Maarten, 24-08-2017
Nou of mensen dieren zijn, daar valt over te twisten denk ik (komen we niet uit verwacht ik). Volgens jouw logica kunnen dieren ook gewoon mensen zijn met een zwakkere intelligentie. En appels kunnen peren zijn met een andere vorm en smaak. Je stelt: De meeste mensen kiezen niet voor een seksualiteit. Wat houd de term seksualiteit voor jouw in? En hoe weet je dit uberhaupt? Ik denk dat je seksualiteit kan verdelen in aantrekkingskracht (gevoel) en gedrag. Ter verheldering gaat het in mijn reactie niet over het kiezen van je gevoelens maar over het kiezen van je gedrag op basis van bewust gekozen overtuigingen. Bewuste keuzes vormen voor mij een betere basis naar een waardevol leven dan mijn gedrag afstemmen puur op mijn gevoel. Dit betekend voor mij ook dat ik me niet laat leiden door wat de meeste mensen doen. De groep: 'de meeste mensen' hebben het namelijk vaak bij het verkeerde einde (kijk maar hoe er vroeger met homofilie werd omgegaan door de meeste mensen). De meeste mensen wonen in China, maar dat betekend niet dat dit het beste land is. Buiten dat is het denk ik interessant om te onderzoeken wat die aantrekkingskracht veroorzaakt (versterkt) en betekend. Ik bedoel heel veel mensen worden van 'nature' aangetrokken door geld, macht, suiker, een gokautomaat, geweld, of drugs etc. Hoe ga je met die aantrekkingskracht om? No offense trouwens. Vind het mooi om van gedachten te kunnen wisselen met mensen die anders tegen de zaken aankijken en ben geïntereseerd in je mening. Nogmaals een goed onderbouwd waardevol stuk, wat triggert om over na te denken.
Reactie infoteur, 24-08-2017
Vanuit een biologisch oogpunt zijn mensen dieren, organismen. Daar is praktisch iedereen die wetenschap bedrijft het over eens. Vanuit een persoonlijk oogpunt kan dat verschillen. Ik krijg de indruk dat er bij jou een religieuze overtuiging achter zit. Het komt vaak voor, met name in de Evangelische / Pinkster hoek, dat homoseksuelen (van nature) kiezen wat voor hen niet natuurlijk is, bijvoorbeeld heteroseksueel gedrag. Dit is vaak het resultaat van hardnekkige dogma's, sociale controle en de macht van de kerkgemeenschap. We komen in dit geval terecht in de psychologie van het menselijk brein. Wellicht belangrijk om te noemen. Homoseksualiteit is niet alleen maar lust, net zoals heteroseksualiteit dat ook niet is. Homoseksualiteit valt dus niet het rijtje ''geld, drugs, gokautomaat''. Een homoseksuele relatie gaat over liefde, stabiele relaties en compassie. Dit verschilt niet met een heteroseksuele relatie. Tot slot, dank voor het lezen van mijn het artikel!
Maarten, 23-08-2017
Mooie uiteenzetting (vanuit verschillende invalshoeken bekeken). Het argument van common sense zwakt het geheel wel een beetje af, vind dat nietszeggende argumentatie. Om mensen te zien als dieren vind ik persoonlijk getuigen van een bepaalde kortzichtigheid. Mensen zijn weldegelijk significant te onderscheiden van dieren vanwegen hun spirituele capasiteiten en morele bewustzijn. Ik deel die mening dus niet met de schrijver.
Persoonlijk schaamde ik mij in de pubertijd heel erg en vond het toen heel moeilijk om contact met meisjes aan te gaan. Contact met jongens vond ik soms ook heel moeilijk, maar ik voelde me er toch veiliger bij. Het was een stap dichter bij 'huis'. Ik hunkerde naar aandacht en voor mijn gevoel kon ik dat meer ontvangen van jongens/mannen dan van meisjes. Ik heb later een aantal homoseksuele contacten gehad met mannen, maar dat voelde niet goed. Het gaf mij persoonlijk geen echte voldoening. Te veel seksgericht. Later heb ik gekozen om heteroseksueel te 'zijn' (te gedragen) omdat ik graag een duurzame intieme relatie wil onderhouden. Dat is mijn leven nu. Ik heb nog wel eens gedachten en of gevoelens, maar ik kies ervoor daar niet op in te gaan. Hoewel ik dit in het begin best moeilijk vond kan ik er nu beter mee omgaan. Ik kan er over praten met mijn echtgenote en ik haal veel voldoening uit onze stabiele relatie. Het is voor mij net zo'n keuze om niet in te gaan op homoseksuele gedachten als bijvoorbeeld niet in te gaan op de gedachte om eens buiten naakt rond te gaan lopen of om te fantaseren over vreemdgaan. Voor mij persoonlijk gaat het dus echt om een keuze. Mijn eeneiige tweelingbroer is heteroseksueel trouwens. Ik krijg altijd een beetje de rillingen als onderzoekers soms heel overtuigend beweren dat iets genetisch bepaald is. En alsof je geen keuze hebt. In dat geval zou pedoseksualiteit of andere mensonterende voorkeuren ook geen keuze zijn. Zonder keuze ook geen verantwoordelijkheid. Ik verwerp die filosofie.
Veelal word er in genetisch onderzoek gebruik gemaakt van eeneiige tweelingen om te bepalen of bepaalde eigenschappen nature of nurture zijn. Ik vind die onderzoeken zwaar gebiasd, aangezien ze er veelal vanuit gaan dat de nurture van de tweeling verschilt. Echter kan ik uit persoonlijke ervaring spreken dat zeker de eerste levensjaren de nurture haast identiek is. Je wordt behandeld en benaderd als 1 identiteit en zo voelde dat ook heel sterk.
Vanuit mijn persoonlijke ervaring weet ik dat mijn seksuele voorkeuren sterk keuzegericht zijn ingesteld, maar dit kan voor anderen weer anders voelen.
Reactie infoteur, 23-08-2017
Dank voor je reactie. Mensen zijn niets anders dan dieren. Mensen zijn doorgaans wel intelligenter dan dieren. Intelligentie kan vervolgens moreel gedrag tot stand brengen. Ook kan intelligentie bijgeloof en spiritualiteit (bijvoorbeeld geloof in een God of geloof in een bewustzijn) tot stand brengen. Je zou dit kunnen zien als een bijproduct van intelligentie.
De vraag of je seksualiteit kunt kiezen, is eigenlijk een non-vraag. Uiteraard kun je kiezen voor een bepaalde seksualiteit. Je kunt als hetero kiezen om een homoseksuele relatie aan te gaan. Ook als homo kun je kiezen voor een heteroseksueel leven. Hier heb jij voor gekozen. De vraag is natuurlijk of je daar gelukkig van wordt. De meeste mensen kiezen niet voor een seksualiteit. Dit doet men niet, omdat men vanuit zijn of haar nature aangetrokken voelt tot een bepaald geslacht. Dat jij bewust kiest voor een geslacht, is dus behoorlijk uniek te noemen. Een homoseksuele man krijgt doorgaans een relatie met een andere man.