Gouden hospiteertips!

Je begint aan je studie in een andere stad. Veel studenten moeten ver reizen waardoor ze noodgedwongen zijn om op kamers te gaan, maar hoe zorg je ervoor dat je uit al die studenten die komen hospiteren gekozen wordt? Hier volgen de gouden tips die leiden tot het krijgen van een kamer!

Tips voor het zoeken naar een kamer

Allereerst is er natuurlijk wat vooronderzoek nodig, want je moet uiteraard eerst een kamer uitzoeken die jij graag hebben wilt. Dit kun je op vele manieren doen. Hier volgen een aantal manieren om een kamer te zoeken:

Kamernet.nl

Dit is een van de grootste websites wat betreft aanbod en vraag naar kamers. Op deze site kan je een advertentie plaatsen als kamerzoekende, maar wat nog veel efficiënter is, is reageren op advertenties van kameraanbod. Het is heel makkelijk, je wordt lid en kiest een abonnement uit. Dit abonnement geeft jou een termijn van hoe lang je kan reageren op kamers. Als je dit abonnement hebt afgesloten kan je aan de slag. Typ in de zoekmachine de plaats in waar je op kamers wilt en andere vereisten zoals de kamerhuur. Zit er een leuke kamer bij? Dan kan je reageren.

Makelaar

Ook makelaars bieden kamers aan. Voor degenen die wat meer te besteden hebben en liever alleen of met vrienden in een appartement wonen kan je ook terecht bij makelaars. Er zijn in sommige steden zelfs speciale huurmakelaars. Een nadeel van het vinden van een kamer/appartement via een makelaar is de bemiddelingskosten. Deze zijn vaak even hoog als een maandhuur.

Via je eigen netwerk

Dit is vaak toch de beste manier om een kamer te vinden. Zo voorkom je soms zelfs dat je naar een hospiteeravond moet. Via sociale netwerken kan je een berichtje plaatsen of iemand voor jou een kamer beschikbaar heeft.

Kamerbemiddelingsbedrijven

Ook deze vind je in vrijwel alle studentensteden. Vaak werken ze net zoals kamernet met een website met aanbod erop. Net zoals de makelaarskantoren vragen kamerbemiddelingsbedrijven vaak wel bemiddelingskosten.

Woningcorporaties

De woningcorporaties zorgen vaak voor studentenflats, anti-kraak woningen en goedkopere kamers doordat je vaak recht hebt op huurtoeslag. Om je in te schrijven bij een woningcorporatie moet je vaak wel eenmalig inschrijvingskosten betalen. Vanaf het moment dat je ingeschreven staat bouw je punten op waardoor je steeds meer kans maakt om uitgekozen te worden voor een woning als je hebt gereageerd.

Tips voor reageren op een kamer

Na het vinden van geschikte kamers is het tijd om een reactie te sturen. Zeker bij kamernet hangt het geheel van je reactie af of je wordt uitgenodigd voor de hospiteeravond. Schrijf in je reactie kort iets over jezelf en probeer dat op een unieke manier te doen. Vaak helpt het ook om iets geks over jezelf te schrijven. Zorg er in ieder geval voor dat jouw reactie een uitnodiging voor de hospiteeravond uitlokt.

Tips voor de hospiteeravond

Als je eenmaal een uitnodiging hebt gekregen voor de hospiteeravond wordt het tijd om je voor te bereiden. Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet, dat je de route goed weet en dat je op tijd komt. Daarnaast is het misschien handig, wanneer je het moeilijk vindt om over jezelf te praten, alvast iets te bedenken wat je wilt vertellen over jezelf en wat je je toekomstige huisgenoten wilt vragen.

Hier volgen de tips voor tijdens de hospiteeravond:

Kom op tijd

De eerste indruk is het belangrijkst zeggen ze altijd, dus wees op tijd! Niks is zo irritant als te laat komen. Daarnaast geeft het ook de indruk dat je het niet zo heel graag wilt.

Blijf jezelf

Dit klinkt misschien cliché maar dit is wel een van de belangrijkste tips. Op het moment dat je niet jezelf bent en je wordt uitgekozen heb je daar alleen maar jezelf mee. Waarschijnlijk kom je er dan achter dat je helemaal niet in het huis past. Wees dus ook eerlijk als je bij het zien van de kamer en het ontmoeten van de huisgenoten je het niet ziet zitten.

Overschreeuw jezelf niet

Iemand die alleen maar aan het praten is en zichzelf heel erg op de voorgrond zet laat geen goede indruk achter. Zoals bij de vorige tip, wees gewoon jezelf dan komt het allemaal goed.

Stel vragen

Vraag naar dingen over de kamer, vraag naar dingen over de huisgenoten. Het is goed om interesse te tonen richting de huisgenoten. Dat laat een sociale indruk op ze achter waardoor ze je niet zullen vergeten aan het einde van de avond en je misschien wel uitgenodigd zal worden.

Praat niet teveel over jezelf

Het is not done als je bij het voorstelrondje 10 minuten over jezelf aan het praten bent. Vertel gewoon kort wat over jezelf en mochten de huisgenoten nog wat willen weten dan zullen ze je dat wel vragen. Daarnaast is het ook heel irritant voor de andere mensen die komen hospiteren.

Laat je ouders thuis

Kom alsjeblieft alleen naar de hospiteeravond. Als je een van je ouders meeneemt dan kan je er vrijwel meteen vanuit gaan dat je niet gekozen gaat worden. Het komt namelijk heel onzelfstandig en onvolwassen over als jij je vader of moeder meeneemt. Dat komt wel als je gaat verhuizen.

Als het goed is weten jullie nu alles over hospiteren. Als je deze tips toepast durf ik te garanderen dat je de droomkamer zult krijgen!

Lees verder

© 2013 - 2024 Blackbird93, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
Op jezelf gaan wonen als student, wat zijn de mogelijkheden?Op jezelf gaan wonen als student, wat zijn de mogelijkheden?Veel studenten gaan op zichzelf wonen wanneer ze beginnen met een studie. Ze gaan op kamers of huren een studio. Sommige…
Alles over hospiterenAlles over hospiterenEr komt een tijd dat je dan toch echt het huis uit moet. De wijde wereld in, vaak ga je dan studeren in een bekende of o…

Hoeveel vrienden heb je nodig?Hoeveel vrienden heb je nodig?Dit ligt er heel erg aan wat je een vriend noemt. Wat de één een vriend noemt, noemt de ander een kennis. Hoe jonger je…
Mijn droom voor ons land - Het boekMijn droom voor ons land - Het boekHet werd Nederlanders voorafgaand aan de troonswisseling van koningin Beatrix naar koning Willem-Alexander beloofd door…
Bronnen en referenties
  • www.kamernet.nl
Blackbird93 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 30-08-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.