Het gevoel bij stoffen

Het gevoel bij stoffen We doen het vaak onbewust, maar als we in de winkel kijken naar meubelen, kleding of kussens, halen we de hand er overheen. Zelfs bij andere veelal natuurlijke materialen. Het gevoel bij een bepaalde stof is erg bepalend en maak of we het mooi vinden of niet.

Aaibaarheid

Vreemd eigenlijk, want je zou denken dat wat je ziet maakt of je iets mooi vindt of niet. Maar niets is minder waar, we kijken als het ware met de handen. Als de handen er een prettig gevoel aan overhouden, dan lijkt het de eerste toets te hebben doorstaan. Aanraking geeft sowieso een prettig gevoel, raak met je ene hand je andere maar eens licht aan. Aai er maar eens overheen, dat geeft een zacht prettig gevoel.

Enerzijds kan het te maken hebben met herinneringen uit een (ver) verleden en anderzijds met een prettig gevoel wat de aanraking van een bepaalde stof met je doet.

Herinnering

Je herinneringen spelen altijd een belangrijke rol, want herinneringen roepen iets op wat prettig of niet prettig voelt, een nostalgisch gevoel geeft of iets waar je van griezelt. Een onderzoek uit 2010 in de VS (New York) waar mensen wel mochten voelen, maar niet mochten kijken, leverde enkele opmerkelijke herinneringen op.

Jute

De stof leverde bij een 25 jarige dame een gevoel van walging op. Zo had ze als kind op het platteland gespeeld in een grote schuur. Enig moment was ze met haar vriendinnetje moe op het hooi gaan liggen. Er lag ook een jute zak waar de meisjes half op gingen liggen. Tot de zak ging bewegen en er een slang in bleek te zitten. De dames hebben er fysiek niets aan over gehouden, maar deze dame moest beamen dat ze nog steeds niet tegen het gevoel van jute kan. Ze vertelde verder dat haar huidige vriend, toen ze hem leerde kennen een loungebank had van een bepaald soort jute. Hij heeft hem voor haar vervangen … en dat is dan weer liefde!

Fluweel

Dit is een heel zachte stof en voor een 32 jarige dame was het voelen aan de blaadjes van het viooltje zo fluweelachtig dat het een glimlach teweeg bracht. Het deed haar denken aan haar oma die gek op fluweel was en vaak fluweelachtige kleding droeg. Als kind aaide graag over oma’s arm en gaf haar een veilig gevoel. De blaadjes van het viooltje deden haar aan dit moment denken.

Leer

We vinden het allemaal erg stoer en als leer soepel is, voelt het ook nog prettig aan. Bij een 23 jarige man gaf het echter een gemixt gevoel, want het leer deed hem herinneren aan het leren motorpak van zijn vader. Een stoere vader in een stoer pak. Deze vader was echter in de dit stoere leren pak verongelukt. Later gaf de man aan dat het overwegend mooie herinneringen zijn, want als opgroeiend jongetje droeg hij wel eens het stoere leren jack en natuurlijk was zijn vader een rolmodel voor hem. Een jaar of vijf geleden is zijn vader verongelukt in zo’n zelfde leren pak en de man had zijn vader het ziekenhuis zien binnendragen met dat stoere jack nog aan.

Voelen

We associëren hetgeen we voelen met verschillende uitingen zoals:
  • stoer
  • lief
  • mooi
  • zacht
  • hartstocht
  • eng
  • hard

…en de lijst is nog veel langer. Maar dat neemt niet weg dat het in de praktijk vaak toch net iets anders is en dan komt het beeld erbij. Zo geeft fluweel een lief en zacht gevoel, maar als die zachte stof rood is krijgt het een andere lading dan wanneer het paars, blauw of zwart is. Zijde heeft in het wit een andere betekenis dan zwarte of rode zijde en leer vinden we vaak stoer en mannelijk, maar als het rood is, wordt het plots vrouwelijk.

Continent en kleur

Heel opmerkelijk waren de uitingen van een 35 jarige man die voor zijn werk veel over de hele wereld zwerft en wit en zandkleurig linnen associeert met Afrikaanse landen en zwart linnen met Zuid Amerikaanse landen. Het had niet zozeer te maken met wat de mensen dragen, maar meer met de kleuren van het continent.

Tot slot

Er is wel een algemene lijn te ontdekken als het om het voelen (in het nu) gaat, echter als de herinneringen een rol gaan spelen heeft ieder zo een eigen verhaal. Heel opmerkelijk hoe de geest dan werkt.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adellijke mannenkleding in de late Middeleeuwen (1000-1490)Adellijke mannenkleding in de late Middeleeuwen (1000-1490)Kleding speelde in de middeleeuwen al een belangrijke rol. Het liet het verschil zien tussen adellijken en burgers. Dit…
Adellijke vrouwenkleding in de late Middeleeuwen (1000-1490)Adellijke vrouwenkleding in de late Middeleeuwen (1000-1490)Kleding speelde in de middeleeuwen al een belangrijke rol. Het liet het verschil zien tussen adellijken en burgers. Dit…
Burgerlijk mannenkleding in de late Middeleeuwen (1000-1490)Burgerlijk mannenkleding in de late Middeleeuwen (1000-1490)Kleding speelde in de middeleeuwen al een belangrijke rol. Het liet het verschil zien tussen adellijken en burgers. Dit…
Borduren - een geschiedenis van deze adellijke hobbyBorduren - een geschiedenis van deze adellijke hobbyBorduren is een van de oudste kunstvormen die er bestaan. Al in 3000 voor Christus werd er geborduurd. Door de eeuwen he…

Faalangst, wat is het en wat kan ik er aan doen?Faalangst, wat is het en wat kan ik er aan doen?Ieder mens is wel eens onzeker over iets en heeft dus ook wel eens last van faalangst. Maar dat is ook geen probleem. He…
De multi-systemische aanpak bij crimineel gedragDe multi-systemische aanpak bij crimineel gedragEr is veel discussie geweest over de behandeling voor crimineel gedrag. Wat werkt en wat werkt juist niet? Welke aanpak…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sipa, Pixabay
  • T. Wahl (universiteit New York)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.