalen dan trekt de beelddenker zich terug en het gevolg is dat het plezier op het werk/ school langzaam verdwijnt.

Je kunt eisen dat een ander verandert, maar eigenlijk kan je alleen jezelf veranderen
© 2014 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe de beelddenker te helpen bij een 'fout' beeldHoe de beelddenker te helpen bij een 'fout' beeldBeelddenkers denken vanuit een totaalbeeld. Een beelddenker denkt in beelden en de leerkracht onderwijst in woorden. Dit…
Beelddenken; wat is dat?Beelddenken; wat is dat?Iedereen denkt als kind in beelden. Dit komt mede omdat de taal in schrift pas later aangeboden wordt. Wanneer een kind…
Beelddenken is woorden horen en zien met beeldenBeelddenken is woorden horen en zien met beeldenIedereen neemt informatie op. De informatie wordt opgenomen, verwerkt, onthouden en gebruikt. Maar niet bij iedereen wor…
De oorzaak van beelddenken ligt in de hersenenDe oorzaak van beelddenken ligt in de hersenenOngeveer 5 tot 10% van de Nederlanders denkt in beelden. Een zin uit een gesprek: “wat een prachtig paard”, laat bij een…

Het weer als gespreksonderwerpmijn kijk opHet weer als gespreksonderwerpWe babbelen wat af en zeker over het weer. Het is in Nederland topic nummer één en vaak is het een vorm van mopperen en…
Bronnen en referenties
  • Bron: ik leer anders van Agnes Oosterveen- Hess
Reacties

Judith van Zummeren, 21-08-2020
Ik ben 63 en sinds een jaar arbeidsongeschikt. Burnout. Schijnt bij uitstek iets voor de beelddenker te zijn. Ik weet het al langer maar heb nu pas de behoefte verder te neuzen. De schellen vielen van mijn ogen. Wat een hoop leed was me bespaard gebleven als dit destijds onderkend was. Wat zijn er ongelooflijk veel kwartjes gevallen. Ik heb gedacht dat ik dom was, heb nooit ergens bij gehoord, dacht zelfs dat ik helderziend was omdat ik zoveel dingen ineens 'weet'. Wat een inzicht. Ik ben er heel blij mee dat ik nu eindelijk weet hoe het zit.
Judith Reactie infoteur, 25-08-2020
Hallo Judith,

Leuk, ik ben ook 63. Weet dat een beelddenker vaak ook extra gevoelig is (HSP) is. Mijn motto is toch wel: hoe ouder hoe wijzer! Geniet van alle nieuwe inzichten.

Groet, Ria.

José, 11-10-2016
Ook ik ben 48. Sinds een aantal maanden ben ik bezig met haptotherapie en hier is kort geleden voor het eerst duidelijk geworden dat ik wel eens een beelddenker zou kunnen zijn. Het gekke is dat mijn zoon hier vroeger op getest is, en dat ook bleek te zijn, maar dat ik het nooit op mezelf ook betrokken heb. Ook mijn zus is beelddenker. Als ik nu lees wat beelddenken bij volwassenen inhoud, dan vallen veel zaken op hun plek. Nu snap ik waarom het mis ging in mijn laatste baan. Ik had tijdens het inwerken het gevoel dat ik alleen maar losse eindjes had maar kon het verband met het geheel niet leggen. Als ik dit aangaf, dan begrepen ze me niet. Ik kon toch alles toch gewoon op hun manier aanleren maar het lukte me niet. Na 3 weken hoefde ik niet weer te komen… Wat me ook opvalt in het verhaal: de gevoeligheid voor kritiek… heb hier ook heel veel moeite mee. Ben dan ook direct heel erg gekwetst en dat mes in de rug gevoel is me dan ook zeer bekend. Reactie infoteur, 12-10-2016
Hallo José,
Een ontdekking wat het leven gemakkelijker had gemaakt wanneer hier was naar gekeken. Wat fijn dat het bij je zoon wel bekend is. Het is fijn dat veel dingen op deze manier te verklaren zijn. We worden steeds rijker hoe ouder we worden, zeg ik maar. Beelddenkers die ik ken zijn ook vaak HSP'ers (hoog sensitief) maar hebben ook de kans om EHS te worden (elektrogevoelig). Vooral de gevoeligheid voor emoties doet me daaraan denken.

Succes met je ontdekking. Ria.

Rob van Helden, 03-04-2016
Ik ben ook 48 en sinds twee dagen lees ik ook over beelddenkers en tekstdenkers en zat met tranen in mijn ogen en alles viel op zijn plek. alles in de tekst die ik las sloeg op mij.
ik voelde me ook heel dom en onbegrepen maar begrijp nu waar dat vandaan komt
en wist niet dat er tekstdenkers zijn. Reactie infoteur, 05-04-2016
Rob,

Alles valt op zijn plek. Wat je toen niet wist weet je nu. Wees dankbaar! Dat is de bedoeling van het leven. Ontdekt hoe je in elkaar zit. Maakt niet uit hoe.

Sterkte, Ria.

Gerda R., 25-05-2015
Ik(48) ben nu net voor het eerst aan het zoeken op internet over beelddenken. Ik heb er toch wel last van. Juist omdat ik dan dingen moet/wil doen en het (meteen) weer vergeet, omdat ik het in mijn hoofd al gedaan heb. Dit heb ik zowel thuis als op het werk. Reactie infoteur, 26-05-2015
Dag Gerda,
het verklaard zoveel dingen. Dingen van nu maar ook van vroeger.
Dingen die niet aan jouw liggen maar door de manier van anders denken! Anders denken waar veel aandacht voor is.

Succes met alle dingen,
groet, Ria.

Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 03-10-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.