Overzicht studentenverenigingen in Utrecht

Overzicht studentenverenigingen in Utrecht Elk jaar barst eind augustus of begin september de introductie voor nieuwe studenten van de Universiteit Utrecht weer los. Voor veel jongeren is de UIT-week hun eerste kennismaking met hun studentenstad. Om je helemaal onder te kunnen dompelen in het studentenleven en snel nieuwe vrienden te maken worden velen lid van een studentenvereniging. Lees je daarom goed in over alle verenigingen in Utrecht, van gezelligheidsverenigingen tot studieverenigingen en van sportvereniging tot religieuze genootschappen.

Studentenverenigingen Utrecht


Introductie

Wie denkt aan studentenverenigingen denkt vaak direct aan genootschappen met een strakke hiërarchie, waarbij je als nieuweling niet veel in te brengen hebt, waar veel alcohol gedronken wordt en waarbij je een zware ontgroening moet zien te doorstaan alvorens je wordt toegelaten. De mogelijkheden zijn echter veel diverser, zo zijn er ook studentenverenigingen waar het er een stuk gemoedelijker aan toe gaat en waar je ook zonder ontgroening kunt worden geaccepteerd. Wie toch niets voelt voor zo 'n vereniging maar toch een manier zoekt om snel nieuwe mensen te leren kennen en met hun hobby aan de slag te gaan, kan er ook voor kiezen om lid te worden van een van de vele studentensportverenigingen of op politiek of religie gerichte verenigingen.

De UIT-week

De UIT-week is de gelegenheid om kennis te maken met de verschillende verenigingen en een keuze te maken over je eventuele lidmaatschap. De hele week door zijn er diverse introductie-activiteiten, waar onder natuurlijk veel feesten. Voor studenten die nog geen kamer hebben worden volop slaapplaatsen aangeboden in verenigingspanden. In 2020 zal in verband met de corona-pandemie een ander soort week worden georganiseerd waarbij veel meer wordt ingezet op digitale alternatieven.

Studentenverenigingen of studentengezelligheidsverenigingen

Utrecht kent zeven 'echte' studentenverenigingen. Dit zijn verenigingen die in zekere zin zullen beantwoorden aan het idee van de klassieke verenigingen. Jongeren van alle studierichtingen kunnen er lid worden. Er worden diverse feesten en borrels georganiseerd, je kunt lid worden van een commissie en je aansluiten bij een jaarclub. Het leuke daarvan is dat je als rechtenstudent zij aan zij staat met studenten psychologie, Engels, natuurkunde en geneeskunde...en natuurlijk al die andere studierichtingen die de Universiteit Utrecht rijk is.

De zeven traditionele studentenverenigingen in Utrecht zijn:
  • C.S. Veritas
  • U.V.S.V./N.V.V.S.U.
  • Unitas S.R.
  • U.S.C
  • UMTC
  • BITON
  • S.S.R.-N.U.

C.S. Veritas

Het Collegium Studiosorum Veritas bestaat al sinds 1889 en is van oorsprong een katholieke vereniging. Met tussen de 1500 en 2000 leden en meer dan 50 commissies is het de grootste gemengde studentengezelligheidsvereniging in Utrecht. Haar thuisbasis heeft Veritas aan de Kromme Nieuwegracht. Wie zich gedurende zijn eerste jaar een goede verenigingslid toont kan uiteindelijk gevraagd worden voor een dispuut. Op landelijk niveau is Veritas aangesloten bij het Allerheiligen Convent. Wordt je lid van Veritas dan mag je je een Veritijn noemen!

U.V.S.V./N.V.V.S.U.

Qua omvang is het in 1899 opgerichte U.V.S.V./N.V.V.S.U. de tweede vereniging van Utrecht. Het heeft zo'n 1400 actieve studentleden en dat zijn uitsluitend vrouwen. Wie de gezelligheid dus graag onder de dames zoekt zit hier goed. In sociëteit Hestia kun je elke avond eten en meerdere keren per week borrelen. Natuurlijk sluit je je als lid ook aan bij en jaarclub en bij voorkeur ook bij een commissie. Zie je een roze Cadillac of limousine de Drift onveilig maken? Dan is deze vast van U.V.S.V./N.V.V.S.U.!

Unitas S.R.

Ook het in 1911 opgerichte Unitas behoort tot grotere verenigingen. Wie lid wordt kan zich aansluiten bij een jaarclub, commissie, verticale of uiteindelijk zelfs een dispuut. Leden hoeven zich nooit te vervelen want op de sociëteit is elke avond wel een activiteit zoals een feest, borrel, lezing of concert. Je hoeft je ook niet te beperken tot activiteiten met je jaarclub want door allerlei dwarsverbanden kun je ook meedoen aan grote sporttoernooien of bijvoorbeeld een buitenlandse reis. Alhoewel de vereniging er prat op gaat toch echt wel met haar tijd mee te gaan komen de heren zonder pak en stropdas de kroeg niet in.

U.S.C

Het Utrechtsch Studenten Corps (USC) werd al opgericht in 1816 en is daarmee de oudste studentenvereniging van Utrecht. Met circa 1000 actieve studenten heeft het een omvangrijk ledenbestand. Het leuke is dat circa 85% van de eerstejaarsleden gaat wonen in een pand van USC. In deze vaak midden in het centrum geleden panden wonen studenten uit verschillende jaren bij elkaar. In omvang variëren deze van vier tot wel twintig bewoners. De Societeit P.h.R.M. is zeer herkenbaar en gelegen aan het Janskerkhof. Hier vinden vele feesten en borrels plaats en het gebouw biedt ruimte aan de vele commissies die de vereniging rijk is. Je kunt er tevens goed doch betaalbaar eten. De vereniging runt daarnaast de oudste discotheek van Nederland: de Woolloomooloo, waar je voor een biertje slechts 1,25 betaalt.

UMTC

UMTC is opgericht in 1949 en vooral een kleinschalige vereniging. Het heeft een ledenbestand van circa 300 tot 350 actievelingen, maar ook oud-leden zijn er nog erg betrokken. Jaarlijks is er plek voor 90 nieuwe leden en hiervoor is veel animo dus een halfslachtige poging op een plekje te bemachtigen is niet genoeg. In sociëteit Borghaerts komt men drie keer per week samen. Velen doen dit graag jasje-dasje, maar casual mag ook.

BITON

BITON is een kleinschalige vereniging met 350 tot 400 leden. Ze gaan er prat op geen traditionele vereniging te zijn. De vier hoofdpunten zijn: vrijblijvendheid, gelijkwaardigheid, diversiteit, kleinschaligheid. Niemand voelt zich hier gedwongen om bij geen enkel feestje verstek te laten gaan. Na het inschrijven en betalen van je contributie hoef je je nergens meer toe verplicht te voelen, maar je kunt natuurlijk een hoop doen zoals achter de bar staan, je aansluiten bij een eetclub, meedoen aan een LAN-party of meehelpen met het organiseren van één van de vele activiteiten. Of je nu eerstejaars bent of in het bestuur zit, van hiërarchische barrières is hier absoluut geen sprake. De bar aan het Lucas bolwerk is drie dagen per week open en kent geen vaste sluitingstijd.

S.S.R.-N.U.

De Societas Studiosorum Reformatorum is een christelijke studentenvereniging en werd al opgericht in 1906 maar ook niet-gelovigen kunnen lid worden. Met zo'n 200 leden kun je de vereniging kleinschalig noemen. Leden kunnen zich aansluiten bij diverse sub-clubje, zo kun je je aansluiten bij een zeilclub, schaakclub, leeskring of geld inzamelen voor goede doelen. Centraal staat de levensbeschouwelijke interesse. Wie deelneemt aan lezingen, discussieavonden of symposia zal hierin steeds het christelijke karakter van de vereniging terugvinden.
© 2014 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen bestaat in 2009 al 85 jaar. De vereniging werd in 1925 opgericht in G…
Studentenverenigingen in RotterdamStudentenverenigingen in RotterdamRotterdam is een bruisende stad vol cultuur, bedrijvigheid en sensatie. Ook is het een thuis voor vele studenten die een…
Studentenverenigingen in DelftStudentenverenigingen in DelftJe gaat studeren, maar zit te twijfelen of je bij een studentenvereniging wil. Natuurlijk is een studentenvereniging hee…
Studievereniging en/of studentenvereniging?Studievereniging en/of studentenvereniging?Wanneer je geslaagd bent voor de havo of het vwo en besluit te gaan studeren, krijg je ineens een hoop informatie op je…

Vergrijzing en bevolkingskrimp juist gunstig voor iedereenmijn kijk opVergrijzing en bevolkingskrimp juist gunstig voor iedereenDe wereldeconomie zal de komende twintig jaar, vanwege toenemende vergrijzing, beduidend minder snel groeien menen de de…
Asielzoekers - de instroom in Nederland en AZCnieuws uitgelichtAsielzoekers - de instroom in Nederland en AZCHet aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt fluctueert sterk. De opvangorganisatie COA noemt zich niet voor niets…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay (bewerkt)
  • Utrecht Studentenstad - http://www.utrechtstudentenstad.nl/
  • Universiteit Utrecht - http://www.uu.nl
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 07-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.