Homoseksualiteit: genetisch bepaald of aangeleerd gedrag?

Wanneer iemand zich tot hetzelfde geslacht voelt aangetrokken noemt men dat homoseksualiteit. Wereldwijd is ongeveer 1 op de 12 een homoseksuele man en 1 op de 14 een homoseksuele vrouw. Van de ongeveer 7 miljard mensen op aarde zijn er dus bijna 700.000.000 (zevenhonderd miljoen) homoseksueel. Wanneer je biseksuelen mee zou rekenen wordt dit getal veel hoger. Worden homoseksuelen geboren als homo of is het aangeleerd gedrag en hoe zit het dan met heteroseksuelen? Worden heteroseksuelen geboren als hetero? Zijn het genen of is het omgeving?

Ligt homoseksualiteit op de genen van de mens?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Worden homo’s nou zo geboren of niet? Een moeilijke vraag die ook niet heel makkelijk te beantwoorden is. Veel wetenschappers zijn bezig met de vraag waar en hoe seksualiteit zich überhaupt in het brein heeft gemanifesteerd. Wetenschappers komen vanuit alle hoeken. Je hebt bijvoorbeeld evolutionaire biologen (Alexander 1974, Weinrich 1987, Kirkpatrick 2000) die vooral kijken naar het evolutionaire nut van homoseksualiteit. Homoseksuelen kunnen via het vrijen geen nakomelingen creëren. Je zou dus kunnen concluderen dat genen die homoseksualiteit veroorzaakt inmiddels zijn uitgeselecteerd in het proces van evolutie. Echter, zoals we allen weten is dat niet het geval.

Evolutionaire wetenschappers zeggen dan ook dat er waarschijnlijk een voordeel zit aan homoseksualiteit. Er lijkt bijvoorbeeld een mechanisme te bestaan achter een genetische variant tussen beide geslachten. Als een genetisch variant een nadelig effect heeft op de voortplanting bij mannen (homoseksuele man) maar juist erg positief werkt op de voortplanting bij vrouwen (heteroseksuele vrouw) en dat het positief effect groter is dan het negatief effect, dan kan een genetisch variant dat homoseksualiteit tot stand laat komen dus ook blijven bestaan. Wist je bijvoorbeeld dat vrouwen met één of meerdere homomannen in de familie gemiddeld meer kinderen krijgen dan vrouwen met alleen directe verwanten die heteroseksueel zijn. Een genetisch variant bij die vrouwen zou dus voordelig kunnen zijn. Hoe het precies zit is echter nog onduidelijk. Wetenschappers proberen vooral de mechanismen te ontdekken.

Bewijzen voor de erfelijkheid van homoseksualiteit

Is homoseksualiteit een genetisch bepaalde eigenschap? Welke bewijzen heeft men tot dusver eigenlijk gevonden? Wetenschappers kijken vooral naar de verschillen tussen homoseksuele mannen en heteroseksuele mannen. Wanneer de verschillen op een statistisch niveau van elkaar afwijken kan men zinnige conclusies trekken. Echter is het altijd nog speculeren of homoseksualiteit de verschillen veroorzaakt. Men heeft tot dusver bijvoorbeeld gevonden dat homoseksuele mannen vaker (gemiddeld vaker) linkshandig zijn dan heteroseksuele mannen. Als men kijkt naar het gezin valt er ook iets op. Homoseksuele mannen hebben gemiddeld vaker oudere broers dan heteroseksuele mannen (Blanchard en Bogaert 1996). Als derde punt heeft men gevonden dat homoseksuele mannen gemiddeld vaker een wervelwind op de kruin van het hoofd hebben die tegen de klok in draait.

Testosteron en de foetus

Ook testosteron mag hier natuurlijk niet ontbreken. De bekende testosterontheorie houdt bijvoorbeeld in dat de mannelijke foetus in een cruciaal punt van de zwangerschap net te weinig is blootgesteld aan het hormoon testosteron. Het gaat hier vooral om één belangrijk hersenstructuur, de hypothalamus. Qua structuur en vorm zou de hypothalamus van de homoseksuele man meer lijken op die van de heteroseksuele vrouw. De hypothalamus van de homoseksuele vrouw, die teveel aan testosteron is blootgesteld, zou juist meer lijken op de hypothalamus van de heteroseksuele man. Onder andere de bekende neurowetenschapper Dick Swaab, auteur van het boek Wij zijn ons brein, is groot voorstander van de testosterontheorie. Kritische tegengeluiden zijn er echter ook want de testosterontheorie lijkt vaak niet helemaal op te gaan. Er zijn wetenschappers die zeggen dat we juist meer naar de genen moeten kijken en ons wat minder moeten focussen op de hormonen en de processen die tijdens de zwangerschap plaatsvinden.

Homoseksuele tweelingen

Eeneiige tweelingen zijn een genetische kopie van elkaar. Als één van de tweeling homoseksuele gevoelens heeft is de kans ongeveer vijftig procent dat de andere helft ook homoseksueel is. Je zou dus sowieso kunnen concluderen dat homoseksualiteit niet voor de volledige 100% wordt veroorzaakt door genen. Immers, als dat wel zo zou zijn is de logische verwachting dat beide helften van een tweeling in bijna alle gevallen homoseksueel of heteroseksueel zijn. Genen spelen dus wel een rol, maar ook andere invloeden lijken homoseksualiteit tot stand te brengen. Ook andersom geldt natuurlijk dat heteroseksualiteit niet volledig wordt veroorzaakt door genen (anders zou de andere helft van een eeneiige tweeling namelijk bijna altijd heteroseksueel zijn en dat is niet het geval).

Is homoseksualiteit dan ontstaan door opvoeding?

Het ontstaan van homoseksualiteit tijdens de opvoeding is een erg onlogische verklaring. Een goed voorbeeld is het vergelijken van het aantal homoseksuelen per land. In Nederland, een samenleving waar homoseksuelen dezelfde rechten hebben als heteroseksuelen en waar een algehele consensus heerst dat homoseksuelen gerespecteerd en als een gelijke moeten worden behandeld, komt homoseksualiteit niet vaker voor dan in een land waar dat niet het geval is. Het percentage homoseksuelen is dus in elke samenleving ongeveer even groot. Uiteraard zijn de gevonden percentages wel onderhevig aan bias. De gevonden percentages zijn verkregen uit vragenlijsten (zelfrapportage) en hebben daardoor een lage betrouwbaarheid.

Waarom is het ene kind binnen een gezin wel homoseksueel en het ander kind niet?

De verwachting is dat ouders met meerdere kinderen eenzelfde opvoedingsstijl hebben gebruikt bij alle kinderen die het paar heeft. Is het dan logisch om te concluderen dat homoseksualiteit is ontstaan via opvoeding als bijvoorbeeld het eerstgeboren kind heteroseksueel is en het tweede geboren kind homoseksueel. Heeft het tweede kind een andere opvoeding gehad (omgeving) waardoor het homoseksueel is geworden en maakt het eerst geboren kind kans om homoseksueel te worden als het eenzelfde opvoeding zou hebben gehad als het tweede kind dat homoseksueel is?

Hoe zit het eigenlijk bij kinderen met homoseksuele ouders? Zijn deze kinderen vaker homoseksueel dan kinderen met heteroseksuele ouders? Onderzoek laat zien dat kinderen van een homoseksueel stel statistisch niet vaker zelf ook homoseksueel zijn. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen met homoseksuele ouders het net zo goed en vaak zelfs beter doen dan kinderen met heteroseksuele ouders. De resultaten van een groep Australische wetenschappers laat zien dat kinderen met twee papa’s of twee mama’s beter scoren op algemene gezondheid en familiebanden.

Homoseksualiteit: genen en omgeving

Genen zijn dus erg belangrijk als het gaat om het ontstaan van homoseksualiteit. Ook bij heteroseksualiteit zijn genen belangrijk. Je kunt je afvragen waarom iemand eigenlijk hetero is. Ben je als een heteroseksueel geboren of ben je zo gevormd in je jeugd? Stel dat een heteroseksueel een net iets andere opvoeding zou hebben gehad, was die heteroseksueel dan homoseksueel geworden? Common sense verwerpt dat idee. Hetzelfde geldt voor iemand die homoseksueel is. Een andere opvoeding had een homoseksueel persoon waarschijnlijk niet opeens omgetoverd tot een heteroseksueel. Het antwoord waarom homoseksualiteit en heteroseksualiteit tot uiting kan komen is waarschijnlijk één die tussen genen en omgeving in zit.

Komt homoseksualiteit ook bij andere dieren voor?

Ja. Bij ongeveer 1500 andere diersoorten is homoseksueel gedrag aangetroffen. Echter, het gaat hier wel vaak om gedrag. Ook bij mensen (wij zijn ook dieren) vindt men homoseksueel gedrag zonder dat iemand zichzelf bestempeld als een homoseksueel. Tevens vindt men ook heteroseksueel gedrag bij homoseksuelen. Deze homoseksuelen bestempelen zichzelf dan ook niet als heteroseksueel maar hebben wel heteroseksuele activiteit. Bij dieren wordt ook uitsluitend homoseksueel activiteit aangetroffen. Er zijn dus, net als bij mensen, ook dieren die 100% homoseksueel zijn. Homoseksualiteit is dus niet een verschijnsel dat zich alleen bij mensen laat zien.
© 2013 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Hoe het precies zit met homoseksualiteit en onze genen weten onderzoekers niet, toch blijkt uit meerdere onderzoeken ste…
Homo-, hetero- en biseksualiteitIn tegenstelling tot vele dieren, vallen de meeste mensen op de wereld op mensen van het andere geslacht, maar er zijn o…
Zit homoseksualiteit in je genen? Ja zegt de wetenschapZit homoseksualiteit in je genen? Ja zegt de wetenschapAls je homo bent, is dit dan een kwestie van opvoeding, is dit al bepaald in de baarmoeder of zijn er andere factoren di…
Jongeren en hun seksuele geaardheidJongeren en hun seksuele geaardheidDe seksuele geaardheid (of seksuele gerichtheid) is de aard van een persoon met betrekking tot liefde, verliefdheid en s…

Komt er oorlog in Nederland?Komt er oorlog in Nederland?De vraag die velen zich stellen: komt er oorlog in Nederland? Om te weten te komen of er ooit nog oorlog in Nederland ko…
Dakloos, wat te doenDakloos, wat te doenJe bent dakloos of raakt binnenkort dakloos. Mensen die dakloos zijn hebben geen dak meer boven hun hoofd. De laatste ja…
Bronnen en referenties
  • Human evolutionairy psychology: louisse barrett, robin dunbar and john lycett
Reacties

Maarten, 24-08-2017
Nou of mensen dieren zijn, daar valt over te twisten denk ik (komen we niet uit verwacht ik). Volgens jouw logica kunnen dieren ook gewoon mensen zijn met een zwakkere intelligentie. En appels kunnen peren zijn met een andere vorm en smaak. Je stelt: De meeste mensen kiezen niet voor een seksualiteit. Wat houd de term seksualiteit voor jouw in? En hoe weet je dit uberhaupt? Ik denk dat je seksualiteit kan verdelen in aantrekkingskracht (gevoel) en gedrag. Ter verheldering gaat het in mijn reactie niet over het kiezen van je gevoelens maar over het kiezen van je gedrag op basis van bewust gekozen overtuigingen. Bewuste keuzes vormen voor mij een betere basis naar een waardevol leven dan mijn gedrag afstemmen puur op mijn gevoel. Dit betekend voor mij ook dat ik me niet laat leiden door wat de meeste mensen doen. De groep: 'de meeste mensen' hebben het namelijk vaak bij het verkeerde einde (kijk maar hoe er vroeger met homofilie werd omgegaan door de meeste mensen). De meeste mensen wonen in China, maar dat betekend niet dat dit het beste land is. Buiten dat is het denk ik interessant om te onderzoeken wat die aantrekkingskracht veroorzaakt (versterkt) en betekend. Ik bedoel heel veel mensen worden van 'nature' aangetrokken door geld, macht, suiker, een gokautomaat, geweld, of drugs etc. Hoe ga je met die aantrekkingskracht om? No offense trouwens. Vind het mooi om van gedachten te kunnen wisselen met mensen die anders tegen de zaken aankijken en ben geïntereseerd in je mening. Nogmaals een goed onderbouwd waardevol stuk, wat triggert om over na te denken. Reactie infoteur, 24-08-2017
Vanuit een biologisch oogpunt zijn mensen dieren, organismen. Daar is praktisch iedereen die wetenschap bedrijft het over eens. Vanuit een persoonlijk oogpunt kan dat verschillen. Ik krijg de indruk dat er bij jou een religieuze overtuiging achter zit. Het komt vaak voor, met name in de Evangelische / Pinkster hoek, dat homoseksuelen (van nature) kiezen wat voor hen niet natuurlijk is, bijvoorbeeld heteroseksueel gedrag. Dit is vaak het resultaat van hardnekkige dogma's, sociale controle en de macht van de kerkgemeenschap. We komen in dit geval terecht in de psychologie van het menselijk brein. Wellicht belangrijk om te noemen. Homoseksualiteit is niet alleen maar lust, net zoals heteroseksualiteit dat ook niet is. Homoseksualiteit valt dus niet het rijtje ''geld, drugs, gokautomaat''. Een homoseksuele relatie gaat over liefde, stabiele relaties en compassie. Dit verschilt niet met een heteroseksuele relatie. Tot slot, dank voor het lezen van mijn het artikel!

Maarten, 23-08-2017
Mooie uiteenzetting (vanuit verschillende invalshoeken bekeken). Het argument van common sense zwakt het geheel wel een beetje af, vind dat nietszeggende argumentatie. Om mensen te zien als dieren vind ik persoonlijk getuigen van een bepaalde kortzichtigheid. Mensen zijn weldegelijk significant te onderscheiden van dieren vanwegen hun spirituele capasiteiten en morele bewustzijn. Ik deel die mening dus niet met de schrijver.

Persoonlijk schaamde ik mij in de pubertijd heel erg en vond het toen heel moeilijk om contact met meisjes aan te gaan. Contact met jongens vond ik soms ook heel moeilijk, maar ik voelde me er toch veiliger bij. Het was een stap dichter bij 'huis'. Ik hunkerde naar aandacht en voor mijn gevoel kon ik dat meer ontvangen van jongens/mannen dan van meisjes. Ik heb later een aantal homoseksuele contacten gehad met mannen, maar dat voelde niet goed. Het gaf mij persoonlijk geen echte voldoening. Te veel seksgericht. Later heb ik gekozen om heteroseksueel te 'zijn' (te gedragen) omdat ik graag een duurzame intieme relatie wil onderhouden. Dat is mijn leven nu. Ik heb nog wel eens gedachten en of gevoelens, maar ik kies ervoor daar niet op in te gaan. Hoewel ik dit in het begin best moeilijk vond kan ik er nu beter mee omgaan. Ik kan er over praten met mijn echtgenote en ik haal veel voldoening uit onze stabiele relatie. Het is voor mij net zo'n keuze om niet in te gaan op homoseksuele gedachten als bijvoorbeeld niet in te gaan op de gedachte om eens buiten naakt rond te gaan lopen of om te fantaseren over vreemdgaan. Voor mij persoonlijk gaat het dus echt om een keuze. Mijn eeneiige tweelingbroer is heteroseksueel trouwens. Ik krijg altijd een beetje de rillingen als onderzoekers soms heel overtuigend beweren dat iets genetisch bepaald is. En alsof je geen keuze hebt. In dat geval zou pedoseksualiteit of andere mensonterende voorkeuren ook geen keuze zijn. Zonder keuze ook geen verantwoordelijkheid. Ik verwerp die filosofie.

Veelal word er in genetisch onderzoek gebruik gemaakt van eeneiige tweelingen om te bepalen of bepaalde eigenschappen nature of nurture zijn. Ik vind die onderzoeken zwaar gebiasd, aangezien ze er veelal vanuit gaan dat de nurture van de tweeling verschilt. Echter kan ik uit persoonlijke ervaring spreken dat zeker de eerste levensjaren de nurture haast identiek is. Je wordt behandeld en benaderd als 1 identiteit en zo voelde dat ook heel sterk.

Vanuit mijn persoonlijke ervaring weet ik dat mijn seksuele voorkeuren sterk keuzegericht zijn ingesteld, maar dit kan voor anderen weer anders voelen. Reactie infoteur, 23-08-2017
Dank voor je reactie. Mensen zijn niets anders dan dieren. Mensen zijn doorgaans wel intelligenter dan dieren. Intelligentie kan vervolgens moreel gedrag tot stand brengen. Ook kan intelligentie bijgeloof en spiritualiteit (bijvoorbeeld geloof in een God of geloof in een bewustzijn) tot stand brengen. Je zou dit kunnen zien als een bijproduct van intelligentie.

De vraag of je seksualiteit kunt kiezen, is eigenlijk een non-vraag. Uiteraard kun je kiezen voor een bepaalde seksualiteit. Je kunt als hetero kiezen om een homoseksuele relatie aan te gaan. Ook als homo kun je kiezen voor een heteroseksueel leven. Hier heb jij voor gekozen. De vraag is natuurlijk of je daar gelukkig van wordt. De meeste mensen kiezen niet voor een seksualiteit. Dit doet men niet, omdat men vanuit zijn of haar nature aangetrokken voelt tot een bepaald geslacht. Dat jij bewust kiest voor een geslacht, is dus behoorlijk uniek te noemen. Een homoseksuele man krijgt doorgaans een relatie met een andere man.

Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.