Studentenverenigingen in Delft

Studentenverenigingen in Delft Je gaat studeren, maar zit te twijfelen of je bij een studentenvereniging wil. Natuurlijk is een studentenvereniging heel gezellig, maar je wilt natuurlijk ook je studie halen. Er zijn ook heel veel verschillende studentenverenigingen, maar welke past nou bij jou? Je wilt natuurlijk niet eindigen bij een vereniging die eigenlijk helemaal niet bij jou past. Dat je je thuis voelt bij een studentenvereniging is natuurlijk een vereiste. Door de diversiteit aan verenigingen is er altijd wel een vereniging die bij je past. Het eerste wat je je moet afvragen is of je bij een gezelligheidsvereniging of bij een sportvereniging wil. Bij een gezelligheidsvereniging is gezelligheid het belangrijkst, terwijl je bij een sportvereniging, naast gezelligheid, ook nog eens sport. Daarnaast kan je ook kiezen uit Christelijke verenigingen of muziekverenigingen.

De grootste gezelligheidsverenigingen in Delft

De grootste gezelligheidsverenigingen zijn K.S.V. Sanctus Virgilius (Virgiel) en het Delftsch Studenten Corps (DSC). Er zijn veel studenten die twijfelen of ze lid willen worden bij Virgiel of toch bij DSC. Virgiel is opgericht in 1898 en inmiddels de grootste studentenvereniging in Delft. DSC is een goede tweede op het gebied van het aantal leden. Veel verschillen hebben deze verenigingen niet. Het grootste verschil is het soort studenten die er rond lopen en dat moet je eigenlijk zelf ervaren. Een keuze tussen deze twee is er één op gevoel en daar biedt de OWEE (ontvangstweek) je goede mogelijkheid voor.

Andere grote gezelligheidsverenigingen zijn Sint Jansbrug en de Delftsche Studenten Bond (DSB). Mocht je Virgiel en DSC te massaal vinden, maar toch bij een grote studentenvereniging willen dat zijn deze twee misschien iets voor jou. Met ruim 700 leden is Sint Jansbrug een grote studentenvereniging en een goed alternatief voor de grote twee. DSB kenmerkt zich met 300 leden een stuk intiemer, maar met leuke tradities.

Alle gezelligheidsverenigingen op een rijtje

 • AEGEE
 • D.S.V. ‘Nieuwe Delft’
 • Delftsche Studenten Bond
 • Delftsch Studenten Corps
 • Delftsche Zwervers
 • D.S.V. Sint Jansbrug
 • K.S.V. Sanctus Virgilius
 • O.J.V. De Koornbeurs
 • OUTSITE
 • Wolbodo

Christelijke verenigingen

Er zijn drie Christelijke verenigingen in delft.
 • C.S.F.R.
 • C.S.R.
 • VGSD
Mocht je de keuze maken om bij een Christelijke vereniging te gaan dan kan je bij deze drie terecht. Een Christelijke vereniging is meer georiënteerd op het geloof. Naast gezellig borrelen worden er ook avonden georganiseerd om na te denken over het geloof en om het bijbelboek te bestuderen. Veel verschillen in deze drie verenigingen zijn er niet. Ook hiervoor geldt dat je je thuis moet voelen bij je vereniging. Gevoel is ontzettend belangrijk in jou keuze. Of laat anders de Heer zelf een keuze voor je maken.

Sportverenigingen

Naast gezelligheidsverenigingen zijn er dus ook sportverenigingen. Of je nou van rugby, volleybal of roeien houdt, Delft biedt het je allemaal.
 • DROP Boardsport
 • D.S.T.V. Obvius Tennis
 • D.S.R. Proteus-Eretes Roeien
 • D.S.R.V. LAGA Roeien
 • D.S.V.V. Punch Volleybal
 • D.S.W.Z. Broach Zeilen
 • SoSalsa! Dansen
 • S.W.V. Plankenkoorts Windsurfen
 • SRC Thor Rugby

Er zijn natuurlijk ook andere sportverenigingen in Delft, maar die zijn niet erkent als studentenverenigingen.

Roeien

Veel aankomend studenten kiezen ervoor om te gaan roeien in hun studententijd. Het is dan ook niet zo gek dat de roeiverenigingen in Delft ook bij de grotere verenigingen horen. Delft kent twee roeiverenigingen, namelijk, D.S.R.V. Laga en D.S.R. Proteus-Eretes. Laga heeft een maximaal aantal leden en veel studenten worden dan ook teleurgesteld als ze niet zijn ingeloot. Bij Proteus kan iedereen lid worden.

Muziekverenigingen

Mocht je van muziek houden dan is een muziekverenigingen misschien wel iets voor jou. In Delft zitten twee muziekverenigingen. Groover is daar één van. Groover is de ideale keuze als je van jazz houdt, want het is namelijk een jazz vereniging. Krashna, de andere vereniging, is daarentegen voor die van klassieke muziek houdt. Je kan daar bijvoorbeeld musiceren in een orkest of in een koor.

Zusterverenigingen

Vaak kan je bij grote gezelligheidsverenigingen ervoor kiezen om lid te worden bij een zustervereniging. Dit is dan meestal een sportvereniging. Zo kan je bij Virgiel ervoor kiezen om te voetballen of te klimmen. Veel studenten kiezen ervoor om lid te worden van een zustervereniging. Je moet op één of andere manier toch je bierbuikje kwijtraken.
© 2012 - 2024 Mitchel110, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen bestaat in 2009 al 85 jaar. De vereniging werd in 1925 opgericht in G…
StudentenverenigingenVeel studenten die naar de universiteit gaan, krijgen er mee te maken: studieverenigingen. Vaak willen mensen er wel lid…
Studievereniging en/of studentenvereniging?Studievereniging en/of studentenvereniging?Wanneer je geslaagd bent voor de havo of het vwo en besluit te gaan studeren, krijg je ineens een hoop informatie op je…

Sinterklaasideeën voor een onvergetelijk SinterklaasfeestSinterklaasideeën voor een onvergetelijk SinterklaasfeestHou je dit jaar een Sinterklaasfeest? Dan zijn wat extra tips zeker geen overbodige luxe, want na enkele jaren weet je s…
Vreemdgaan: hoe nu verder?Vreemdgaan: hoe nu verder?Welke praktische tips heeft de bekende Amerikaanse Slate-adviescolumniste Emily Yoffe voor personen die overspel hebben…
Mitchel110 (10 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.