De bevolking en etnische groepen van La Réunion

De bevolking en etnische groepen van La Réunion De huidige bevolkingssamenstelling van het eiland is ontstaan vanaf de 17de eeuw. In 2014 stond het inwonersaantal op 839.500. De bevolking van het eiland is heel jong. Ongeveer 21% is jonger dan 15 jaar. Ongeveer 71% is tussen 15 jaar en 64 jaar en 8% is ouder dan 65 jaar. De mannen leven gemiddeld tot 71,7 jaar en de vrouwen bereiken een gemiddelde leeftijd van 78,8 jaar. De bevolking van La Réunion is gemakkelijk onder te verdelen in een aantal etnische groepen waarvan de oorsprong duidelijk kan weergegeven worden. De bevolking van het eiland is afkomstig uit 10 verschillende gebieden en 3 verschillende continenten.Op het eiland gebruiken de inwoners een aantal termen die wijzen op etnische groepen van de bevolking. De bevolking kan dan ook heel gemakkelijk in verschillende groepen onderverdeeld worden volgens hun afstammeling namelijk:
  • De Creolen
  • De 'Caffres'
  • De chinezen
  • De 'Yabs'
  • De 'Malbars'
  • De 'Mahorais en Comorians'
  • De 'Zoreils'
  • De Magalassiërs

De Creolen

Deze bewoners stammen af van de eerste kolonisten van het eiland (Fransen en Magalassiërs). Het eiland behoord hen toe, zij waren de eerste bewoners van het eiland. Deze bevolkingsgroep kan nog eens onder verdeeld worden in de populaire 'kleine blanken of Yabs', de 'grote blanken' afkomstig van de lokale aristocratie en de métissen ( = halfbloedverwanten toen de groepen zich vermengden).

De 'Caffres'

Deze term verwijst naar de afstammeling van slaven. Slaven waren Afrikanen die sinds 1715 ingevoerd werden voor de teelt van koffie. Vandaag verwijst de term in het algemeen naar een Métis persoon van Afrikaanse oorsprong. Deze bevolkingsgroep is het grootst op het eiland en is overwegend katholiek.

De Chinezen

Nog voor de afschaffing van de slavernij verminderde de Chinese arbeidskrachten drastisch. Dit kwam door de hebzucht van eigenaren die op zoek waren naar goedkopere arbeidskrachten. In 1847 telde het eiland 800 Chinezen, in 1882 waren dat er slechts nog 520. De Chinezen waren ook niet aangepast aan het tropisch klimaat van het eiland. In 1901 kwam het aantal opnieuw op 812 arbeiders te staan. Het succes van de Chinese handelaren kwam in het begin van de 20ste eeuw de kop opsteken (hardware, apothekers, specerijen enz.). Vandaag staat de Chinese bevolking vooral aan het hoofd van grote distributienetwerken zoals onder andere supermarkten.

De 'Malbars'

Dit is een term die verwijst naar een bevolkingsgroep uit de Indische kust van Malabar. Deze groep werd in de 19de eeuw als Indiase arbeiders ingehuurd. De Malbar-arbeiders bewerkten oorspronkelijk voornamelijk het riet, met als gevolg dat deze etniciteit veel meer vertegenwoordigd is in gebieden met hoge suikerriet teelt. Ze behoren vooral tot de Hindoe-religie (waaronder de beroemde vuurloop ritueel). Op het eiland zijn er nu 8 grote tempels en veel kleine kapellen. Malbars vertegenwoordigen ongeveer 25% van de bevolking.

'Mayotten en Comoren'

De Mahorais zijn immigranten en oorspronkelijke inwoners van Mayotte. De Comoren zijn oorspronkelijk van het Noord-Westen van Madagaskar uit Comoren. De opeenvolgende golven van immigratie begon in de jaren 1970. Ze ontvluchtten vooral de armoede en het gebrek aan werk in hun eigen land. Maar dit werd nooit goed aanvaard door de Reunionezen die deze komst slechts zagen als profiteurs om te komen genieten van de vele voordelen aangeboden door Frankrijk. Om die reden wordt die bevolkingsgroep een beetje gediscrimineerd en geïsoleerd van de rest van de bevolking. Comoren zijn hoofdzakelijk Moslims.

De 'Yabs'

Deze term duidt de 'arme blanken' aan. Dit zijn de afstammelingen van de eerste koloniale landen in de 17de eeuw. In 1848 waren veel van die eigenaren geruïneerd als gevolg van de afschaffing van de slavernij en dus verlies van arbeid. Ze vertrokken toen uit de kustgebieden op zoek naar nieuwe grond om te beplanten en om veeteelt te kweken. De hoogten van het eiland waren hiervoor het meest geschikt. Die bevolking is veel witter dan aan de kustgebieden. Deze breuk met ander Europeanen (rijke blanken) heeft ervoor gezorgd dat La Réunion en vooral de Kaffers geen racisme vertoonde tegenover deze oude blanke slavendrijvers omdat ze allen miserie gekend hebben.

De 'Zarabes'

Deze groep is van Indische afkomst uit het westen van Indië, meer specifiek uit de regio Gujarat. Ze landden voor de eerste keer op het eiland in de 19de eeuw en droegen een ronde rode hoed vergelijkbaar met deze gedragen door Marokkanen. Vandaar de naam Zaraben (Arabieren) Door immigratiegolven konden ze 5% van de bevolking vertegenwoordigen en hun religie behoort tot de Moslim ( soennitische en Hanafi rite). Ze zijn erin geslaagd om een beslissende rol in de economie te spelen (40% van de sector). De oprichting van handelsactiviteiten met Indië in de textielindustrie was succesvol. De bouw van de eerste moskee op het eiland in Saint-Denis was dan ook een symbool van acceptatie en integratie door de samenleving van La Réunion.

De 'Zoreils' ( 'De oren')

Dit is de term die gebruikt wordt om mensen uit de grootsteden aan te duiden. Er zijn verschillende hypothesen aan de oorsprong van dit gebruikt woord:
  • het zou het gevolg zijn dat de grootstedelijke toerist een zonnebrand krijgt op zijn oren bij zijn aankomst op het eiland of
  • de neiging om de hand aan het oor de houden om de Creolen beter te verstaan.
De 'Zoreils'-gemeenschap vertegenwoortigd ongeveer 5% van de bevolking.

Malagassiërs

Volgens genetici en historici hebben 80% van de Réunionezen Malagasisch bloed. De geschiedenis van La Réunion kan niet gebeuren zonder Madagaskar. De eerste Europeaan die het eiland kwam koloniseren bracht mannen en vrouwen mee uit Madagaskar. Veel woorden werden uit Madagaskar geleend omdat Europeanen geen woorden hadden om specifieke zaken uit de tropen aan te duiden. In 1922 begon de laatste golf van immigratie van werknemers uit Madagaskar tot 1930. Zij brachten met hen tussen 12 en 18 verschillende culturen met zich mee. In volksgeloof staat de Malagasische tovenaar als de beste gekend. Madagaskar werd onafhankelijk in 1960 en veel immigranten probeerden hun geluk te vinden in La Réunion, waar ze voor het grootste deel reeds familie hadden.
© 2014 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Etniciteit in Wit-RuslandEtniciteit in Wit-RuslandIn Wit-Rusland wonen heel wat verschillende volken. Door de tijden heen is er heel wat veranderd aan de samenstelling va…
Franse vulkanen buiten FrankrijkFranse vulkanen buiten FrankrijkFrankrijk telt 6 vulkanen waarvan er drie in Frankrijk zelf liggen en drie buiten Europa. Deze drie vulkanen zijn te vin…
Soedan: etniciteit en linguïstiekSoedan is een uiterst complex land, met een grote verscheidenheid aan talen en etnische groepen, waarbij de belangrijkst…

Voorbeelden van tekst op kaartje aan ernstig ziek persoonVoorbeelden van tekst op kaartje aan ernstig ziek persoonWat schrijf je op een kaartje naar een ernstig zieke vriend of kennis om sterkte te wensen? Dat is niet altijd makkelijk…
Social shopping online is vaak een goed alternatiefSocial shopping online is vaak een goed alternatiefSocial shopping online betekent direct vertaald: “sociaal winkelen op internet”. Het houdt in dat u op internet kunt gaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: S@veOurSm:)e, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • www.landenweb.net/reunion
  • www.ile-delareunion.com/fr./population
  • www.ildelareunion.net/
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 30-11-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.