Hoeveel vrienden heb je nodig?

Onderzoek
Volgens de theorie van de Britse antropoloog Robin Dunbar passen er maar 150 mensen in je brein. Honderdvijftig mensen waar je min of meer vriendschappelijk mee om gaat, hieronder vallen dus ook collega's, klasgenoten, buurtgenoten, bekenden van de sportclub en dergelijke. Ons brein is eenvoudig niet in staat om van meer dan 150 mensen bij te houden wie het is, waarvan je die persoon kent, wat je met hem of haar deelt en wat de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van die persoon zijn. Bij meer dan 150 mensen ga je die dingen door elkaar halen. Het sociale media bedrijf Path heeft zijn app op deze theorie gebaseerd. Via deze app kan je informatie delen met maximaal 150 mensen.Wie zijn je beste vrienden?
Hoeveel echte vrienden heeft een mens? Vrienden waarbij je dag en nacht kan aankloppen, die altijd voor je klaar staan wanneer er wat is. Dat zijn echte vrienden en die hebben we niet zo veel. Volgens het onderzoek van Robin Dunbar maximaal vijf, maar in de praktijk blijken het er aanzienlijk minder te zijn. Persoonlijke zaken bespreekt de gemiddelde Nederlander met 2,5 personen. Hierbij hoort ook de eigen partner. Zevenentwintig procent van de mensen heeft maar één persoon waarmee hij privézaken bespreekt en dertien procent zelfs niemand. Dit wil dus zeggen dat iemand met één goede vriendin naast de partner, een gezegend mens is. Veertig procent van de Nederlanders heeft minder echte vrienden en in Amerika zal het percentage mensen met minder echte vrienden nog hoger liggen. Verder is het ook nog zo dat vriendschap in de loop van het leven verandert. Mensen groeien uit elkaar en een goede vriend kan zo langzaam veranderen in een kennis en zelfs helemaal uit het zicht verdwijnen. Vriendschappen die een leven lang duren zijn eerder uitzonderingen dan regel.Behoefte aan vriendschap
Niet iedereen is even sociaal. De een is een sociaal dier en heeft het liefst de hele dag mensen om zich heen. Vaak zijn dit mensen die zich omringen door vrienden en kennissen. Maar ook voor hun geldt dat zij maximaal vijf mensen om zich heen hebben waar ze privézaken mee delen. De andere vriendschappen zijn er voor de gezelligheid en om samen dingen mee te ondernemen.Sommige mensen vinden sociaal contact wel leuk, maar af en toe ook vermoeiend. Zij hebben het nodig om af en toe alleen te zijn en zich in zichzelf terug te trekken. Zo laden ze hun sociale motor weer op. Hier is niets mis mee, niet iedereen is hetzelfde en niet iedereen heeft in gelijke mate behoefte aan sociaal contact.