Omgaan met autisme

Omgaan met autisme Heb je iemand in je omgeving die autisme heeft? Dan weet je dat omgaan met autisme niet altijd even makkelijk is. Er bestaan vele verschillende soorten autisme, net als even veel soorten gradaties. Waar de een haast moeiteloos door het leven gaat met zijn autistische stoornis. lopen anderen tegen meer problemen aan. Als je een familielid of vriend hebt met autisme, dan ken je zijn of haar gebruiksaanwijzing inmiddels wel. Heb je nog niet veel ervaring, dan helpen onderstaande tips je wellicht verder.

Wat is autisme?

Laten we eerst een beginnen met het beantwoorden van de vraag: Wat is autisme? Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis die beperkingen geeft op het gebied van sociale interactie. Met andere woorden: autisten hebben tekortkomingen op het sociale vlak. Voordat we iedereen, die zich 'anders' gedraagt, bestempelen met een autistische stoornis is het belangrijk dat er beperkingen zijn op drie gebieden: communicatie, sociale interactie en verbeelding.

Communicatie

De beperkingen op communicatief gebied, uiten zich in het betekenis geven aan woorden. Waar vaak de letterlijke betekenis wel begrepen wordt, wordt het niet altijd in de context goed begrepen. Voor mensen met een autistische stoornis zijn sarcastische, emotionele of spreekwoordelijke begrippen vaak niet eenvoudig te herkennen. Woordgrapjes kunnen daardoor verkeerd opgevat worden, omdat deze letterlijk worden genomen.

Sociale interactie

Dit is misschien wel het meest opvallende kenmerk van autisme. Sociale interactie hebben geen vaste regels en zijn daarom lastig om aan vast te houden. Autisten hebben vaak problemen met empathie en vinden het dus lastig om zich in anderen in te leven. Bovendien hebben ze vaak moeite met het uiten van hun eigen gevoelens.

Verbeelding

Onder de term verbeelding vallen stereotiep gedrag of herhaling van handelingen. Dit zie je vaak terug in de vroege kinderjaren, waar kinderen bijvoorbeeld continue met hun hoofd heen en weer wiegen of hun speelgoed dwangmatig ordenen. Ook afwijkingen in de verbeelding komen al op jonge leeftijd voor. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het snel dingen voor zich zien.

Tips: Omgaan met autisme

Nu we een beetje duidelijker hebben wat autisme precies is, kunnen we je nu ook tips geven hoe je het beste om kunt gaan met autisme.

Lees erover

Zoals eerder aangegeven, bestaan er verschillende soorten en gradaties van autisme. Als je er net achter bent gekomen dat je broer, zus of vriend autisme heeft, verdiep je dan in het onderwerp. Er bestaan vele (wetenschappelijke) artikels en boeken over dit onderwerp. Als je precies weet wat het inhoudt, dan kun je er ook beter mee leren omgaan.

Praat erover

Het is belangrijk om met de persoon in kwestie te praten, zodat je beter hem beter begrijpt. Onthoud goed: ondanks hun beperkingen zijn mensen met autisme niet dom. Vermijd schreeuwen en praat niet tegen ze alsof het kleine kinderen zijn. Dit zal hen hoogstwaarschijnlijk kwetsen.

Structuur

Mensen met autisme hebben behoefte aan structuur in hun leven. Het is belangrijk dat er een dagelijkse routine is in, bijvoorbeeld douchen, eten en slapen. Het liefst moet dit iedere dag op dezelfde manier en op dezelfde tijd gebeuren.

Wees duidelijk in je taalgebruik

Omdat mensen met een autistische stoornis, begrippen en uitdrukkingen vaak letterlijk nemen, is het belangrijk om duidelijk en helder taalgebruik te gebruiken. Vermijd sarcastisch of dubbelzinnige opmerkingen, evenals woordgrapjes. De kans is groot dat deze niet begrepen worden en alleen maar voor meer verwarring kunnen zorgen. Overigens geldt dit niet alleen voor je taalgebruik, maar ook voor je non-verbale communicatie, zoals bijvoorbeeld handgebaren en intonatie.

Voor meer tips over omgaan met autisme, kun je bijvoorbeeld eens dit boek lezen.
© 2013 - 2024 Anna1985, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met iemand met autisme: rustig aan en niet aanrakenDe politie van Friesland heeft als eerste korps in Nederland onderricht gekregen in het herkennen en de omgang met mense…
Autisme, een aangeboren ontwikkelingsstoornisAutisme, een aangeboren ontwikkelingsstoornisAutisme kan men omschrijven als een ontwikkelingsstoornis, waarbij er vooral symptomen vastgesteld worden op het gebied…
Wat is Autisme?Autisme, klassiek autisme, autistische stoornis, de stoornis van Asperger, PDD-NOS, Ass, aan autisme verwante contactsto…
Zijn autisten gevaarlijk?Zijn autisten gevaarlijk?Vaak wordt er gedacht dat autisten gevaarlijk zijn. Dit komt omdat iemand met een autistische stoornis van het ene op he…

Dresscode voor mannen en vrouwen, welke kleding moet ik aanDresscode voor mannen en vrouwen, welke kleding moet ik aanWij maken een goede indruk door goede manieren en door er goed uit te zien. Er goed uitzien heeft natuurlijk met kleding…
Een kerstpakket rond kerst is een stukje waarderingEen kerstpakket rond kerst is een stukje waarderingOngeveer een week voor de kerst, is het kerstpakkettentijd. Veel werkgevers belonen hun werknemers dan met een kerstpakk…
Bronnen en referenties
  • Autismspeaks.org
  • Beliefnet.com
  • Webmd.com
Anna1985 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.