mijn kijk op

Het weer als gespreksonderwerp

Het weer als gespreksonderwerp We babbelen wat af en zeker over het weer. Het is in Nederland topic nummer één en vaak is het een vorm van mopperen en uiten we maar wat graag ons ongenoegen, want we zijn niet snel tevreden. We blijven het stug volhouden en dan maakt het niet uit of we er over praten of over schrijven. Ook op internet bekijken we allerlei weersites met forecasts, maar kijken we ook uitgebreid terug op wat achter ons ligt en analyseren we het onderwerp bijna kapot. Maar dat neemt niet weg dat we er mee doorgaan en het hét gespreksonderwerp van de dag is. Het is niet iets van vandaag of gister, als we terugkijken kunnen we rustig stellen dat we al vele jaren bezig zijn met “het weer”. Toch is dit niet iets wat overal zo nadrukkelijk onderwerp van gesprek is. Wat maakt het verschil waarom we zo met het weer bezig zijn en dagelijks willen weten hoe het ons in de buitenlucht is en nog zal vergaan?

De mens

De mens wil controle over het leven, misschien geldt dit niet voor iedereen, maar het merendeel wel (zeker 85% van de mensen vallen binnen deze groep). Dat brengt met zich mee dat we ook willen weten hoe het weer onze plannen mogelijk kan doorkruisen. Natuurlijk weten we dat we het weer niet kunnen beïnvloeden … wat overigens het menigeen wel zou willen … maar als je er dan toch geen controle over kunnen hebt, dan willen we minimaal weten wat ons te wachten staat voor de komende dag of dagen.

Lokaal

Bron: YvetteNatuurfotografie, PixabayBron: YvetteNatuurfotografie, Pixabay
De weersverwachting willen we als het even kan op lokaal niveau hebben, dan weten we ook of die regenbui boven ons hoofd zich uit zal storten of niet. De landelijke weerberichten zijn dan vaak nog niet eens toereikend (bijv. KNMI of Meteo Consult) en we zoomen via internet of de lokale zenders vaak in om het te weten te komen. We doen dit in alle seizoenen, in de lente en herfst het vaakst, want de wisselvalligheid is dan groter. Althans de kans op wisselvalligheid is groter en de verschillen van de seizoenen zijn dan het duidelijkst merkbaar.

Mopperen

Als het even niet is waar we op hopen, bijvoorbeeld een zonnige dag in de zomer wordt een miezerige regenachtige dag, dan mopperen we ons suf. We willen laten weten dat we het niet leuk vinden of er zelfs chagrijnig van worden. Zowel tegenover de persoon tegenover je als op Facebook, Twitter of andere social media. Uit recente cijfers (2013) blijkt dat het weer op maandbasis minimaal 10x een topic is en met name de late wintermaanden doen het goed. We zitten er maar vol mee en iedereen mag of moet het weten …

Maar mopperen op het weer heeft ook een andere functie, namelijk het leggen van contact. Iedereen kan immers wel iets over het weer zeggen en dus is dat een prima gelegenheid om, al wachtend op de bus of trein of op een terrasje, het gesprek aan te knopen met degene naast je. Zomaar, om gericht contact leggen of om de tijd te doden of om te voorkomen dat er enge stiltes vallen als je samen in een kleine ruimte zit.

De locatie

Warm

Toch speelt de locatie ook een rol, want daar waar je altijd een redelijk constant klimaat hebt, zijn mensen minder bezig met het weer. Logisch ook, want wat valt er te zeggen, wat valt er te mopperen.
In een subtropisch gebied waar we er bijna de klok op gelijk kunnen zetten dat de zon vanaf opkomst heerlijk schijnt, worden we vrolijk als er een verkoelende bui valt. Dit, terwijl wij in Nederland mopperen op diezelfde bui. In Nederland willen meer van die zon die het subtropisch gebied constant heeft. Maar het mag ook wel niet te warm worden, want dat vinden we dan ook weer niet prettig en gaan we zeuren over hoe verstikkend de zon kan zijn.

Koud

Dat zelfde geldt voor de koude van het hoge noorden. Men is blij als daar de lente zich aandient en al het mooie groen weer zichtbaar wordt. Dat daar een bui bij hoort, neemt men graag op de koop toe. De lente komt er aan en alles gaat weer leven …. mooi toch!

Bron: Winter Kootwijk - AnnastaalBron: Winter Kootwijk - Annastaal
Ook hiervoor geldt dat we in Nederland minder met die prettig opkomende lente bezig zijn. We vinden het na de winter wel prettig dat alles weer gaat bloeien, maar lijken het ook “gewoon” te vinden en eindelijk komt de zon weer wat meer tevoorschijn (althans, dat hopen we dan maar). Sommige mensen leggen mooie stukjes natuur vast met de camera en als je dan andere mensen op de social media hier neerbuigend over hoort, vraag je je af of mensen het wel kunnen waarderen dat het nieuwe seizoen er weer aankomt. Je kunt toch op zijn minst blij voor iemand anders zijn.

KNMI als “weerbaken”

Het KNMI is op 31 januari 1854 opgericht, vanuit initiatiefnemer Buys Ballot. Hij was meteoroloog en tevens de eerste hoofddirecteur. De sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht was de eerste locatie waar het KNMI zich vestigde. Eind negentiende eeuw verhuisde het KNMI naar De Bilt, waar het tot op heden zit.

Lang is het KNMI de enige partij geweest die op detailniveau met het weer bezig was en allerlei partijen maakte er gebruik van. Inmiddels zijn er allerlei commerciële initiatieven die nu ook meer “gevestigd” zijn. Meteo Consult is er een van.

Conclusie

Het is een voorzichtige conclusie te melden dat we zeker op gebied van het weer, een zeurderig volkje zijn. Het is niet snel goed en we waarderen niet dat we een mild klimaat hebben waar we toch regelmatig een prettige zon tegemoet kunnen zien en er ook genoeg regent, valt om alles mooi groen te laten zijn.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weer, temperatuur en weersverwachting ValenciaValencia, gelegen aan de Costa del Azahar in het oosten van Spanje, is een zeer populaire vakantiebestemming. Zowel in z…
Dementerende ouderen: familiefoto's bekijken stimuleertDementerende ouderen: familiefoto's bekijken stimuleertFamiliefoto's bekijken met ouderen met dementie: is dat waardevol? Hoe stelt u zo'n fotoalbum samen voor uw vader, moede…
Het weer volgen met BuienraderHet weer volgen met BuienraderHet weer is altijd een dagelijks gespreksonderwerp van vele mensen. Veelal willen mensen het weer voor de aankomende dag…
Het klimaatsysteem van KöppenMeneer Köppen heeft een klimaatsysteem bedacht om de verschillende klimaten in te delen. Hij heeft onderscheid gemaakt i…

Het ontstaan en de kleding van Sinterklaas en zwarte pietHet ontstaan en de kleding van Sinterklaas en zwarte pietDe eerste zaterdag na sint Maarten (11-11) komt Sinterklaas elk jaar in Nederland met zijn stoomboot pakjesboot 12. Met…
De volwassen beelddenker heeft legio mogelijkhedenDe volwassen beelddenker heeft legio mogelijkhedenIedereen wordt als beelddenker geboren. Rond het derde levensjaar, wanneer de taal ontdekt wordt, gaat 90% van de bevolk…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.