Anti-homopropagandawet in Rusland

Anti-homopropagandawet in Rusland President Poetin van Rusland kwam in 2013 naar Nederland, vlak voor de anti-homopropagandawet door het Russische parlement werd aangenomen. Mensenrechtenstrijders grepen het bezoek van de president aan om actie tegen Poetin en Rusland te voeren vanwege die anti-homowetgeving. Er waren protestbijeenkomsten. De wet is er uiteindelijk gekomen, niet als anti-homowet maar als anti-homopropagandawet. Na de invoering van deze wet is het bijvoorbeeld verboden de regenboogvlag uit te hangen.

Rusland en de anti-homopropagandawet

Rusland bereidde in 2013 een anti-homowet voor waar het in juni 2013 over moest beslissen. De wetgeving waar het Russische parlement over ging beslissen is de wet anti-homopropaganda. De homo’s worden met deze wet verder gemarginaliseerd en geïsoleerd. De wet werd aangenomen.
Na invoering van deze wet zijn er diverse uitingen strafbaar in Rusland:
 • Demonstreren voor rechten voor homo’s;
 • een zoen geven in het openbaar;
 • het zich organiseren van homo’s.

Pertinent verboden is het naar aanleiding van deze wet om:
 • Over homosexualiteit te publiceren;
 • informatie te verspreiden;
 • de regenboogvlag te laten zien;
 • de regenboogvlag waar dan ook op te drukken;
 • voorlichting te geven over homosexualiteit.

LHBT

De wet heeft effect op het leven van LHBT-activisten. Ze worden monddood gemaakt.
LHBT staat voor:
 • Homo;
 • Lesbisch;
 • Bisexueel;
 • Transgender.

Intimidatie

Vanaf het moment dat er sprake van was dat deze wet ingevoerd ging worden nam het geweld in Rusland toe en was de intimidatie niet van de lucht.
De uitvoering van de wet betekent tevens dat:
 • LHBT-activisten en organisaties hun werk niet meer kunnen doen;
 • Aanvallen op homo-bars en clubs gelegitimeerd zijn;
 • politie geen beschermings biedt;
 • vrijheid van meningsuiting sterk ingeperkt wordt.
 • mensenrechten geschonden worden.

Poetin

President Vladimir Poetin kwam in het jaar van de in Nederland omstreden Russische wet naar Nederland. Het moment werd door vele Nederlanders aangegrepen om zich krachtig uit te spreken tegen de anti-homowetgeving in het land van Poetin.
Op het Oosterdok in Amsterdam werd op 8 april 2013 een protestbijeenkomst Stop de anti-homowet georganiseerd. De bijeenkomst is georganiseerd door COC Nederland.

Bron: COCBron: COC

Regenboogspeld

COC Nederland voerde actie met de regenboogspeld. Koningin Beatrix en premier Rutte is gevraagd een regenboogspeld te dragen tijdens het bezoek van Poetin. Op die manier konden de koningin en premier hun solidariteit kenbaar maken met lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) in Rusland. Ze droegen het speldje overigens niet tijdens hun bezoek.
COC Nederland bestaat sinds 1946. De organisatie komt op voor de belangen van LHBT’s. Gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie voor allen staat voorop bij het COC.

Homofoob

Het overgrote deel van de Russische bevolking is homofoob. De anti-homopropaganda wet wakkert deze homofobie aan. Niet zelden uit zich dit in gewelddadig gedrag.
Zelfs de meeste Russische kerken ondersteunen de anti-homowetgeving. Rusland en de Russische kerken maken zich sterk voor traditionele familiewaarden. De koepelorganisatie van Christelijke LHBT’s zegt hierover: "Dit beroep op familiewaarden heeft niets met het christelijk geloof te maken. De door Jezus bepleite relatie van vrijheid, liefde en vrede tussen alle mensen die Hem willen navolgen, stelt juist alle andere relaties tussen mensen onder kritiek. Jezus staat zelf inderdaad voor inclusieve familiewaarden, maar dan in de allereerste plaats in het 'zuster- en broederschap' dat ontstaat waar mensen zijn weg van vrijheid, liefde en vrede willen gaan en dat heeft heel weinig met de conventionele burgerlijkheid te maken die de regering Poetin en de kerken willen nastreven in hun beroep op zogenaamde 'familiewaarden'."
Russische LHBT’s kunnen in geen enkele Russische kerk terecht. De kerken in Oost- en Centraal-Europa worden wat dit betreft harteloos genoemd.

Regenboog

De regenboog is het symbool van een kleurige en pluriforme samenleving waar iedereen in vrijheid kan leven. De regenboog is ook het symbool van de manifestatie tegen Poetin op 8 april 2013. De deelnemers wordt gevraagd zich te kleden in het rood, oranje, geel, groen, blauw of paars. De deelenemers aan de manifestatie vormen op deze manier met elkaar een levende regenboog, onder het motto: Kun je de zon verbieden te schijnen? Kun je de wolken straffen als het regent? Kun je de regenboog stoppen als hij aan hemel de staat? Een zee van mensen, een protest in kleur: samen zijn we de regenboog!
Rusland boog het regenboogsymbool in het Olympische jaar 2104 van Sotsji om tot een Olympisch symbool. Tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji was de anti-homopropagandawet al in werking. Homo-symbolen mochten niet.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vladimir Poetin, president of tsaar?Vladimir Poetin, president of tsaar?De nieuwe president van Rusland is inmiddels een oude bekende. Vladimir Poetin heeft een abonnement op de macht in Rusla…
IOC en antidiscriminatie contract voor gaststedenIOC en antidiscriminatie contract voor gaststedenHet Internationaal Olympisch Comité (IOC) hanteert nieuwe regels voor de gaststedencontracten. Steden waar Olympische Sp…
Olympische Winterspelen Sotsji – bijzondere feitenOlympische Winterspelen Sotsji – bijzondere feitenRusland is trots op zijn Olympische Winterspelen die in de maand februari van 2014 in het land plaatsvonden. Het draait…
Olympische Winterspelen in Sotsji – OpeningsceremonieOlympische Winterspelen in Sotsji – OpeningsceremonieOp vrijdag 7 februari 2014 zijn de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji begonnen. Voorafgaand aan de wedstrij…

Wel of niet scheiden als er kinderen in het spel zijn?Wel of niet scheiden als er kinderen in het spel zijn?Een scheiding is altijd moeilijk. Maar vooral wanneer er kinderen is het spel zijn, is het een gevoelig onderwerp. Moet…
De seriebrandstichter: gevaarlijker dan de pyromaanDe seriebrandstichter: gevaarlijker dan de pyromaanIn de volksmond wordt bij een serie branden nog steeds als eerste aan een pyromaan gedacht. Dat blijkt in de praktijk ma…
Bronnen en referenties
 • www.kerknieuws.nl
 • www.coc.nl
 • www.stopantihomowet.nl
 • Afbeelding bron 1: COC
Reactie

Max, 11-03-2018
In Rusland is homoseksualiteit niet wettelijk verboden, wel in meer dan zeventig andere landen in de wereld, waaronder twaalf Amerikaanse(!). Reactie infoteur, 14-03-2018
Klopt helemaal, het is niet het enige homofobe land ter wereld.
In dit artikel gaat het alleen over de anti-homopropagandawet in Rusland.

Groet
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 14-03-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.