mijn kijk opWaarom willen we stoer zijn?
Menig man of vrouw doet zich stoer voor en toch als je je iets meer verdiept in de persoon, kom je er achter dat het vaak slechts een front is. Dit roept de vraag op waarom we het zo belangrijk vinden om stoer gedrag te vertonen of om in ieder geval de indruk te wekken bij de ander, dat we stoer zijn. Of het nu voor televisie is of in het dagelijks leven, we doen ons een stuk stoerder voor dan we daadwerkelijk zijn.
Wat is “stoer zijn" eigenlijk?
De online woordenboeken zeggen het volgende over “stoer”;
- ”flinker doen dan je bent”
- “robuust uiterlijk vertonen”
- “kloek”
- “dapper”
- “heldhaftig”
- “sterk overkomen”
Als je stoer doet, bent je niet per definitie sterk, maar je wilt wel die indruk wekken. Je wilt iemand iets anders van je laten denken, dan je werkelijk bent. Imponeren dus eigenlijk!
Je zou jezelf de vraag kunnen stellen, waarom je dat zou doen als je het niet van jezelf bent. Waar is het goed voor, wat levert het op? … en toch vertonen we nogal eens stoer gedrag. En natuurlijk zijn er ook echt stoere mensen, maar die zijn er niet mee bezig.
Omgevingsfactoren
Op jonge leeftijd geleerd
Stoer doen heeft enerzijds te maken met de persoon die je bent en anderzijds gaat het om je (sociale) omgeving. Als je bijvoorbeeld als jongen opgroeit met de wetenschap dat jongens niet huilen, dan neem je dat mee gedurende je leven. Niet zelden zie je in een verdrietige situatie diezelfde jongen die vervolgens een man geworden is, zijn verdriet inslikken. Hij heeft immers ooit geleerd dat jongens niet mogen huilen. Van wat op jonge leeftijd meegegeven wordt, blijft bij meer dan 55% een nadrukkelijke rol spelen (jongens nog net iets meer dan bij meisjes). Dat maakt hetgeen je in de jeugd meekrijgt ook zo belangrijk. Juist dat veranderingsproces wat steeds meer mensen ondergaan, en wat ook weer problemen met zich meebrengt, kan dit proces doorbreken.
Groepsdynamiek
Maar de groepsdynamiek levert ook nogal eens stoer gedrag op. Daar waar jongens samenscholen, zijn altijd gangmakers. Als je er bijvoorbeeld als vrouw langs loopt, kan één opmerking van de gangmaker – want hij wil laten zien dat hij dat durft – gevolgd worden door meerdere opmerkingen in de richting van de vrouw. Zo zijn ondermeer ook de opgroeiende jongens met ouders van Marokkaanse afkomst bezig. Als man stelt het nog niet veel voor, maar het testosteron moet ergens een weg vinden en dan is een groep laten zien hoe stoer jij bent, een soort uitlaatklep. En soms escaleert het zelfs wel eens. De groepsdynamiek is duidelijk bij jongens veel meer aanwezig (4 : 1)
Geloof
Het geloof kan ook iets met zich meebrengen waardoor je je als mens stoer voor gaat doen. Bij een verlies, waar het dan ook om gaat, leeft heel sterk dat je een x-tijd voor je verdriet hebt of mag hebben. Enig moment gaat het leven door, berg je je verlies op en ga je verder. Dat “hoort” zo, wordt er nog wel eens gezegd. Opgaande in het geloof en leven naar de regels van het geloof kan je je stoerder voordoen, dan je werkelijk bent. Dat verlies kan namelijk nog steeds heel prominent zijn, maar tonen mag je het niet en dus ben je naar de buitenwereld toe stoer en ga je weer verder. Men verwacht het feitelijk ook.
Daar waar het geloof een rol speelt, is de beïnvloeding wel minder dan in het verleden (46% versus 78%). Mensen vormen sterker en sneller de eigen mening.
Voorbeelden
Soms zijn idolen voor mensen stoer. Hun gedrag op het podium, in het theater of op het witte doek, kan aanleiding zijn om mensen als "stoer" te betitelen. Daarmee niet gezegd dat het ook echt zo is, maar het geschetste beeld wekt die indruk. Met name jongeren zijn iets erg gevoelig voor (Miley Cyrus is een voorbeeld van "stoer zijn"). Zeker zo'n 65% van jonge mensen (tot en met pubertijd) hebben één of meerdere mensen die ze op een voetstuk hebben staan en van deze 65% vindt zo'n kleine 50% deze persoon ook stoer.
Echt stoer!
Los van je stoer voordoen, zijn er natuurlijk ook mensen die echt stoer zijn. Maar dat betreft mannen en vrouwen die er niet mee bezig zijn, die zijn gewoon zo. Heldhaftig, niet vanwege de sensatie, maar gewoon omdat ze vinden dat ze moeten doen wat ze doen. En of dat nu iemand redden is of een situatie onder controle krijgen of iets anders belangrijks is, iets waarbij het eigen leven in de waagschaal wordt gelegd, dat maakt niet uit. Echt stoere mensen zijn veel minder bekend, dus in cijfers is dit moeilijk uit te drukken.
Tot slot
De echte stoere man of vrouw herken je wel, want stoer zijn is bij hen niet iets waarmee ze zich profileren. Het betreft mensen die zo zijn en er niet mee bezig zijn hoe ze overkomen. Dit neemt niet weg dat de mensen die stoer over willen komen, wel interessant zijn om te volgen. Of het nu vanuit geloof is, de groepsdynamiek of vanuit de jeugd meegekregen … het gegeven dat we ons anders voor willen doen dan we werkelijk zijn, zegt al heel veel over de mens. Interessant!