Omgaan met autisme
Heb je iemand in je omgeving die autisme heeft? Dan weet je dat omgaan met autisme niet altijd even makkelijk is. Er bestaan vele verschillende soorten autisme, net als even veel soorten gradaties. Waar de een haast moeiteloos door het leven gaat met zijn autistische stoornis. lopen anderen tegen meer problemen aan. Als je een familielid of vriend hebt met autisme, dan ken je zijn of haar gebruiksaanwijzing inmiddels wel. Heb je nog niet veel ervaring, dan helpen onderstaande tips je wellicht verder.
Wat is autisme?
Laten we eerst een beginnen met het beantwoorden van de vraag: Wat is autisme? Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis die beperkingen geeft op het gebied van sociale interactie. Met andere woorden: autisten hebben tekortkomingen op het sociale vlak. Voordat we iedereen, die zich 'anders' gedraagt, bestempelen met een autistische stoornis is het belangrijk dat er beperkingen zijn op drie gebieden: communicatie, sociale interactie en verbeelding.
Communicatie
De beperkingen op communicatief gebied, uiten zich in het betekenis geven aan woorden. Waar vaak de letterlijke betekenis wel begrepen wordt, wordt het niet altijd in de context goed begrepen. Voor mensen met een autistische stoornis zijn sarcastische, emotionele of spreekwoordelijke begrippen vaak niet eenvoudig te herkennen. Woordgrapjes kunnen daardoor verkeerd opgevat worden, omdat deze letterlijk worden genomen.
Sociale interactie
Dit is misschien wel het meest opvallende kenmerk van autisme. Sociale interactie hebben geen vaste regels en zijn daarom lastig om aan vast te houden. Autisten hebben vaak problemen met empathie en vinden het dus lastig om zich in anderen in te leven. Bovendien hebben ze vaak moeite met het uiten van hun eigen gevoelens.
Verbeelding
Onder de term verbeelding vallen stereotiep gedrag of herhaling van handelingen. Dit zie je vaak terug in de vroege kinderjaren, waar kinderen bijvoorbeeld continue met hun hoofd heen en weer wiegen of hun speelgoed dwangmatig ordenen. Ook afwijkingen in de verbeelding komen al op jonge leeftijd voor. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het snel dingen voor zich zien.
Tips: Omgaan met autisme
Nu we een beetje duidelijker hebben wat autisme precies is, kunnen we je nu ook tips geven hoe je het beste om kunt gaan met autisme.
Lees erover
Zoals eerder aangegeven, bestaan er verschillende soorten en gradaties van autisme. Als je er net achter bent gekomen dat je broer, zus of vriend autisme heeft, verdiep je dan in het onderwerp. Er bestaan vele (wetenschappelijke) artikels en boeken over dit onderwerp. Als je precies weet wat het inhoudt, dan kun je er ook beter mee leren omgaan.
Praat erover
Het is belangrijk om met de persoon in kwestie te praten, zodat je beter hem beter begrijpt. Onthoud goed: ondanks hun beperkingen zijn mensen met autisme niet dom. Vermijd schreeuwen en praat niet tegen ze alsof het kleine kinderen zijn. Dit zal hen hoogstwaarschijnlijk kwetsen.
Structuur
Mensen met autisme hebben behoefte aan structuur in hun leven. Het is belangrijk dat er een dagelijkse routine is in, bijvoorbeeld douchen, eten en slapen. Het liefst moet dit iedere dag op dezelfde manier en op dezelfde tijd gebeuren.
Wees duidelijk in je taalgebruik
Omdat mensen met een autistische stoornis, begrippen en uitdrukkingen vaak letterlijk nemen, is het belangrijk om duidelijk en helder taalgebruik te gebruiken. Vermijd sarcastisch of dubbelzinnige opmerkingen, evenals woordgrapjes. De kans is groot dat deze niet begrepen worden en alleen maar voor meer verwarring kunnen zorgen. Overigens geldt dit niet alleen voor je taalgebruik, maar ook voor je non-verbale communicatie, zoals bijvoorbeeld handgebaren en intonatie.
Voor meer tips over omgaan met autisme, kun je bijvoorbeeld eens
dit boek lezen.